Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Info-Quest: Επιστροφή στη κερδοφορία για μητρική

Επιστροφή στην κερδοφορία μετά από δύο συνεχείς ζημιογόνες χρήσεις, για την Info-Quest σε επίπεδο μητρική κατά το α’ τρίμηνο του 2004. Στον όμιλο οι ζημιές περιορίστηκαν στα 2,1 εκατ. ευρώ έναντι 3,2 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Info-Quest: Επιστροφή στη κερδοφορία για μητρική
Επιστροφή στην κερδοφορία μετά από δύο συνεχείς ζημιογόνες χρήσεις, για την Info-Quest σε επίπεδο μητρική κατά το α’ τρίμηνο του 2004.

Ειδικότερα, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, ότι για πρώτη φορά μετά την έναρξη λειτουργίας της Q-Telecom, η Info-Quest καταγράφει κερδοφόρα αποτελέσματα τριμήνου 173 χιλ. ευρώ με πωλήσεις ύψους 88,9 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 3,9 εκατ. ευρώ με πωλήσεις 69,5 εκατ. ευρώ κατά το α΄ τρίμηνο του 2003.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Info-Quest ανήλθε στα 111,2 εκατ. ευρώ, στα προ φόρων μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας προέκυψαν ζημίες 2,1 εκατ. ευρώ έναντι πωλήσεων 104,3 εκατ. ευρώ και ζημιών 3,2 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2003.

Συγκεκριμένα τα ενοποιημένα αποτελέσματα ανά τομέα δραστηριότητας για το α΄ τρίμηνο του 2004 είναι τα εξής :

Στην πληροφορική, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 78,5 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003.

Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ήταν 4,5 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων της πληροφορικής στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρίας Info-Quest στον τομέα της πληροφορικής ανήλθε σε 68,6 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 14% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε 3,6 εκατ. ευρώ έναντι 3,5 εκατ. ευρώ οριακά αυξημένα κατά 2%. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 6,2% σε 2,0 εκατ. ευρώ έναντι 1,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2003.

Τα έσοδα από τις Τηλεπικοινωνίες ανήλθαν σε 21,7 εκατ. ευρώ έναντι 11,2 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2003, το λειτουργικό αποτέλεσμα EBITDA είναι θετικό κατά 1,8 εκατ. ευρώ ενώ το α΄ τρίμηνο του 2003 ήταν αρνητικό κατά 2,6 εκατ. ευρώ.

Οι προ φόρων ζημίες μειώθηκαν σημαντικά σε 2,0 εκατ. ευρώ έναντι 5,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.



Η σημαντική αύξηση των εσόδων οφείλεται στη δραστηριότητα της Q-Telecom της οποίας η εμπορική λειτουργία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2002.

Η Q-Telecom(1) κατά το α΄ τρίμηνο του 2004 είχε κύκλο εργασιών 20,2 εκατ. ευρώ. Το λειτουργικό της αποτελέσματα (EBITDA) ανήλθε σε 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ προ φόρων παρουσίασε ζημίες 1,9 εκατ. ευρώ λόγω των υψηλών αποσβέσεων.

Το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά σύνδεση (ARPU)(2) για την περίοδο από 01/01/2004 έως 31/03/2004 ήταν 15 ευρώ τόσο για τις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας (λόγω ραγδαίας αύξησης των συνδρομητών της καρτοκινητής) όσο και για τις συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας.

Ο μέσος μηνιαίος χρόνος ομιλίας ανά σύνδεση (AMOU)(3) για την ίδια περίοδο ήταν 50 λεπτά για τις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας και 232 λεπτά για τις συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας. Τέλος ο μέσος μηνιαίος αριθμός γραπτών μηνυμάτων ανά σύνδεση κινητής τηλεφωνίας (ANSMS)(4) ήταν 51 μηνύματα.

Τα μεγέθη στην κατηγορία αυτή προέρχονται κυρίως από την εταιρία ταχυμεταφορών ACS Courier. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 10,9 εκατ. ευρώ μειωμένος κατά 37% την αντίστοιχη περίοδο του 2003.

Το λειτουργικό αποτέλεσμα (EBITDA) ήταν αρνητικό κατά 3,2 εκατ. ευρώ έναντι θετικού αποτελέσματος ύψους 1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Κατά το α’ τρίμηνο του 2004 από τις λοιπές δραστηριότητες προέκυψαν ζημιές ύψους 3,8 εκατ. ευρώ. Οι ζημιές αυτές προήλθαν από την έκτακτη αναδιάρθρωση της εταιρίας ACS κατά το Α΄ τρίμηνο 2004, που κρίθηκε επιβεβλημένη εξ αιτίας αντισυμβατικών ενεργειών μέρους των πρώην πρακτόρων της.

Αποτέλεσμα της έκτακτης αυτής αναδιάρθρωσης ήταν η πρόσκαιρη κάμψη των πωλήσεων της ACS Courier κατά το α΄ τρίμηνο του 2004.



Η ACS Courier έχει αποκαταστήσει πλήρως το δίκτυο των πρακτόρων της και ανακτά την πορεία των οικονομικών της μεγεθών παρουσιάζοντας σταθερή ανάκαμψη και επιστροφή στην κερδοφορία το αργότερο το 2005.

Τα μεγέθη του 2004 θα αυξηθούν σημαντικά χάρη στη δραστηριότητα της Q-Telecom αφού αναμένεται διπλασιασμός του κύκλου εργασιών. Τα αποτελέσματα της Q-Telecom θα είναι σημαντικά βελτιωμένα σε σχέση με το 2003, και μάλιστα οι ζημίες που πιθανόν εμφανισθούν θα οφείλονται αποκλειστικά στις αποσβέσεις.

Ήδη οι ταμειακές ροές είναι θετικές και αναμένεται να βελτιωθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2004.

Στoν κλάδο της πληροφορικής αναμένεται συγκρατημένη αύξηση των πωλήσεων ενώ κύριος στόχος είναι να διατηρηθούν τα ποσοστά μικτού κέρδους στα επίπεδα του 2003.

Τέλος, σημειώνεται στην ανακοίνωση, η συμβολή του τομέα των έργων πληροφορικής θα εξαρτηθεί από τους ρυθμούς επιτάχυνσης των διαδικασιών ανάθεσης-εκτέλεσης των δημόσιων έργων πληροφορικής.

Η εταιρία, ακολουθώντας συντηρητική προσέγγιση στους προϋπολογισμούς της, δεν έχει συμπεριλάβει σημαντικά έσοδα από μεγάλα έργα πληροφορικής. Στις ταχυμεταφορές η ACS αναμένεται να διατηρήσει την ηγετική της θέση στον κλάδο των ταχυμεταφορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v