Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις Advent & ESS επενδύει η Πειραιώς

Στο μετοχικό κεφάλαιο των Advent Technologies και Electronic Shipping Solutions, με αύξηση κεφαλαίου και με μειοψηφική συμμετοχή, εισήλθε η επενδυτική εταιρία Piraeus Capital Management μέσω του Α/Κ Piraeus-ΤΑΝΕΟ.

Στις  Advent & ESS επενδύει η Πειραιώς
Στο μετοχικό κεφάλαιο των Advent Technologies και Electronic Shipping Solutions, με αύξηση κεφαλαίου και με μειοψηφική συμμετοχή, εισήλθε η επενδυτική εταιρία Piraeus Capital Management μέσω του Αμοιβαίου Κεφαλαίου Piraeus-ΤΑΝΕΟ Capital Fund (PTCM), που δημιούργησε η Τράπεζα Πειραιώς με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ).

Η Advent Technologies (Advent) ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2005 από ερευνητές του ΙΤΕ-ΕΙΧΗΜΥΘ (Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας–Ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας) και του Πανεπιστημίου Πατρών και δραστηριοποιείται στην πρωτοποριακή τεχνολογία των κυψελίδων καυσίμου τύπου PEMFC (Proton Emission Membrane Fuel Cell).

Ο σκοπός της εταιρίας είναι η ανάπτυξη καινοτόμων νέων υλικών και συστημάτων για προϊόντα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η εταιρία παράγει χαμηλού κόστους πολυμερικές μεμβράνες που χρησιμοποιούνται σε κυψελίδες καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας, οι οποίες εμφανίζουν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστικών πολυμερικών μεμβρανών χαμηλής θερμοκρασίας Η κύρια προσπάθεια εστιάζεται σε ένα πρωτότυπο υψηλής θερμοκρασίας PEMFC ισχύος 1-5 kW.

Επίσης, η Advent υλοποιεί μια σειρά προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης χρηματοδοτούμενα τόσο από εθνικούς όσο και κοινοτικούς πόρους. Παράλληλα, μέσω της θυγατρικής της στις ΗΠΑ και σε στρατηγική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστόνης, η Advent Technologies φιλοδοξεί να εδραιωθεί σύντομα και στην τεράστια Αμερικανική αγορά.

Η εταιρία επιδιώκει να χρηματοδοτήσει την περαιτέρω εμπορική της ανάπτυξη της, λειτουργικά θέματα (προσωπικού, εξοπλισμού, πατεντών) καθώς και να δρομολογήσει την επίτευξη συμβολαίων για την παραγωγή μεμβρανών από εξωτερικούς συνεργάτες.

Η Advent έχει διακριθεί κερδίζοντας το πρώτο βραβείο για το επιχειρηματικό της σχέδιο στο 7ο Διεθνές Συνέδριο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (7ο International Venture Capital Forum) το 2006.

Η Electronic Shipping Solutions (ESS) δημιουργήθηκε το 2003 με σκοπό την αντικατάσταση όλων των ναυτιλιακών εγγράφων με ηλεκτρονικά έγγραφα (eDocs) και πιο συγκεκριμένα του αξιόγραφου φορτωτικής (bill of lading).

Σκοπός της εταιρίας είναι να γεφυρώσει το κενό που υπάρχει σχετικά με την υπογραφή εγγράφων στο διεθνές εμπόριο με την δημιουργία και πιστοποίηση της ηλεκτρονικής υπογραφής, γεγονός το οποίο θα αποφέρει σημαντική μείωση του χρόνου μεταφοράς των εγγράφων με αποτέλεσμα τη μείωση κόστους και ρίσκου. Ο τρόπος που θα το πετύχει αυτό η ESS είναι με την εφαρμογή του προγράμματος ESS-Databridge το οποίο επιταχύνει την ανταλλαγή (exchange) ηλεκτρονικών εγγράφων και επιτρέπει στους χρήστες του να διαχειρίζονται ηλεκτρονικά όλο το εύρος των αυθεντικών ναυτιλιακών εγγράφων απαραίτητα για το εμπόριο μέσω πλωτών φορτίων.

Η ESS, επί του παρόντος, λειτουργεί σε πιλοτικό επίπεδο στην Ευρώπη, κυρίως στην αγορά του ακατέργαστου πετρελαίου και των διυλισμένων προϊόντων. Οι πελάτες στους οποίους απευθύνεται συμπεριλαμβάνουν πλοιοκτήτες, πετρελαϊκές εταιρίες, εμπορικά πλοία, τράπεζες, πράκτορες πλοίων, κτλ. Η ζωντανή εφαρμογή του λογισμικού της εταιρίας έχει προγραμματιστεί για το τέταρτο τρίμηνο του 2009.

Όπως τόνισε και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ESS, κ. Αλέξανδρος Γουλανδρής «Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών ναυτιλιακών συναλλαγών είναι μονόδρομος για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς: τους ιδιοκτήτες των πλοίων, τις εταιρίες μεταφορών, τους εξυπηρετούμενους πελάτες των οποίων μεταφέρονται τα φορτία, κ.α.

Η ESS είναι η μοναδική εταιρία η οποία όχι μόνο έχει την τεχνογνωσία και έχει έτοιμη και δοκιμασμένη μια τέτοια ηλεκτρονική πλατφόρμα, αλλά έχει την ουδετερότητα και έχει φροντίσει για τη νομική κάλυψη όλων των συναλλασσόμενων, προκειμένου η πλατφόρμα της να γίνει ευρέως αποδεκτή».

Η Piraeus Capital Management Α.Ε. («PCM») ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2008, ανήκει στον όμιλο εταιρειών της Piraeus Bank και έχει σαν αντικείμενο την Διαχείριση Αμοιβαίων Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Α.Κ.Ε.Σ). Η ενέργειά αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα της Piraeus Bank σε μια σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να μπει δυναμικά στο χώρο διαχείρισης επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital).

Το 2009 σηματοδότησε την αρχή αλλά και μια πολύ καλή χρονιά για την Piraeus Capital Management μιας και, σε λιγότερο από ένα χρόνο λειτουργίας, η εταιρία ολοκλήρωσε την επένδυση σε δυο πραγματικά καινοτόμες εταιρίες. Η PCM έχει υπό διαχείριση κεφαλαία ύψους €30 εκ. συνολικά από τους μεριδιούχους, ενώ ήδη έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο με υποψήφιες εταιρίες που θα της επιτρέψει να τοποθετήσει αποτελεσματικά το προς επένδυση κεφάλαιο.

Όπως σημείωσε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Piraeus Capital Management κ. Άγγελος Σκούταρης «Οι δύο πρώτες επενδύσεις μας αποτελούν μια πολύ καλή αρχή για το Fund. Οι Advent και ESS αποτελούν στρατηγικές κινήσεις για την Piraeus Capital Management, αφού της επιτρέπει να συμμετέχει σε δύο διεθνής και πολύ γρήγορα αναπτυσσόμενες εταιρίες με έντονο Ελληνικό στοιχείο.

Η μεν Advent, είναι μια εταιρία που δραστηριοποιείται σε μια πραγματικά καινοτόμο τεχνολογία, με παγκόσμια απήχηση και προφανή περιβαλλοντικά οφέλη, η δε ESS λειτουργεί σε ένα χώρο καταξιωμένο όπως αυτός της ναυτιλίας αλλά και με προεκτάσεις στο διεθνές εμπόριο γενικά.

Με σταθερά και προσεχτικά βήματα προχωρήσαμε στις πρώτες μας επενδύσεις και με μεγάλο ενθουσιασμό, αλλά και σύνεση, αξιολογούμε και ετοιμάζουμε τις επόμενες επενδυτικές ευκαιρίες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v