Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Προβλέπει βελτίωση εσόδων από τόκους

Τα έσοδα από τόκους και από συναλλαγές αποτέλεσαν το "κλειδί" της καλής απόδοσης της τράπεζας στο Q2, τόνισε η διοίκηση της Alpha κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για το Q2. Τι είπε για NA Ευρώπη, επισφάλειες.

Alpha: Προβλέπει βελτίωση εσόδων από τόκους
Τα έσοδα από τόκους και από συναλλαγές αποτέλεσαν το "κλειδί" της καλής απόδοσης της τράπεζας στο Q2, τόνισε η διοίκηση της Alpha Bank κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Η διοίκηση της τράπεζας επιβεβαίωσε ότι τα χαμηλότερα επίπεδα των καθαρών εσόδων από τόκους καταγράφηκαν στο α' τρίμηνο του 2009, σημειώνοντας ότι περιμένει περαιτέρω βελτίωση των καθαρών εσόδων από τόκους στα επόμενα τρίμηνα.

Αναλύοντας τα αυξημένα έσοδα από συναλλαγές, τόνισε ότι αυτά προήλθαν κυρίως από πράξεις στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, σε συνάλλαγμα, και -σε πολύ μικρότερη κλίμακα- σε συναλλαγές μετοχών. 

Παράλληλα, υπογράμμισε την καλή πορεία στις επανατιμολογήσεις δανείων.  

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, η διοίκηση της τράπεζας τόνισε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται με αναμενόμενο ρυθμό στο β’ τρίμηνο, παραμένοντας καλύτερα από το μέσο όρο της αγοράς.

Ωστόσο, τόνισε ότι η επιδείνωση καταγράφεται κυρίως στα χαρτοφυλάκια επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων, και όχι στο καταναλωτικό.    

Το ανώτατο επίπεδο στo ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων επί του συνόλου των χορηγήσεων αναμένεται κάποια στιγμή εντός του 2010, σημείωσε η διοίκηση της Alpha, προσθέτοντας ότι αναμένεται εφεξής επιβραδυνόμενη τάση στην αύξηση των επισφαλών δανείων.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η εικόνα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο μη τιτλοποιημένο κομμάτι του χαρτοφυλακίου της Alpha Bank είναι «εξαιρετικά καλή».

Παράλληλα, ο κ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, γενικός διευθυντής και CFO της τράπεζας, υπογράμμισε ότι η τράπεζα "έχει όπλα για να αντιμετωπίσει πιθανή περαιτέρω επιδείνωση των μη εξυτπηρετούμενων δανείων" και ότι "η σημαντική οργανική κερδοφορία της τράπεζας μπορεί να εξυπηρετήσει σημαντικό ύψος επισφαλειών". 

Ειδικότερα για τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο κ. Γιαννόπουλος υπογράμμισε ότι τα σημεία διαφοροποίησης της Alpha Bank από τον ανταγωνισμό είναι, αφενός ότι έχει αναπτυχθεί οργανικά και όχι μέσω εξαγορών, και αφετέρου, η αγορά της Κύπρου, η οποία αντιστοιχεί στο 40% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων της τράπεζας στη ΝΑ Ευρώπη. 

"Οι δυο αγορές-κλειδιά για την τράπεζα είναι η Κύπρος και η Ρουμανία. Στην Κύπρο, μόλις το 3,9% του συνόλου των χορηγήσεων είναι μη εξυπηρετούμενα, έναντι διπλάσιων ποσοστών για τις υπόλοιπες τράπεζες, ενώ στη Ρουμανία, τα NPL είναι μόλις στο 1,3% του συνόλου, έναντι υπερδιπλάσιων ποσοστών για το σύστημα", τόνισε ο CFO της Alpha. 

Ερωτηθείσα για το αν θα προχωρήσει σε εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού δημοσίου εντός του έτους, η διοίκηση της Alpha Bank δεν θέλησε να προσδιορίσει χρονικά την κίνηση αυτή.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων Q2 2009 της Alpha Bank στους αναλυτές δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v