Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lamda: Αύξηση 53% στα επαναλαμβανόμενα EBITDA

Αύξηση κατά 53% παρουσίασαν τα ενοποιηµένα επαναλαµβανόµενα λειτουργικά αποτελέσµατα της Lamda Development, τα οποία ανήλθαν σε €21,6 εκατοµµύρια έναντι €14,1 εκατ. το πρώτο εξάµηνο του 2008.

Lamda: Αύξηση 53% στα επαναλαμβανόμενα EBITDA
Αύξηση κατά 53% παρουσίασαν τα ενοποιηµένα επαναλαµβανόµενα λειτουργικά αποτελέσµατα του οµίλου (Recurring EBITDA), δηλαδή προ µεταβολών εύλογης αξίας επενδύσεων σε ακίνητα και άλλων µη επαναλαµβανοµένων στοιχείων, αποσβέσεων, τόκων και φόρων, τα οποία ανήλθαν σε €21,6 εκατοµµύρια έναντι €14,1 εκατ. το πρώτο εξάµηνο του 2008.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στη λειτουργία του Golden Hall αλλά και στην περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας των υφιστάµενων εµπορικών κέντρων “The Mall Athens” και “Mediterranean Cosmos”, καθώς και στη συνεχιζόµενη βελτίωση των λειτουργικών κερδών της Μαρίνας Φλοίσβου.

Σηµαντική άνοδο παρουσίασε η επισκεψιµότητα των υφιστάµενων εµπορικών κέντρων “The Mall Athens” και “Mediterranean Cosmos” κατά 21% και 1% αντίστοιχα. Ο ολοένα αυξανόµενος αριθµός των επισκεπτών αποτελεί ψήφο εµπιστοσύνης και εφαλτήριο για ακόµα καλύτερα λειτουργικά αποτελέσµατα στο προσεχές µέλλον.

Η αύξηση του κύκλου εργασιών των καταστηµάτων ανήλθε σε 2,4% για το “Mediterranean Cosmos”, ενώ στο “The Mall Athens” παρατηρήθηκε µείωση κατά 5,4%, που κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική εν µέσω της οικονοµικής επιβράδυνσης, της σηµαντικής πτώσης της καταναλωτικής δαπάνης και µάλιστα µε τη παράλληλη λειτουργία του γειτνιάζοντος Golden Hall.

Η επιτυχία αυτή οφείλεται όχι µόνο στο ότι τα συγκεκριµένα εµπορικά κέντρα έχουν γίνει σηµείο αναφοράς στο καταναλωτικό κοινό αλλά και στην διεθνή τάση η οποία αποδεικνύει ότι σε περιόδους κρίσης τα µεγάλα εµπορικά κέντρα πλεονεκτούν ακόµα περισσότερο έναντι των καταστηµάτων πού βρίσκονται σε κεντρικές εµπορικές οδούς.

Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα άµεσης σύγκρισης των τιµών, οι καταστηµατάρχες έχουν το πλεονέκτηµα του χαµηλότερου ενοικίου συγκριτικά µε τις κεντρικές οδούς, ενώ συνυπάρχουν χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας.

Επιτυχηµένη κρίνεται και η λειτουργία κατά το πρώτο εξάµηνο του τρέχοντος έτους του νέου εµπορικού κέντρου “Golden Hall”. Η έναρξη λειτουργίας του πραγµατοποιήθηκε στις 28 Νοεµβρίου του 2008 και είναι πλήρως µισθωµένο σε εταιρείες που αντιπροσωπεύουν αναγνωρισµένα Ελληνικά και διεθνή brand names.

To Golden Hall φιλοξενεί συνολικά 131 καταστήµατα στα 41.000 τµ GLA, ενώ διαθέτει και 1.400 υπόγειες θέσεις parking. Η ολοκλήρωση του συγκεκριµένου εµπορικού κέντρου, πέραν της συµβολής στην αύξηση της Καθαρής Αξίας Ενεργητικού επηρεάζει πολύ θετικά και την επαναλαµβανόµενη κερδοφορία του Οµίλου.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαµήνου του τρέχοντος έτους ο τζίρος των καταστηµαταρχών ανήλθε στα €57,8 εκατ. σε επίπεδα που κινούνται εντός των αρχικών µας προβλέψεων.

Να σηµειωθεί ότι ο κύκλος εργασιών των καταστηµάτων στο Golden Hall τον Ιούλιο ήταν €16 εκατ. φτάνοντας τα επίπεδα του κύκλου εργασιών του Mediterranean Cosmos, ενώ η επισκεψιµότητα τον ίδιο µήνα παρουσίασε αύξηση 170% έναντι της µέσης επισκεψιµότητας του τριµήνου Απριλίου – Ιουνίου 2009.

Η Μαρίνα του Φλοίσβου και τα κτίρια γραφείων παρουσιάζουν αθροιστικά αύξηση επαναλαµβανόµενης κερδοφορίας κατά 17%. Ειδικότερα για την Μαρίνα, οι υφιστάµενες θέσεις ελλιµενισµού είναι πλήρως µισθωµένες και η χερσαία ανάπτυξη (εµπορικά καταστήµατα) παρουσιάζει µεγάλη επισκεψιµότητα, αποτελώντας σηµείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι τα έσοδα από συµµετοχές και µερίσµατα είναι υψηλότερα κατά €1,4 εκατ. κυρίως λόγω του υψηλότερου µερίσµατος που έχει εισπραχθεί από την EFG Properties, απόρροια της αυξηµένης κερδοφορίας καθώς επίσης και της στρατηγικής µας απόφασης για περαιτέρω ενίσχυση της επένδυσής µας στην εταιρεία αυτή. Στις 30/6/2009 το σύνολο των µετοχών που κατέχουµε ανέρχεται σε 8.039.425 (13,2% επί του συνόλου, σε σχέση µε 11,4% προ εξαµήνου) ενώ η απόδοση στην αύξηση της επενδυτικής µας θέσης είναι 21%.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι τα λειτουργικά έξοδα του Οµίλου παρουσίασαν µείωση κατά 9% λόγω της συνεχιζόµενης προσπάθειας για περικοπή των εξόδων, ποσοστό πού αναµένεται να αυξηθεί στο β’ εξάµηνο του 2009.

Τα Ενοποιηµένα Αποτελέσµατα του Οµίλου µετά φόρων και δικαιωµάτων µειοψηφίας διαµορφώθηκαν σε €0,2 εκατ. έναντι €16,1 εκατοµµύρια το πρώτο εξάµηνο του 2008. Η µείωση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το 2008 είχαν αναγνωριστεί κέρδη €18,6 εκατ. από την µεταβολή της εύλογης αξίας των επενδυτικών ακινήτων ενώ φέτος υπήρξε ζηµία της τάξεως των €4,7 εκατοµµυρίων λόγω της αρνητικής οικονοµικής συγκυρίας και εποµένως της αύξησης των συντελεστών κεφαλαιοποίησης.

Η Καθαρή Αξία Ενεργητικού προ Φόρων (Net Asset Value) ανήλθε σε €483 εκατ. (€11,8 ανά µετοχή) έναντι €486 εκατ. που ήταν την 31/12/2008. Η µικρή αυτή πτώση οφείλεται στη µεταβολή της εύλογης αξίας των ακινήτων του οµίλου λόγω οικονοµικής συγκυρίας αλλά συγχρόνως αναδεικνύει την ποιότητα των επενδυτικών ακινήτων της εταιρείας µας.

Να σηµειωθεί ότι η Καθαρή Αξία του Ενεργητικού, εξαιρουµένης της επένδυσης µας σε αγορές ιδίων µετοχών ποσού € 6,7 εκατ. κατά το α’ εξάµηνο 2009, είναι αυξηµένη στα €490 εκατ. σε σχέση µε €486 εκατ. το 2008.

Η µετοχή της Lamda Development εξακολουθεί να διαπραγµατεύεται στο Χρηµατιστήριο Αθηνών σε σηµαντικό ποσοστό κάτω από την Καθαρή Αξία Ενεργητικού ανά µετοχή. Πιο συγκεκριµένα, µε τιµή µετοχής στα €6,00 στις 30/06/2009 το discount διαµορφώνεται σε 49%.

Ο δείκτης καθαρού δανεισµού προς την αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου (“Net Loan to Value”) ανέρχεται στο 40% περαιτέρω βελτιωµένος από το επίπεδο του 46% το kεκέµβριο του 2008. Ο Όµιλος έχει εξασφαλίσει σηµαντική ρευστότητα που ανέρχεται στα €241 εκατ. που προέρχεται τόσο από ίδια κεφάλαια όσο και από τραπεζικό δανεισµό µε σκοπό τη χρηµατοδότηση του επενδυτικού µας προγράµµατος αλλά και για να εκµεταλλευθεί επενδυτικές ευκαιρίες που πιθανόν να προκύψουν στο εγγύς µέλλον ως απόρροια της οικονοµικής και χρηµατοπιστωτικής κρίσης.

Η αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 19% οφείλεται κατά κύριο λόγο στη σηµαντική άνοδο του εισοδήµατος από την εκµετάλλευση των επενδυτικών ακινήτων του Οµίλου.

Οι στόχοι ανάπτυξης και στρατηγικής της εταιρείας συνοψίζονται ως ακολούθως:

• Περαιτέρω βελτίωση των επαναλαµβανοµένων λειτουργικών κερδών µε µακροπρόθεσµο ορίζοντα.

• Συνεχής επαναξιολόγηση των επιµέρους στρατηγικών που αφορούν στις νέες επενδύσεις µε γνώµονα τις πρόσφατες οικονοµικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποίησής µας.
 
• Στρατηγική νέων επενδύσεων στην Ελλάδα σε αναπτύξεις που σχετίζονται µε εµπορικές χρήσεις (malls, outlets, big boxes) καθώς και µακροπρόθεσµα σε αναπτύξεις υψηλής ποιότητας παραθεριστικών συγκροτηµάτων. Επίσης, η εταιρεία επιδιώκει τη συµµετοχή της σε διαγωνισµούς έργων Σ.k.Ι.Τ.

• Συνέχιση και ενδυνάµωση των στρατηγικών συνεργασιών µε διεθνείς και µε Ελληνικούς οµίλους καθώς και προσεκτική δραστηριοποίηση σε νέες αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v