Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουρλής: Συγκρατημένες εκτιμήσεις για β΄ εξάμηνο

Συγκρατημένα αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία του στο β΄ εξάμηνο διατυπώνει ο όμιλος Φουρλή μετά την επεξεργασία αποτελεσμάτων κατά το πρώτο ήμισυ της τρέχουσας χρήσης, όπου σημείωσε κάμψη πωλήσεων - κερδοφορίας.

Φουρλής: Συγκρατημένες εκτιμήσεις για β΄ εξάμηνο
Συγκρατημένα αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία των εργασιών του στο β΄ εξάμηνο του 2009 διατυπώνει ο όμιλος Φουρλή, μετά την επεξεργασία των αποτελεσμάτων του κατά το πρώτο ήμισυ της τρέχουσας χρήσης, όπου σημείωσε κάμψη πωλήσεων και κερδοφορίας.

Ο όμιλος αναγνωρίζει ότι η κάμψη της ευρωπαϊκής και κατ’ επέκταση της εγχώριας οικονομίας επηρεάζει αρνητικά την εξέλιξη των εργασιών στους βασικούς κλάδους δραστηριοποίησής του, ωστόσο προτίθεται να συνεχίσει απρόσκοπτα τις επενδύσεις τους για την επέκταση των δικτύων της ΙΚΕΑ και της Intersport, έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει τα απαραίτητα επενδυτικά κεφάλαια. Σημειώνεται ότι οι συνολικές επενδύσεις για το 2009 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 35 εκατ. ευρώ περίπου.

Αναλυτικότερα, ο όμιλος σε ό,τι αφορά τον κλάδο χονδρικής ηλεκτρικών, μετά την κάμψη πωλήσεων, αποδιδόμενη κυρίως στην αγορά της Ρουμανίας, προχωρά σε
επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών συμφωνιών που διαθέτει,
τόσο με πελάτες χονδρικής (αναζητώντας ταχύτερους χρόνους πληρωμής ή "κόβοντας" επισφαλείς πελάτες), όσο και με προμηθευτές.

Η διοίκηση της εταιρίας εξάλλου, έχει στο παρελθόν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο απόσυρσης από τη χονδρική διακίνηση ηλεκτρικών στη Ρουμανία. Παρ' όλα αυτά εκτιμά ότι η τεχνογνωσία και τα ισχυρά μερίδια αγοράς που κατέχει στην Ελλάδα μέσω των εταιριών Samsung, General Electric, Liebher θα αποτελέσουν εχέγγυα για την εξέλιξη της δραστηριότητας στο β΄ εξάμηνο.

Όσον αφορά στη λιανική, ο όμιλος συνεχίζει να επενδύει για τη δημιουργία του νέου ΙΚΕΑ στη Λάρισα, το οποίο θα λειτουργήσει στο δ΄ τρίμηνο του 2009, όσο και για τα νέα ΙΚΕΑ των Ιωαννίνων και της Σόφιας που θα ενταχθούν το 2010 και το 2011 στο δίκτυο της αλυσίδας. Παράλληλα, προγραμματίζει το άνοιγμα νέων Intersport στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στην Κύπρο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης του ομίλου κατά την τακτική Γ.Σ. των μετόχων της, στον τομέα των ηλεκτρικών έχει κατακτήσει μερίδιο 36% μέσω Samsung στην εγχώρια αγορά, ενώ διαπιστώνει αύξηση μεριδίου κατά 2% - 3%, τόσο στον οικιακό εξοπλισμό μέσω ΙΚΕΑ, όσο και στη λιανική αθλητικών μέσω Intersport.

Ο όμιλος στους δύο τελευταίους κλάδους διατηρεί καθαρά περιθώρια κέρδους της τάξης του 9% - 10%, σε αντίθεση με τον τομέα χονδρικής όπου τα περιθώρια είναι εξαιρετικά πιεσμένα.

Η διοίκηση του ομίλου ωστόσο, αποφεύγει να προβεί σε εκτιμήσεις για την πορεία των μεγεθών του για το σύνολο του 2009, θεωρώντας ότι το οικονομικό περιβάλλον είναι ευμετάβλητο και δεν επιτρέπει ασφαλείς εκτιμήσεις.

Υπογραμμίζει δε ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2009 είναι κρίσιμο για την πορεία των οικονομικών μεγεθών του, αφού παραδοσιακά αποτελεί το διάστημα όπου πραγματοποιεί το 40% των πωλήσεών του.

Στις επιδιώξεις του 2009, είναι επίσης η μείωση του δανεισμού, ο οποίος εξυπηρετείται τόσο από τις ταμειακές ροές του ομίλου όσο και από τα έκτακτα έσοδα που προκύπτουν από την αξιοποίηση ακινήτων ιδιοκτησίας του ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v