Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ATE: Προβλέπει αύξηση χορηγήσεων φέτος κατά 10%

Διατήρηση των θετικών επιδόσεων και στο β΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης προβλέπει η διοίκηση της ΑΤΕ, εστιάζοντας την προσοχή της στην περαιτέρω βελτίωση των οργανικών εσόδων και στον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων.

ATE: Προβλέπει αύξηση χορηγήσεων φέτος κατά 10%
Διατήρηση των θετικών επιδόσεων του ομίλου και στο β΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης προβλέπει η διοίκηση της ΑΤΕ, εστιάζοντας την προσοχή της στην περαιτέρω βελτίωση των οργανικών εσόδων και στον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων.

Η ΑΤΕ αποτελεί τη μοναδική, προς το παρόν, ελληνική τράπεζα που πέτυχε στο α΄ εξάμηνο να εμφανίσει αύξηση κερδών σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό, ενώ σε επίπεδο καθαρών εσόδων από τόκους το β΄ τρίμηνο του 2009 αποτέλεσε το ιστορικά καλύτερα μετά το 2004.

Τα κέρδη της τράπεζας ενισχύθηκαν από αυξημένα έσοδα trading τα οποία στο εξάμηνο ανήλθαν στα 120 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 60 εκατ. ευρώ αποτελούν κέρδη από πώληση ομολόγων και ως εκ τούτου είναι πραγματοποιηθέντα.

Τα έσοδα από καθαρά τραπεζικές εργασίες (τόκοι-προμήθειες), δεδομένης της σημαντικής αύξησης του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων και τη συνεχή προσπάθεια μείωσης του κόστους άντλησης χρήματος, εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν και στα επόμενα τρίμηνα του 2009 σταθερό ρυθμό αύξησης έναντι της περυσινής περιόδου.

Με την προϋπόθεση ότι δεν θα αναστραφεί η συνεχής ανοδική τάση των αγορών χρήματος και κεφαλαίων που παρουσιάστηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2009, προβλέπεται συγκρατημένη βελτίωση των χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων.

Εφικτός ο στόχος αύξησης των χορηγήσεων κατά 10%.

Η σημαντική ετήσια αύξηση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων του πρώτου εξαμήνου 2009 παρέχει τη βεβαιότητα της υλοποίησης του αρχικού στόχου για αύξηση του υπολοίπου χορηγήσεων στο τέλος του έτους, τουλάχιστον κατά 10%.

Προτεραιότητα του ομίλου και στο β΄ εξάμηνο του 2009, δεδομένης της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, είναι η εντατική παρακολούθηση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, καθώς και η λήψη των απαραίτητων μέτρων αναδιάρθρωσης δανείων που ενδέχεται λόγω του περιβάλλοντος να παρουσιάσουν καθυστερήσεις στην εξυπηρέτησή τους.

Μεταξύ πρώτου και δευτέρου τριμήνου 2009 παρατηρήθηκε μικρή αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η αύξηση αυτή αφορά, τόσο σε δάνεια προς νοικοκυριά όσο και προς επιχειρήσεις. Ο όμιλος ΑΤΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί αύξησε τις προβλέψεις του από 56,8 εκ ευρώ το πρώτο τρίμηνο στα 85,9 εκατ. ευρώ το δεύτερο. Αθροιστικά στο α΄ εξάμηνο οι προβλέψεις ανήλθαν στα 142,6 εκ ευρώ έναντι 41,5 εκ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Η πολιτική της ενίσχυσης των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις, αν κριθεί αναγκαίο, θα συνεχιστεί και στα επόμενα τρίμηνα όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκθεση διοίκησης της ΑΤΕ.

Ο ρυθμός αύξησης των καταθέσεων πελατείας, με δεδομένη την ικανοποιητική πορεία του α΄ εξαμήνου, αναμένεται να εξελιχθεί ανάλογα και στο β΄ εξάμηνο.

Περιορίζονται από το β΄ εξάμηνο οι ζημιές από Ζάχαρη.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες εταιρίες του χρηματοπιστωτικού τομέα, τα αποτελέσματα των οποίων επηρεάζονται από την οικονομική ύφεση, δεν αναμένεται να επιβαρύνουν σημαντικά τα αποτελέσματα του δεύτερου εξαμήνου.

Τα διαρθρωτικά μέτρα (πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης και μετατάξεων για 230 υπαλλήλους) που λαμβάνονται για την Βιομηχανία Ζάχαρης και η ολοκλήρωση της περιόδου συνεισφοράς στο ταμείο αναδιάρθρωσης (περί τα 18 εκατ. ευρώ στην χρήση 1/7/08 με 30/6/09) αναμένεται να μειώσουν την αρνητική επίπτωση της Ζάχαρης στα αποτελέσματα του ομίλου.

Σημειώνεται ότι στο α΄ εξάμηνο η Βιομηχανία Ζάχαρης επιβάρυνε τα ενοποιημένα αποτελέσματα της ΑΤΕ με 28 εκατ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια του β΄ εξαμήνου αναμένεται μικρή περαιτέρω αύξηση του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε αυτά να διαμορφωθούν στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v