Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική ΑΕΕΑΠ: Πρεμιέρα μέχρι τα τέλη του έτους

Μέχρι τα τέλη του έτους -αν φυσικά στο μεταξύ δεν προκύψουν νέα δεδομένα και αποφάσεις που θα ανατρέψουν τον σημερινό σχεδιασμό- πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία της η εταιρία επενδύσεων σε ακίνητα της Εθνικής.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Εθνική ΑΕΕΑΠ: Πρεμιέρα μέχρι τα τέλη του έτους
Μέχρι τα τέλη του έτους -αν φυσικά στο μεταξύ δεν προκύψουν νέα δεδομένα και αποφάσεις που θα ανατρέψουν τον σημερινό σχεδιασμό- πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία της η εταιρία επενδύσεων σε ακίνητα της Εθνικής Τράπεζας, η οποία θα εισέλθει στον χώρο των ΑΕΕΑΠ με χαρτοφυλάκιο 250 ακινήτων των οποίων η συνολική αξία αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Προ ημερών στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατατέθηκε η αίτηση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για τη σύσταση και λειτουργία της επενδυτικής εταιρίας, στην οποία η Εθνική Τράπεζα θα εισφέρει με την έναρξη των δραστηριοτήτων της όλα τα σημαντικής εμπορικής αξίας ακίνητα που έχει υπό την ιδιοκτησία της.

Επισημαίνεται πως στο αρχικό χαρτοφυλάκιο της Εθνικής ΑΕΕΑΠ δεν θα συμπεριληφθούν ιστορικά ακίνητα του τραπεζικού ομίλου (όπως π.χ. το μέγαρο της Εθνικής Τράπεζας, στην οδό Αιόλου), καθώς και άλλα που περιήλθαν στον έλεγχό του κατόπιν πλειστηριασμού (τα συγκεκριμένα ακίνητα ξεπερνούν τα 1.000).

Επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα 250 ακίνητα του χαρτοφυλακίου της Εθνικής ΑΕΕΑΠ, τα οποία επιλέχτηκαν μεταξύ των 280 ακινήτων-φιλέτων του ομίλου, είναι ιδιοχρησιμοποιούμενα και αφορούν σε υποκαταστήματα και σε γραφεία της τράπεζας.

Πάντως, πρόθεση των επικεφαλής της επενδυτικής εταιρίας είναι σταδιακά το χαρτοφυλάκιο αυτό να ενισχυθεί και να εμπλουτιστεί με ακίνητα που θα έχουν ως μισθωτές άλλες επιχειρήσεις.

Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, τα στελέχη της υπό σύσταση ΑΕΕΑΠ διερευνούν την εγχώρια κτηματαγορά ώστε να εντοπίσουν ακίνητα που θα μπορούσαν να αγοραστούν και να προστεθούν στο χαρτοφυλάκιο της εταιρίας.

Σε ό,τι αφορά την εισαγωγή των μετοχών της Εθνικής ΑΕΕΑΠ στο χρηματιστήριο, πρόθεση της σημερινής διοίκησης είναι αυτό να γίνει πριν από την εκπνοή του ενός έτους που έχει στη διάθεσή της η εταιρία από την έναρξη της λειτουργίας της προκειμένου να ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες. Πάντως, στον προσδιορισμό του χρόνου εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι συνθήκες της αγοράς και η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Εξάλλου, σε περίπτωση όπου τα δεδομένα είναι ευνοϊκά, η Εθνική ΑΕΕΑΠ θα έχει την ευκαιρία να ζητήσει και να αντλήσει από τη χρηματαγορά σημαντικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος, γεγονός που ασφαλώς δεν θα μπορεί να πράξει αν η συγκυρία δεν είναι καλή.

Πρόσφατο είναι το παράδειγμα της MIG Real Estate, η οποία αν και αρχικά είχε την πρόθεση να αντλήσει από το χρηματιστήριο μέσω της εισαγωγής των μετοχών της περίπου 300 εκατ. ευρώ "αναγκάστηκε" υπό συνθήκες κρίσης να περιορίσει τις απαιτήσεις της μόλις στα 10 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v