Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&Β: Μείωσε κατά 28,5 εκατ. ευρώ κόστη και δάνεια

Οριακά καλύτερο φετινό β’ εξάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό αναμένει η διοίκηση της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, η οποία πέτυχε να μειώσει στο α΄ μισό της χρήσης σημαντικά τα κόστη λειτουργίας της.

S&Β: Μείωσε κατά 28,5 εκατ. ευρώ κόστη και δάνεια
Οριακά καλύτερο φετινό β’ εξάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό αναμένει η διοίκηση της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, η οποία πέτυχε να μειώσει στο α΄ μισό της χρήσης σημαντικά τα κόστη λειτουργίας της προσαρμοζόμενη στις συνθήκες χαμηλότερης ζήτησης.

Στην έκθεση, που συνοδεύει τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου, η διοίκηση της S&B τονίζει ότι κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου οι πελάτες της στους κλάδους μεταλλουργίας, οικοδομής και επικεντρώθηκαν στην εντατική διαχείριση των αποθεμάτων τους και του κεφαλαίου κίνησης, περικόπτοντας την παραγωγική τους δυναμικότητα και τις παραγγελίες βιομηχανικών ορυκτών.

Λόγω της επικρατούσας αβεβαιότητας η εκτίμηση της S&B παραμένει συντηρητική. Ειδικότερα η διοίκηση της εισηγμένης αναμένει μεσοπρόθεσμα να συνεχισθούν οι χαμηλοί όγκοι πωλήσεων, ωστόσο, εκτιμά ότι κατά το β΄ εξάμηνο οι επιδόσεις του ομίλου αναμένεται να είναι οριακά καλύτερες από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, δημιουργώντας τις βάσεις για διαδοχική βελτίωση από εξάμηνο σε εξάμηνο.

Ο όμιλος πέτυχε να βελτιώσει σημαντικά τις ταμειακές ροές του, κατά το α΄ εξάμηνο, μειώνοντας το καθαρό δανεισμό του. Τάση, η οποία δεν θα συνεχισθεί με την ίδια δυναμική στο β΄ εξάμηνο, καθώς σταδιακά αποκλιμακώνεται το αρνητικό περιβάλλον στην οικονομία.

Παρ' όλα αυτά η S&B έχει έτοιμο και plan B για περαιτέρω σταδιακή εφαρμογή μέτρων μείωσης του κόστους, τα οποία θα αποσκοπούν να μειώσουν το λειτουργικό νεκρό σημείο (break-even) του ομίλου.

Η S&B, προκειμένου να εναρμονίσει το ρυθμό παραγωγής με την μειωμένη ζήτηση προχώρησε κατά την διάρκεια του α΄ εξαμήνου σε ένα μείγμα ενεργειών, που συμπεριλαμβάνουν μείωση βαρδιών και ωραρίου, σε διάφορες παραγωγικές μονάδες διεθνώς, προσωρινή αναστολή λειτουργιών σε επιλεγμένες μονάδες παραγωγής, μείωση προσωπικού και βελτιστοποίηση του παραγωγικού δικτύου για μονάδες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους.

Οι παραπάνω ενέργειες δεν πέτυχαν να αντισταθμίσουν, πλήρως, την επίπτωση από την σημαντική μείωση του όγκου και της αξίας πωλήσεων σε όλους τους προϊοντικούς κλάδους που δραστηριοποιείται η S&B.

Πέτυχε μείωση κόστους πωλήσεων κατά 57,3 εκατ. ευρώ

Έτσι, το α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης το μεν κόστος πωλήσεων μειώθηκε συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2008 κατά 57,3 εκατ. ευρώ ή 31,4%, το λειτουργικό κέρδος, όμως, μειώθηκε κατά 40,5% και ανήλθε στα 32,7 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο μικτού κέρδους διαμορφώθηκε στο 20,7% συμπιεσμένο κατά 240 μονάδες βάσης.

Πέραν των μέτρων, που εφαρμόστηκαν, για τη μείωση του κόστους, ο όμιλος έθεσε επίσης σε εφαρμογή μέτρα για τη μείωση των δαπανών, στα γενικά και διοικητικά έξοδα.

Έτσι, μειώθηκαν, αρχικά, μη λειτουργικές δαπάνες, όπως έξοδα ταξιδιών, φιλοξενίας, διασκέδασης, διαφόρων εκδηλώσεων προσωπικού, αμοιβές συμβούλων κ.λ.π. και εν συνεχεία λήφθηκαν μέτρα μείωσης του προσωπικού, μίσθωσης μέρους των κεντρικών γραφείων, παγώματος των μισθών των διευθυντικών στελεχών και μείωσης των συνολικών μεταβλητών αποδοχών τους.

Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών, οι συνολικές καθαρές λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 6,4 εκατ. ευρώ ή 19,6%, από 32,9 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2008 σε 26,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009.

Αποπλήρωσε δάνεια 28,5 εκατ. ευρώ

Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα ανήλθαν σε 4,3 εκατ. ευρώ, λιγότερα κατά 3,3 εκατ. ευρώ ή 43,4% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2008. Μείωση, που προήλθε κυρίως από την αποκλιμάκωση των επιτοκίων και κάποια οφέλη από την εξέλιξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας EUR/USD, καθώς ο μέσος καθαρός δανεισμός διατηρήθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα ( 193 εκατ. ευρώ σε σχέση με 190 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2008).

H μείωση στα κόστη λειτουργίας ενίσχυσε το κεφάλαιο κίνησης και οδήγησε σε μείωση του δανεισμού. Οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθαν στα 36,7 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 32 εκατ. ευρώ!! σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2008.

Οι καθαρές χρηματοροές ανήλθαν στα 28,6 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου παρέχοντας την δυνατότητα στην S&B να μειώσει σχεδόν ισόποσα ( κατά 28,5 εκατ. ευρώ) τον δανεισμό της.

Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου μειώθηκε σε 174,6 εκατ. ευρώ από 203,1 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2008. Παράλληλα, μέρος του δανεισμού του ομίλου αναχρηματοδοτήθηκε με ημερομηνίες αποπληρωμής μακρύτερου χρονικού ορίζοντα. Ειδικότερα, περίπου 50 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμου δανεισμού αναχρηματοδοτήθηκαν επιτυχώς με διετή διάρκεια.

Κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2009, ο όμιλος S&B πραγματοποίησε καθαρές κεφαλαιουχικές δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη μεταλλείων, αύξηση της ωφέλιμης ζωής και της παραγωγικής δυναμικότητας των υφιστάμενων παγίων, και για το περιβάλλον, την υγιεινή και ασφάλεια, ύψους 12,4 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 12,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2008.

Ο όμιλος στις 2 Ιουλίου 2009 ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του 100% των μεριδίων της Εταιρίας «Miller LLC» που δραστηριοποιείται στην επεξεργασία διογκωμένου περλίτη στην πολιτεία North Carolina των ΗΠΑ. Το πόσο της εξαγοράς ανέρχεται σε δολάρια ΗΠΑ 1,1 εκατ. περίπου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v