Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Hedging για όλο το 2009 εξασφάλισε η ΔΕΗ

Έχουν ολοκληρωθεί και θα υποβληθούν σύντομα στη ΡΑΕ οι προτάσεις της ΔΕΗ για νέα, ρυθμιζόμενα, τιμολόγια, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Τάκης Αθανασόπουλος, στο χθεσινό conference call.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Hedging για όλο το 2009 εξασφάλισε η ΔΕΗ
Έχουν ολοκληρωθεί και θα υποβληθούν σύντομα στη ΡΑΕ οι προτάσεις της ΔΕΗ για νέα, ρυθμιζόμενα, τιμολόγια.
 
Το ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος στο χθεσινό conference call με τους αναλυτές, υποστηρίζοντας ότι με τις προτάσεις αυτές, αίρονται οι στρεβλώσεις μεταξύ και εντός των τιμολογίων, επιτρέπεται να διατηρηθεί η υπάρχουσα διαφοροποίηση για ενεργειακά ευπαθείς ομάδες πελατών, μειώνεται ο αριθμός των υφιστάμενων τιμολογίων και ενσωματώνεται μηχανισμός ρήτρας καυσίμων.

Σε ό,τι αφορά τις χρεώσεις στα ρυθμιζόμενα τελικά τιμολόγια, έχει εγκριθεί η μεθοδολογία επιμερισμού των ΥΚΩ στις επιμέρους κατηγορίες πελατών και προσδιορίσθηκε στο 8% η ετήσια απόδοση των απασχολούμενων κεφαλαίων του Συστήματος Μεταφοράς και του Δικτύου Διανομής για τον υπολογισμό του ρυθμιζόμενου ετήσιου εσόδου και των αντίστοιχων τιμολογιακών χρεώσεων.

Παράλληλα, η ΔΕΗ, όπως είπε ο κ. Αθανασόπουλος, έχει διασφαλίσει αντιστάθμιση κινδύνου (hedging) εν' όψει μιας αύξησης των τιμών του πετρελαίου για πάνω από το 70% των εκτιμώμενων ποσοτήτων που θα χρησιμοποιήσει έως τα τέλη του έτους, με τιμές Ιουλίου.

Ο μάνατζερ της ΔΕΗ επανέλαβε την εκτίμηση ότι το περιθώριο EBITDA θα κυμανθεί στα επίπεδα περίπου του 26% για όλο το 2009, σε σχέση με το 21% που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό, ενώ χαμηλότερα από τον προϋπολογισμό θα κυμανθούν φέτος και οι δαπάνες καυσίμων και αγορών ενέργειας.

Αναφορικά με την πρόοδο του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ ο κ. Αθανασόπουλος διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η κατασκευή της μονάδος συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο Αλιβέρι V, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2011.
 
Για τη μονάδα V της Μεγαλόπολης διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα είναι έτοιμη στα τέλη του 2012, αρχές 2013, για τη λιγνιτική μονάδα V της Πτολεμαϊδας είπε ότι η προκήρυξη θα βγει στα τέλη του 2009, για την επαναπροκήρυξη της Μελίτης ΙΙ επανέλαβε την προϋπόθεση να προηγηθεί η ανάθεση της εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, ενώ ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκαν χθες από το Δ.Σ. της Επιχείρησης τα τεύχη διακήρυξης για το σταθμό του Αθερινόλακκου ΙΙΙ στην Κρήτη και για τον υδροηλεκτρικό σταθμό Μετσοβίτικο, με τους σχετικούς διαγωνισμούς να βγαίνουν στον αέρα στα τέλη του επόμενου μήνα.

Ακόμη, ανέφερε ότι ξεκίνησε η λειτουργία του αιολικού πάρκου 38 MW στη Βοιωτία, ενώ προχωρά άμεσα η κατασκευή 9 αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 35 MW, στα νησιά, Πάρος, Λέσβος, Σίφνος, Κρήτη, Λήμνος, Ρόδος και Σάμος, με εκτιμώμενη ολοκλήρωση στα τέλη του 2010.

Τέλος, ο κ. Αθανασόπουλος διατύπωσε την εκτίμηση ότι η μείωση στις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας θα κυμανθεί φέτος στο 4% - 5%, με την υδροηλεκτρική παραγωγή να έχει αυξημένη κατά 7,6% συμμετοχή στο μίγμα παραγωγής ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v