Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Frigoglass: Στόχος το θετικό cash flow

Την περαιτέρω μείωση της εξάρτησης των πωλήσεών της από την 3E μέσω διεύρυνσης της πελατειακής της βάσης, καθώς και την εμφάνιση θετικών ταμειακών ροών θέτει ως στόχο για το σύνολο της χρήσης η Frigoglass.

Frigoglass: Στόχος το θετικό cash flow
Την περαιτέρω μείωση της εξάρτησης των πωλήσεών της από την Coca Cola 3E μέσω διεύρυνσης της πελατειακής της βάσης καθώς και την εμφάνιση θετικών ταμειακών ροών θέτει ως στόχο για το σύνολο της χρήσης η διοίκηση της Frigoglass.

Η διοίκηση της εταιρίας συμφερόντων των οικογενειών Δαυίδ - Λεβέντη στην εξαμηνιαία έκθεσή της εκτιμά ότι η ζήτηση για επαγγελματικά ψυγεία θα παραμείνει υποτονική στην Ευρώπη, γεγονός, που, μερικώς, θα αντισταθμισθεί από την συνεχιζόμενη θετική τάση στην Ασία και την βελτιωμένη πορεία της Αφρικής. Ο κλάδος της Νιγηρίας θα διατηρήσει τα θετικά αποτελέσματά του.

Η επιδείνωση της κρίσης μετά την κατάρρευση της Lehman οδήγησε τους πελάτες της Frigoglass σε δυτική και ανατολική Ευρώπη να περικόψουν βίαια επενδύσεις και δαπάνες με αποτέλεσμα οι πωλήσεις της εισηγμένης στο Χ.Α. εταιρίας στους δύο παραπάνω γεωγραφικούς τομείς να μειωθούν κατά 52,2% και 76,8% αντίστοιχα

Αντιθέτως, η γεωγραφική περιοχή Ασίας - Ωκεανίας παρουσίασε άνοδο πωλήσεων για την Frigoglass κατά 32,8%, ενώ μείωση κατά 22,5% σημείωσαν οι πωλήσεις στην Αφρική - Μέση Ανατολή λόγω της πτώσης της ζήτησης σε Μαρόκο και Νιγηρία.

Σε αυτό το σκηνικό η διοίκηση της Frigoglass στοχεύει στην περαιτέρω διεύρυνση της πελατειακής της βάσης και την μείωση της εξάρτησης από την Coca Cola 3E. Οι πωλήσεις προς την τελευταία, ως ποσοστό επί του συνολικού τζίρου, μειώθηκαν στο 17,4% κατά το α΄ εξάμηνο από 33,7% που αντιπροσώπευαν στο α΄ εξάμηνο του 2008.

Επιπλέον, η Frigoglass θα επιδιώξει να εμφανίσει ισχυρές θετικές ταμειακές ροές στο β΄ εξάμηνο, περίοδος κατά την οποία παραδοσιακά ενισχύει τις ταμειακές ροές της, και μείωση του δανεισμού της, συνεχίζοντας και εντείνοντας τα μέτρα αυστηρής διαχείρισης και βελτιστοποίησης της κατανομής των δαπανών.

H εισηγμένη προσάρμοσε έγκαιρα τη δομή του κόστους της, παρ' όλα αυτά η ταχύτητα με την οποία οι πελάτες της μείωσαν τις επενδύσεις ήταν υψηλότερη μειώνοντας τις πωλήσεις και οδηγώντας την Frigoglass σε αρνητική λειτουργική μόχλευση

H Frigoglass λόγω της μείωσης των πωλήσεων και των μέτρων που έλαβε για μείωση κόστους αποθεμάτων και περικοπή κεφαλαιακών δαπανών ( από 27,3 εκατ. ευρώ σε 6,7 εκατ. ευρώ) εμφάνισε σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2008 θετική διαφορά σε επίπεδο καθαρών ταμειακών ροών από λειτουργικές και επενδυτικές δραστηριότητες 29,7 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός της μειώθηκε, σχεδόν, κατά 19 εκατ. ευρώ κατά την διάρκεια του β΄ τριμήνου διαμορφούμενος πλέον στα 199,2 εκατ. ευρώ.

Η καθαρή της θέση μειώθηκε από 220,8 εκατ. ευρώ στις 30/6/08 σε 122,2 εκατ. ευρώ, λόγω της επιστροφής κεφαλαίου, της καταβολής μερισμάτων για τις χρήσεις 2007-08 και των αρνητικών συναλλαγματικών διαφορών στις ακινητοποιήσεις θυγατρικών σε ανατολική Ευρώπη και Αφρική.

Μόνο για την επιστροφή κεφαλαίου και το προμέρισμα χρήσης 2008 έφυγαν από τα ταμεία της εταιρίας 60,3 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v