Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς αντιδρά η Stanleybet στην απόφαση του ΔΕΚ

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την Πορτογαλία αναφέρεται στο διαδίκτυο και σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Stanleybet.

Πώς αντιδρά η Stanleybet στην απόφαση του ΔΕΚ
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την Πορτογαλία αναφέρεται στο διαδίκτυο και σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό, υποστηρίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Stanleybet, εκτιμώντας ότι δεν δικαιολογεί τη διατήρηση μονοπωλίου του ΟΠΑΠ.   

Σημειώνεται ότι μετά την ανακοίνωση της πολυαναμενόμενης απόφασης, ο CEO του ΟΠΑΠ, κ. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, δήλωσε απόλυτα δικαιωμένος από τις αποφάσεις, σημειώνοντας ότι "το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ είναι σήμερα ασφαλέστερο από ποτέ.

Ειδικότερα, η Stanleybet αναφέρει τα εξής:

"Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων εξέδωσε χτες την απόφασή του σχετικά με την υπόθεση της Liga Portuguesa de Futebol Profissional (CA/LPFP) και της Bwin International Limited εναντίον του Departamento de Jogos da Santa Casa da Misericordia de Lisboa.

Με την απόφασή αυτή το Δικαστήριο αναγνωρίζει το δικαίωμα ενός κράτους - μέλους να παραχωρήσει το αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής στο διαδίκτυο τυχερών παιγνίων, λοτταριών και αθλητικών στοιχημάτων σε οργανισμούς όπως η Santa Casa da Misericordia de Lisboa, που αποτελεί μη κερδοσκοπικό οργανισμό και λειτουργεί για περισσότερα από 100 χρόνια υπό τον απόλυτο έλεγχο και κηδεμονία του πορτογαλικού κράτους (παρ. 12-19 της Απόφασης)

Είναι προφανές ότι η απόφαση αυτή του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων δεν αφορά την Stanleybet. Η Stanleybet, σε αντίθεση με εταιρείες διαδικτυακού στοιχήματος, διατηρεί αποκλειστικά φυσική παρουσία σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται και διαθέτει μόνο επώνυμα σημεία πώλησης. Οι πελάτες της Stanleybet δεν στοιχηματίζουν μέσω του διαδικτύου. Επιπλέον, τηρεί τα αυστηρότερα πρότυπα προστασίας του καταναλωτή τα οποία απορρέουν τόσο από την εσωτερική πολιτική ελέγχου όσο και από τις απαιτήσεις των 6 αδειών που έχει από κράτη μέλη της ΕΕ.

Επιπλέον, η απόφαση αυτή δεν αλλάζει τα δεδομένα στην ελληνική αγορά καθώς αναφέρεται στον υπό προϋποθέσεις μονοπωλιακό περιορισμό της αγοράς του internet. Το δικαίωμα αυτό παραχωρείται σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς όπως η Santa Casa, οι οποίοι λειτουργούν υπό την αυστηρή κηδεμονία και έλεγχο της πολιτείας. Είναι λοιπόν προφανές ότι οι αιτιάσεις της απόφασης αυτής δεν είναι δυνατόν να αφορούν στην Ελλάδα διότι η ΟΠΑΠ Α.Ε. αποτελεί εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διανέμει μερίσματα στους μετόχους της και διαχειρίζεται τα προϊόντα της με αποκλειστικό γνώμονα το υψηλό κέρδος. Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό δημόσιο απλώς διατηρεί εταιρική συμμετοχή της τάξης του 34% στην ΟΠΑΠ ΑΕ.

Ο Κωνσταντίνος Μαραγκάκης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας της Stanleybet δήλωσε σχετικά: «Η διαφοροποίηση μεταξύ διαδικτυακού και μη στοιχήματος την οποία κάνει το ΔΕΚ (παράγραφος 70 της Απόφασης) καθιστά ακόμη πιο πρόδηλη την ασυνέπεια και την αντίφαση της στάσης των εθνικών δημοσίων αρχών: Γιατί μέχρι σήμερα το ελληνικό κράτος ως προστάτης της ΟΠΑΠ Α.Ε. κλείνει τα μάτια στο διαδικτυακό στοίχημα και στρέφεται μόνο κατά της Stanleybet;

Το σκεπτικό της απόφασης, συνδυαζόμενο με τα ευρήματα και τις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως καταγράφονται στην αιτιολογημένη γνώμη που απεστάλη στην Ελλάδα, καθιστούν βέβαιη την καταδίκη του ελληνικού συστήματος απαγορεύσεων: δεν υπάρχει καμία συνέπεια και καμία συστηματική λογική περιορισμού του στοιχήματος και της εγκληματικότητας. Το ελληνικό σύστημα αποσκοπεί μόνο στην αύξηση της κερδοφορίας της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Εν κατακλείδι, εάν η ελληνική Πολιτεία θέλει να αποκομίσει τα σωστά συμπεράσματα από τη νέα απόφαση του ΔΕΚ, οφείλει άμεσα να επιτρέψει την ανάπτυξη ανταγωνιστικών δικτύων σημείων πώλησης για τη σύναψη στοιχημάτων από σοβαρές εταιρίες που επιθυμούν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, όπως η Stanleybet, στη βάση των ίδιων προδιαγραφών με τα καταστήματα του ΟΠΑΠ.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v