Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιασώ: Γιατί μειώθηκαν τα κέρδη α΄ εξαμήνου

Μείωση της κερδοφορίας κατά 27,7% εμφάνισε στο α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης ο όμιλος Ιασώ και τα έσοδά του υποχωρούν οριακά εξαιτίας σειράς έκτακτων και επαναλαμβανόμενων παραγόντων.

Ιασώ: Γιατί μειώθηκαν τα κέρδη α΄ εξαμήνου
Μείωση της κερδοφορίας 27,7% εμφάνισε στο α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης ο όμιλος Ιασώ και τα έσοδά του υποχωρούν οριακά εξαιτίας σειράς έκτακτων και επαναλαμβανόμενων παραγόντων.

Ο όμιλος διατήρησε σταθερά τα τιμολόγιά του, ενώ η λειτουργία της Παιδιατρικής κλινικής αύξησε τις δαπάνες και πίεσε τα περιθώρια κέρδους λόγω του χαμηλότερου περιθωρίου και της αλλαγής μίγματος ασθενών.

Ταυτόχρονα, μειώθηκαν τα εξωτερικά περιστατικά στη μητρική και η κίνηση των εσωτερικών ασθενών στην General, γεγονός που σε συνδυασμό με τη διατήρηση σταθερών τιμοκαταλόγων και την αλλαγή μίγματος μείωσε ακόμη περισσότερο τα έσοδα.

Τέλος, ο σχηματισμός πρόβλεψης ύψους 2,8 εκατ. ευρώ για ζημία, που ενδέχεται να προκύψει από αγωγές τρίτων και η διαγραφή μέρους των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων περιόρισαν τα λειτουργικά και μετά φόρων κέρδη.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών στο α΄ εξάμηνο ανήλθε σε 92,3 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 1,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 21,4 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 17,7%, λόγω του σχηματισμού πρόβλεψης ύψους 2,8 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις τρίτων από ασκηθείσες αγωγές.

Το περιθώριο λειτουργικού κέρδους μειώθηκε, ως εκ τούτου, 4,44% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2008. Τα κέρδη προ φόρων του ομίλου ανήλθαν σε 15,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 19,1%, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 10,3 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 27,7%. Τα καθαρά κέρδη επηρεάστηκαν και από τη διαγραφή μέρους των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων της χρήσης 2004 ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών της μητρικής έφτασε στα 54,1 εκατ. ευρώ, έναντι 53,7 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας οριακή άνοδο κατά 0,7%. Η Ιασώ εμφάνισε μεν αύξηση των εισαγωγών εσωτερικών ασθενών 4,6%, όμως η άνοδος των εσόδων από εσωτερικούς ασθενείς ήταν μόλις 2,6%, λόγω της διαφοροποίησης του μίγματος των ασθενών και των παιδιατρικών περιστατικών. Στον αντίποδα, η κίνηση των εξωτερικών ασθενών μειώθηκε 2,1% και τα έσοδα από εξωτερικούς ασθενείς 5,4%.

Τα EBITDA της μητρικής ανήλθαν σε 16,9 εκατ. ευρώ καταγράφοντας πτώση 17,4%. Η μείωση οφείλεται στον σχηματισμό πρόβλεψης 2,4 εκατ. ευρώ για πιθανή ζημία από αγωγές τρίτων. Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 10,74 εκατ. ευρώ έναντι 13,63 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σημειώνοντας πτώση 21,2%.

Το Ιασώ General παρουσίασε πτώση κύκλου εργασιών κατά 5,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, λόγω της μείωσης εισαγωγών εσωτερικών ασθενών 5,5% με παράλληλη πτώση των εσόδων από εσωτερικούς ασθενείς 6,5%. Τα εξωτερικά περιστατικά παρουσίασαν αύξηση 8% και τα αντίστοιχα έσοδα σημείωσαν άνοδο 3,4%, λόγω της μείωσης του μέσου εσόδου ανά εξωτερικό ασθενή κατά 4,3%.
 
Τα EBITDA μειώθηκαν στα 4,1 εκατ. ευρώ, έναντι 5 εκατ. ευρώ πέρυσι, και τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώνονται στις 8,8 χιλ. ευρώ, έναντι 1,3 εκατ. ευρώ πέρυσι, λόγω διαγραφής αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.

Ο συνολικός δανεισμός του ομίλου ανήλθε σε 137,3 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα έφτασαν στα 29,8 εκατ. ευρώ.

Προοπτικές για β΄ εξάμηνο

Η διοίκηση του ομίλου στοχεύει για το β΄ εξάμηνο σε αύξηση των εξωτερικών περιστατικών στην Ιασώ General και στη μητρική Ιασώ, με βελτίωση των ποσοστών πληρότητας στην General. Ταυτόχρονα, θα επιδιωχθεί η μεγαλύτερη ανάπτυξη στις εργασίες της κλινικής παίδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v