Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Crown: Πτώση κερδών 13% στο α΄ εξάμηνο

Πτώση κερδοφορίας με σταθερές πωλήσεις σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα εμφάνισε στο α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης η Crown Hellas Can εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης στην ισπανική αγορά.

Crown: Πτώση κερδών 13% στο α΄ εξάμηνο
Πτώση κερδοφορίας με σταθερές πωλήσεις σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα εμφάνισε στο α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης η Crown Hellas Can εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης στην ισπανική αγορά.

Οι συνέπειες της κρίσης έγιναν αισθητές στην ισπανική αγορά δοχείων αναψυκτικών και στην Ελλάδα στις πωλήσεις δοχείων τροφίμων. Στην Ισπανία η απώλεια πωλήσεων της τάξης των 80 εκατομμυρίων δοχείων, σε συνδυασμό με τις πρωτοφανείς αυξήσεις στις τιμές του λευκοσιδήρου κατά 40%, είχε ως συνέπεια την επιδείνωση των αποτελεσμάτων.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει την παραπάνω δυσμενή συγκυρία ο όμιλος Crown Hellas Can εφάρμοσε εκτεταμένα προγράμματα μείωσης του κόστους, όπως η περικοπή λειτουργίας γραμμών παραγωγής. Αυτή η κίνηση έφερε καλύτερο έλεγχο του ύψους των αποθεμάτων, μείωση του κόστους αποθήκευσης προϊόντων και περιορισμό του κόστους εργασίας.

Παρά τα προγράμματα μείωσης του κόστους, τα λειτουργικά κέρδη ( EBIT) της Crown Espana υποχώρησαν στο α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης κατά 15,2% ( 8,4 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα κέρδη προ φόρων της Crown Espana ανήλθαν στα 8,9 εκατ. ευρώ έναντι 11,56 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2008 και τα καθαρά κέρδη στα 6,2 εκατ. ευρώ από 8,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Σημειώνεται ότι η Crown Espana έθεσε σε λειτουργία εντός του α΄ τριμήνου της τρέχουσας χρήσης και δεύτερη γραμμή παραγωγής στη Σεβίλη, το κόστος εγκατάστασης της οποίας ανήλθε τελικά στα 27,5 εκατ. ευρώ.

Πλέον διαθέτει 5 γραμμές παραγωγής στα δύο εργοστάσιά της στην Ισπανία και ο βαθμός απασχόλησης έχει υποχωρήσει λόγω της μειωμένης ζήτησης.

Στην Ελλάδα οι συνολικές πωλήσεις κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα του 2008. Η αύξηση των πωλήσεων δοχείων για αναψυκτικά και μπίρα καλύπτει την πτώση κατά 35% των πωλήσεων δοχείων για τρόφιμα και τη διακοπή των εξαγωγών λιθογραφημένων φύλλων λευκοσιδήρου στη Ρωσία.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Crown Hellas Can στο α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης ανήλθε στα 158,5 εκατ. ευρώ, διαμορφούμενος στα ίδια επίπεδα με αυτά του α΄ εξαμήνου του 2008. Τα μικτά κέρδη ανήλθαν στα 22,4 εκατ. ευρώ μειωμένα σε σχέση με πέρυσι κατά 5,7% λόγω της πτώσης των μικτών κερδών της ισπανικής θυγατρικής σε ποσοστό 11,5%.

Το μικτό περιθώριο κέρδους σε επίπεδο ομίλου διαμορφώθηκε στο 14,1% έναντι 15,1% το α΄ εξάμηνο του 2008, ενώ της μητρικής στο 15,2% έναντι 14,8% το 2008.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου ανήλθαν σε 19,2 εκατ. ευρώ έναντι 19,8 εκατ. ευρώ πέρυσι, καταγράφοντας πτώση 3,3% ,ενώ τα προ φόρων κέρδη υποχώρησαν 12,3% και διαμορφώθηκαν στα 13,75 εκατ. ευρώ από 15,6 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά μετά από φόρους κέρδη ανήλθαν στα 9,6 εκατ. ευρώ έναντι 11 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2008.

Στη μείωση των προ φόρων κερδών συνετέλεσαν η πτώση των χρηματοοικονομικών εσόδων (πιστωτικοί τόκοι) λόγω της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων και της μείωσης των ταμειακών διαθεσίμων του ομίλου (70,3 εκατ. ευρώ στις 30/6/09) εξαιτίας της παραδοσιακής εποχικότητας των εργασιών του.

Η Crown Hellas Can ενέγραψε απευθείας στην καθαρή της θέση κέρδος 4,8 εκατ. ευρώ από την αποτίμηση παράγωγων χρηματοοικονομικών μέσων που είχε συνάψει για κάλυψη κινδύνου από τις μεταβολές των τιμών του αλουμινίου και της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v