Νέες περιπέτειες περιμένουν τον ΟΛΠ λόγω ΟΜΥΛΕ

Νέες περιπέτειες περιμένουν τον ΟΛΠ στην περίπτωση που η ΟΜΥΛΕ υλοποιήσει την απειλή της να ξεκινήσει νέες δυναμικές κινητοποιήσεις από τον επόμενο μήνα για να αποτρέψει την εγκατάσταση της Cosco.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Νέες περιπέτειες περιμένουν τον ΟΛΠ λόγω ΟΜΥΛΕ
Νέες περιπέτειες περιμένουν τον ΟΛΠ στην περίπτωση που η ΟΜΥΛΕ υλοποιήσει την απειλή της να ξεκινήσει νέες δυναμικές κινητοποιήσεις από τον επόμενο μήνα για να αποτρέψει την εγκατάσταση της Cosco.

Η τελευταία εγκαθίσταται επίσημα στον ΟΛΠ από την 1η Οκτωβρίου.

Η προεκλογική περίοδος δεν αναστέλλει το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί, με βάση την υπογραφείσα σύμβαση μεταξύ των δύο μερών, όπως έγινε γνωστό από τη διοίκηση του ΟΛΠ.

Ωστόσο, η ΟΜΥΛΕ με επιστολή της προς την κυβέρνηση, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τη διοίκηση του ΟΛΠ ζητά να «παγώσει» η εγκατάσταση της Cosco, διαφορετικά απειλεί με δυναμικές κινητοποιήσεις γιατί θεωρεί ότι η κινεζική εταιρία «δεν έχει τη νομική, πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση».

Ειδικότερα, η ΟΜΥΛΕ επικαλείται τρεις λόγους για το αίτημα που προβάλει. Το γεγονός ότι υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες, όπως, η προσφυγή της Ομοσπονδίας στο ΣτΕ, που εκδικάζεται στις 9 Οκτωβρίου και η απάντηση της Ε.Ε. στην καταγγελία της για φορολογικά προνόμια της Cosco, η προεκλογική περίοδος που διανύουμε, σε συνδυασμό με το ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει διαφωνήσει με την παραχώρηση και η θέση ότι είναι παράνομη η υπηρεσιακή μεταβολή της παραχώρησης περίπου 600 εργαζομένων του ΟΛΠ στη Cosco, εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Η ΟΜΥΛΕ εκτιμά ότι είναι απαραίτητο να «παγώσει» η εγκατάσταση της Cosco, έως ότου λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και διευθετηθούν οι νομικές εκκρεμότητες, με κυριότερη τη γνωμοδότηση του ΣτΕ.

Το euro2day ζήτησε από το διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ Νίκο Αναστασόπουλο να σχολιάσει τη θέση αυτή της ΟΜΥΛΕ. «Η προεκλογική περίοδος δεν σημαίνει ότι παύει να λειτουργεί το κράτος», ανέφερε. «Δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποιος νόμος που να λέει ότι αναστέλλονται οι νόμοι κατά την προεκλογική περίοδο».

Ο κ. Αναστασόπουλος απορρίπτει κατηγορηματικά το αίτημα της ΟΜΥΛΕ, με το σκεπτικό ότι για την εγκατάσταση της Cosco υφίσταται νόμος «ο οποίος θα πρέπει να εφαρμοσθεί». Συνεπώς, κατά την άποψη του, «δεν τεκμαίρεται κανείς λόγος να μην εγκατασταθεί η Cosco από την 1η Οκτωβρίου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v