Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΚΟΡΡΕΣ: Οι προοπτικές του deal με την J&J

Αποτελεσματικό τρόπο διείσδυσης σε μια αγορά υψηλών απαιτήσεων αλλά και προσδοκιών όπως αυτή της Β. Αμερικής βρήκε ο όμιλος Κορρέ συνάπτοντας πολυετή στρατηγική συμφωνία συνεργασίας με την Johnson & Johnson.

ΚΟΡΡΕΣ: Οι προοπτικές του deal με την J&J
Αποτελεσματικό τρόπο διείσδυσης σε μια αγορά υψηλών απαιτήσεων αλλά και προσδοκιών όπως αυτή της Βόρειας Αμερικής βρήκε ο όμιλος Κορρέ συνάπτοντας πολυετή στρατηγική συμφωνία συνεργασίας με τον πολυεθνικό κολοσσό Johnson & Johnson, ο οποίος αναλαμβάνει την παραγωγή και διανομή των προϊόντων του ελληνικού ομίλου στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Η προεργασία

Η συγκεκριμένη αγορά υπήρξε από νωρίς στις βλέψεις της Κορρές, η οποία από το 1999 επιχείρησε μέσω γραφείου αντιπροσωπείας και αργότερα θυγατρικής εταιρίας, που διατήρησε έως το 2005, να δημιουργήσει θέση στις ΗΠΑ. Το μοντέλο της τοπικής θυγατρικής ωστόσο κρίθηκε ασύμφορο, γιατί απαιτούσε παγίως μεγάλα κεφάλαια για τη συντήρησή του, ενώ οι ανάγκες για λανσάρισμα και άνοιγμα νέων καναλιών και προώθηση ήταν αστρονομικές για τις δυνάμεις της ελληνικής εταιρίας.

Από το 2005 έως σήμερα ο όμιλος επιχείρησε να διατηρήσει την παρουσία του στις ΗΠΑ μέσω τοπικού διανομέα και με την ίδρυση ενός αυτόνομου καταστήματος στη Νέα Υόρκη. Στο πέρασμα των χρόνων πέτυχε να εισχωρήσει σε μεγάλα λιανικά δίκτυα όπως η Sephora, επιτυγχάνοντας μάλιστα ταχεία ανάπτυξη πωλήσεων εντός του συγκεκριμένου δικτύου.

Τα μεγέθη ωστόσο και οι ανάγκες της ανεπτυγμένης βορειοαμερικανικής αγοράς ξεπερνούσαν τις δυνατότητες της Κορρές τόσο σε απαιτούμενα κεφάλαια όσο και σε υποδομές.

Γέφυρα στο deal με την Johnson & Johnson αποτελεί η συνεργασία της Κορρές με venture capital, συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Δ. Δασκαλόπουλου. Τα δύο μέρη είχαν συστήσει την περασμένη άνοιξη τη θυγατρική Milgauss με έδρα την Κύπρο, στην οποία η Κορρές συμμετέχει με ποσοστό 17% περίπου.

Ο συγκεκριμένος φορέας έχει πραγματοποιήσει ήδη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 6 εκατ. ευρώ, ποσό που θα αξιοποιηθεί ως απαραίτητη ρευστότητα για να υποστηρίξει τις δραστηριότητες της νεοσυσταθείσας θυγατρικής εταιρίας, Korres North America, Ltd., η οποία θα προωθεί τα προϊόντα της φίρμας στις ΗΠΑ στο μεταβατικό διάστημα από σήμερα έως ότου αρχίσει η επίσημη δραστηριοποίηση της Johnson & Johnson, τον Ιανουάριο του 2011.

Royalties και μελλοντικές πωλήσεις

Η οικονομική συμφωνία με τον αμερικανικό πολυεθνικό όμιλο περιλαμβάνει αρχική αμοιβή ύψους 7,25 εκατ. δολαρίων και ένα συνεχές πρόγραμμα απόδοσης δικαιωμάτων (royalties) επί των πωλήσεων των προϊόντων Κορρές στη Βόρεια Αμερική, από το 2011 έως και το 2019.

Η συγκεκριμένη συμφωνία, κατά τη μεταβατική περίοδο, δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στα αποτελέσματα της εταιρίας, καθώς η αρχική αμοιβή θα καλύψει το κόστος υποστήριξης της μάρκας στη Βόρεια Αμερική στο εν λόγω διάστημα καθώς και τη λήξη της συνεργασίας της Κορρές Α.Ε. με τον υφιστάμενο διανομέα. Σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα (royalties) τα οποία θα αποδίδονται στην Κορρές Α.Ε. από το 2011 έως και το 2019, το συμφωνημένο ελάχιστο ύψος αυτών για την περίοδο 2011 - 2014 θα ανέλθει στα 10,25 εκατ. δολ.

Μετά το 2011 η συμφωνία αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στα αποτελέσματα της Κορρές, η οποία δεν μπορεί να εκτιμηθεί επακριβώς καθώς θα εξαρτηθεί από τη μελλοντική πορεία των πωλήσεων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Σημειώνεται ωστόσο πως σήμερα η Κορρές πραγματοποιεί πωλήσεις ύψους 14 εκατ. δολαρίων περίπου στις ΗΠΑ, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς μια μεσαία αναγνωρίσιμη φίρμα καλλυντικών στην εν λόγω αγορά πραγματοποιεί τζίρο 200 - 300 εκατ. δολαρίων σε ετήσια βάση. Έτσι, η επιδίωξη της J&J να αναδείξει την Κορρές την επόμενη δεκαετία στην αγορά των ΗΠΑ και του Καναδά κινείται στο παραπάνω εύρος, που αν ευοδωθεί θα προσφέρει σημαντικά κέρδη για τον ελληνικό όμιλο.

Οι προοπτικές με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης της Κορρές είναι σαφώς θετικές δεδομένου ότι έχει εξασφαλίσει τη συνεργασία και την υποστήριξη ενός κολοσσού, χωρίς να απολέσει την ιδιοκτησία και την αυτονομία της εταιρίας. Υπογραμμίζει δε ότι πέρα από τα έσοδα και την οικονομική ανταπόδοση το συγκεκριμένο deal θα ενισχύσει την αναγνωρισιμότητα της Κορρές σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι ΗΠΑ και ο Καναδάς είναι αγορά-ηγέτης στην καθιέρωση επώνυμων καλλυντικών σειρών. Από την πλευρά του, ο πολυεθνικός όμιλος Johnson & Johnson διεισδύει ακόμη περισσότερο στην αγορά φυσικών καλλυντικών, η οποία παρουσιάζει διεθνώς υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ξεπερνώντας τον μέσο όρο της αγοράς καλλυντικών επιλεκτικής διανομής ή των φαρμακευτικών.

Με τα "φτερά" της DELTA

Η Κορρές επιλέχτηκε ανάμεσα από 40 εταιρίες καλλυντικών από τη μεγαλύτερη αμερικανική αεροπορική εταιρία, την Delta Airlines, προκειμένου να διανέμει ειδικό σετ προϊόντων της στους πελάτες business class. Μέσω αυτής της συνεργασίας η Κορρές θα διανέμει 15 εκατομμύρια τεμάχια σε ετήσια βάση, γεγονός που πέρα από οικονομικά οφέλη που θα φέρει αναμένεται να ενισχύσει περισσότερο το προφίλ της φίρμας στις ΗΠΑ.

Νέο προϊόν

Τέλος, η εταιρία λανσάρει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μια νέα κρεμική σειρά αντιγήρανσης, προϊόν συνδυαστικής μελέτης του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, το οποίο αξιοποιεί την τελευταία λέξη της χημείας σε συνδυασμό με την κοσμετολογία. Από το εν λόγω προϊόν η Κορρές εκτιμά ότι θα ενισχύσει την αξιοπιστία της ως εταιρίας έρευνας και ανάπτυξης καινοτόμων φυσικών καλλυντικών, κερδίζοντας μερίδιο αγοράς σε μια υπό ανάπτυξη αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v