Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Hellas Can: Μειωμένη ζήτηση και στο Q3 σε Ισπανία

Μειωμένη ζήτηση δοχείων για αναψυκτικά στην ισπανική αγορά αναμένει και για το β΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης η Crown Hellas Can και για τον λόγο αυτό έχει εκπονήσει επιπλέον κινήσεις μείωσης του κόστους.

Hellas Can: Μειωμένη ζήτηση και στο Q3 σε Ισπανία
Μειωμένη ζήτηση λευκοσιδηρούχων δοχείων για αναψυκτικά στην ισπανική αγορά αναμένει και για το β΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης η διοίκηση της Crown Hellas Can και για τον λόγο αυτό έχει εκπονήσει επιπλέον κινήσεις μείωσης του κόστους.

Η μειωμένη, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ζήτηση στην ισπανική αγορά για λευκοσιδηρούχα δοχεία συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω της ύφεσης που ταλανίζει την ισπανική οικονομία.

Με δεδομένο ότι το γ΄ τρίμηνο της χρήσης αποτελεί παραδοσιακά και το πλέον δυνατό από πλευράς πωλήσεων για την Crown λόγω της αυξημένης ζήτησης σε αναψυκτικά και μπίρες εκτιμάται ότι η Crown Espana, θυγατρική της Crown Hellas πιθανώς να χρειαστεί να μειώσει έτι περαιτέρω τον βαθμό απασχόλησης της παραγωγικής της δυναμικότητας από τον Σεπτέμβριο.

Η ζήτηση για δοχεία στην ισπανική αγορά εκτιμάται ότι θα παραμείνει κάτω από τα επίπεδα του 2008 και το 2010 λόγω της βαθιάς κρίσης του real estate, οι επιπτώσεις της οποίας αγγίζουν όλη την οικονομία της χώρας.

Η διοίκηση της Crown Hellas Can ευελπιστεί ότι η μειωμένη ζήτηση για δοχεία από λευκοσίδηρο θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών του λευκοσιδήρου οι οποίες αυξήθηκαν στις αρχές του έτους κατά 40% από το σύνολο σχεδόν των Ευρωπαίων παραγωγών. Ενδεχόμενη πτώση της τιμής του λευκοσιδήρου θα βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους της Crown Espana τα οποία επλήγησαν στο α΄ εξάμηνο της χρήσης από τον συνδυασμό μείωσης των πωλήσεων και από την άνοδο του κόστους της πρώτης ύλης.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει την παραπάνω δυσμενή συγκυρία, ο όμιλος Crown Hellas Can εφάρμοσε εκτεταμένα προγράμματα μείωσης του κόστους, όπως η περικοπή λειτουργίας γραμμών παραγωγής. Περικοπή που επέφερε καλύτερο έλεγχο του ύψους των αποθεμάτων, μείωση του κόστους αποθήκευσης προϊόντων και περιορισμό του κόστους εργασίας.

Παρά τα προγράμματα μείωσης του κόστους τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) της Crown Espana υποχώρησαν στο α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης κατά 15,2% (8,4 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα κέρδη προ φόρων της ανήλθαν στα 8,9 εκατ. ευρώ έναντι 11,56 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2008 και τα καθαρά κέρδη στα 6,2 εκατ. ευρώ από 8,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Η σταδιακή ομαλοποίηση της οικονομίας παγκοσμίως αναμένεται να αμβλύνει σταδιακά την πίεση των προμηθευτών της Crown για υψηλότερες προκαταβολές αγοράς πρώτων υλών.

Σημειώνεται ότι στο α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης η Crown Hellas Can μείωσε σε επίπεδο ομίλου κατά 19 εκατ. ευρώ τις υποχρεώσεις της προς προμηθευτές σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα με τις πωλήσεις να παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Στην Ελλάδα η ζήτηση για αλουμινένια δοχεία αναψυκτικών και μπίρας παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα και στο γ΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, ενώ ικανοποιητικά παραμένουν και τα περιθώρια κέρδους λόγω της πτώσης της τιμής της πρώτης ύλης.

Οι αυξημένες πωλήσεις δοχείων για αναψυκτικά στην Ελλάδα αντιστάθμισαν την πτώση των πωλήσεων στην Ισπανία με αποτέλεσμα στο α΄ εξάμηνο ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Crown Hellas Can να διαμορφωθεί στα ίδια επίπεδα με αυτά του α΄ εξαμήνου του 2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v