Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Παίζει" ο Οκτώβριος για το Ξυστό στην Ευρώπη

Ο Οκτώβριος τελικά είναι ο μήνας όπου θα παιχτεί η τύχη του Ξυστό για την Ευρώπη. Πλην της ημερομηνίας για Ελλάδα, η 12η Οκτωβρίου έχει προσδιοριστεί ως προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το Ξυστό της Ιταλίας.

Παίζει ο Οκτώβριος για το Ξυστό στην Ευρώπη
Παρατάθηκε για τις 2 Οκτωβρίου η ημερομηνία της δημόσιας διαβούλευσης για το Ξυστό, όπως μας πληροφόρησε χθες μέσω της ιστοσελίδας του το υπουργείο Εθν. Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο Οκτώβριος, τελικά, φαίνεται ότι είναι ο μήνας όπου θα παιχτεί η τύχη του Ξυστό για την Ευρώπη.

Πλην της νεοπροσδιορισθείσας ημερομηνίας για την Ελλάδα (όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από την Intralot, την κοινοπραξία της Lottomatica με τη Scientific Games και με έναν Έλληνα συνεταίρο και τον ίδιο τον ΟΠΑΠ που φέρεται να συμμετέχει αυτοδύναμα) και η 12η Οκτωβρίου έχει προσδιοριστεί ως η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών αιτήσεων συμμετοχής για το Ξυστό της γείτονος Ιταλίας όπου συγκεντρώνεται το ενδιαφέρον των μεγάλων "παικτών" του διεθνούς σκηνικού, δικαίως βέβαια, μια που ο τζίρος για φέτος (στην Ιταλία) αναμένεται να σπάσει παγκόσμια ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 10 δισ. ευρώ.

Σε άρθρο που τιτλοφορούνταν "Ξύσε, ξύσε, αλλά ο νικητής ειναι πάντα ο Τρεμόντι" (σ.σ.: ο κ. Τρεμόντι είναι ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας) το έγκυρο περιοδικό "L’ Espresso" ασχολήθηκε με το σκηνικό όπως διαμορφώνεται σήμερα στην Ιταλία και φιλοξενεί δηλώσεις του κ. Εnea Ruzzettu, επικεφαλής της ιταλικής θυγατρικής της Intralot.

Ως γνωστόν, η Intralot είχε ενδιαφερθεί για τη συμμετοχή στον ιταλικό διαγωνισμό για το Ξυστό όπου θα διεκδικούσε μία από τις 4 άδειες (προς το παρόν το παιχνίδι το λειτουργεί αποκλειστικά η Lottomatica), αλλά η προσπάθειά της κόλλησε στο υψηλό ποσό αδειοδότησης που απαιτούσε προκαταβολικά η ιταλική κυβέρνηση (200 εκατ. ευρώ) ανεξάρτητα από το μερίδιο αγοράς και τα σημεία πώλησης που κάθε συμμετέχων αντπροσώπευε.

Η Intralot μάλιστα διαμαρτυρήθηκε στέλνοντας επιστολές στους Ιταλούς αρμοδίους, μεταξύ αυτών και στον κ. Σ. Μπερλουσκόνι, ότι δεν είναι δίκαιο να απαιτούνται 200 εκατ. ευρώ από αυτήν που διέθετε 1000 σημεία πώλησης στην Ιταλία και τα ίδια 200 εκατ. ευρώ από την Lottomatica που έχει 45.000 σημεία.

Ο κ. Ruzzettu, σύμφωνα με τις δηλώσεις του στο "L’ Espresso" επιμένει στην κριτική της Intralot λέγοντας: "Αν θεωρήσουμε ότι η Lottomatica έχει το 65% της αγοράς, προκειμένου να κερδίσεις από μια επένδυση 200 εκατ. ευρώ θα πρέπει ταχέως να αποκτάς συνεχές αυξανόμενο μερίδιο αγοράς. Γι' αυτό νομίζω ότι η απαίτηση του διαγωνισμού να είναι όλοι (οι συμμετέχοντες) στο ίδιο επίπεδο δεν είναι δίκαιη, αφού δεν λαμβάνει υπόψη το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της τωρινής μονοπωλιακής εταιρίας (Lottomatica)".

Σύμφωνα με το "L’ Espresso", ενώ οι άδειες για το Ξυστό είναι τέσσερις, δύσκολα θα υπάρξουν τέσσερις προσφορές και τέσσερις νικητές με τους αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις που έχουν τεθεί απο την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το ιταλικό περιοδικό, ενδιαφερόμενη είναι και η Sisal, εταιρία που ελέγχεται από τα private equity funds Apax, Permira και Clessidra, που διαθέτει (όχι αποκλειστικά) 33.000 σημεία πώλησης, τα οποία και μοιράζεται με τη Lottomatica.

Την ίδια κριτική με την Intralot ασκεί και μια άλλη εταιρία, η Snai, που το περιοδικο προαλείφει ως μελλοντικό εταίρο της Intralot, ομού με τη Sisal για να διεκδικήσουν μία από τις 4 άδειες ως κοινοπραξία.

Σύμμαχο σε αυτή την κοινοπραξία, το άρθρο του "L’ Espresso" βλέπει την Pollard, διεθνή γίγαντα στις εκτυπώσεις ξυστών λαχείων, ενώ τη γνωστή Scientific Games τη θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της Lottomatica.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v