Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υγεία: Στροφή στην ελληνική αγορά

Σε αναδιάρθρωση θυγατρικών και συμμετοχών στο εξωτερικό προχωρά ο όμιλος Υγεία, ενώ μετατοπίζει περισσότερο το βάρος ανάπτυξής του στην εγχώρια αγορά και επιδιώκει να μειώσει λειτουργικές δαπάνες έως και 15% στο β' εξάμηνο.

Υγεία: Στροφή στην ελληνική αγορά
Σε αναδιάρθρωση των θυγατρικών και συμμετοχών του στο εξωτερικό προχωρά ο όμιλος Υγεία, ενώ την ίδια στιγμή μετατοπίζει περισσότερο το βάρος ανάπτυξής του στην εγχώρια αγορά και επιδιώκει να μειώσει τις λειτουργικές του δαπάνες έως και 15% στο β΄ εξάμηνο.

Ο όμιλος προχώρησε εντός του α΄ εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης στην εξαγορά του 70% του μετοχικού κεφαλαίου της Bio Check Ιδιωτικό Πολυιατρείο Ιατρική Α.Ε., έναντι τιμήματος 1,05 εκατ. ευρώ και στην απόκτηση του 80% του διαγνωστικού κέντρου Μαγνητική Υγεία έναντι τιμήματος 1,68 εκατ. ευρώ. Το Υγεία κατέχει πλέον το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Μαγνητική Υγεία και την απορροφά.

Ταυτόχρονα, η θυγατρική του Υγεία, Μητέρα αύξησε κατά τη διάρκεια του α΄ τριμήνου της τρέχουσας χρήσης το ποσοστό της στη μαιευτική κλινική Λητώ εξαγοράζοντας έναντι 10,9 εκατ. ευρώ μετοχές της μαιευτικής κλινικής Λητώ είτε απευθείας από ιατρούς μετόχους είτε μέσω εξαγοράς ποσοστών που κατείχαν στη Λητώ Συμμετοχών. Έτσι το Υγεία κατέχει πλέον το 87,34% της Λητώ Συμμετοχών και το 87,39% της Λητώ Α.Ε.

Εντός του β΄ εξαμήνου, το Υγεία προγραμματίζει να αυξήσει κατά περίπου 25 κλίνες τον αριθμό των ενεργών κλινών του, στοχεύοντας στη μεγαλύτερη ενίσχυση των μεγεθών του, ενώ διερευνώνται νέες εξαγορές διαγνωστικών κέντρων στην Αττική.

Ο όμιλος επικεντρώνει την ανάπτυξή του στην ελληνική αγορά μετά την αναδιάρθρωση της στρατηγικής του, με την όξυνση της κρίσης το φθινόπωρο του 2008.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου παροχής υπηρεσιών υγείας από ιδιώτες στην εγχώρια αγορά αναμένεται να διαμορφωθεί, κατά τη φετινή χρονιά, στο 15%. Ρυθμός ιδιαίτερα υψηλός που εξηγείται από τη διαρκώς εντεινόμενη αδυναμία του δημόσιου συστήματος υγείας να προσφέρει υπηρεσίες ποιότητας.

Αναδιάρθρωση θυγατρικών εξωτερικού

Ταυτόχρονα, προωθείται η αναδιάρθρωση και η λειτουργική ενοποίηση του ομίλου Genesis Holding, το 50% του οποίου εξαγόρασε τον Δεκέμβριο του 2008 το Υγεία. Μέχρι πρόσφατα, τα τέσσερα νοσοκομεία που ελέγχει η Genesis Holding στην Κωνσταντινούπολη λειτουργούσαν αυτόνομα, χωρίς να έχουν, ούτε καν, κεντρικές προμήθειες αναλωσίμων και φαρμάκων.

Το νέο management που ανέλαβε πριν από μερικούς μήνες, προωθεί λειτουργική ενοποίησή τους, με στόχο την ενίσχυση των ενοποιημένων οικονομικών μεγεθών καθώς και πλέγμα μέτρων για τον περιορισμό στις ελαστικές λειουργικές δαπάνες.

Σημειώνεται ότι στο α΄ εξάμηνο ο όμιλος Genesis Holding δεν συνεισέφερε κέρδη στον ενοποιημένο ισολογισμό του Υγεία.

Τον περασμένο Ιούνιο οριστικοποιήθηκαν οι όροι της συναλλαγής εξαγοράς του 50% του ομίλου Genesis και το τελικό τίμημα που κατέβαλε το Υγεία ανήλθε στα 36,59 εκατ. ευρώ έναντι 41 εκατ. ευρώ, που είχε αρχικώς συμφωνηθεί.

Στις αρχές του β΄ τριμήνου του 2010 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το νέο νοσοκομείο του ομίλου στα Τίρανα. Το κτίριο του νοσοκομείου αναμένεται να παραδοθεί τον Οκτώβριο, ή το αργότερο τον Νοέμβριο, ενώ έχουν ήδη γίνει οι παραγγελίες για ιατρικό εξοπλισμό.

Μείωση κατά 15% των λειτουργικών δαπανών

Πέραν της αναδιάρθρωσης στον όμιλο Genesis και των μικρότερης εμβέλειας κινήσεων στην Κύπρο, ο όμιλος Υγεία στοχεύει σε περιορισμό των λειτουργικών δαπανών έως και 15% στην ελληνική αγορά.

Ο αντιπρόεδρος του ομίλου Υγεία κ. Α. Βγενόπουλος στη δήλωσή του, όσον αφορά στα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου τόνισε: "Πιστεύοντας ότι λόγω της δομής της ελληνικής οικονομίας είναι πιθανό το β΄ εξάμηνο, οι προκλήσεις, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο όμιλος Υγεία να αυξηθούν, λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα περιορισμού των ελαστικών λειτουργικών δαπανών με στόχο να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις προκλήσεις της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας".

Ο όμιλος έχει ήδη δρομολογήσει την κεφαλαιακή του αναδιάρθρωση, με την αποπληρωμή του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου και τη λήψη απόφασης για αύξηση κεφαλαίου κατά 82,9 εκατ. ευρώ. με στόχο τη μεγαλύτερη μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων.

Ήδη, από την πρόωρη αποπληρωμή του ΜΟΔ μειώθηκε το χρηματοοικονομικό κόστος ομίλου. Στο α΄ εξάμηνο τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα του ομίλου προσέγγισαν τα 5,7 εκατ. ευρώ έναντι 10,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα . Ο συνολικός δανεισμός του ομίλου Υγεία στις 30/6 ανερχόταν σε 264,2 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα στα 73,9 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v