Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόστιμο 60.000 ευρώ στη ΔΕΗ από τη Ν. Πειραιά

Πρόστιμο ύψους 60.000 ευρώ επέβαλε η Νομαρχία Πειραιά στη ΔΕΗ για την αποθήκευση τεράστιων ποσοτήτων στερεών αποβλήτων αμιάντου στο παλαιό της εργοστάσιο στο Νέο Φάληρο.

Πρόστιμο 60.000 ευρώ στη ΔΕΗ από τη Ν. Πειραιά
Πρόστιμο ύψους 60.000 €, το υψηλότερο που μπορεί να επιβάλλει Νομάρχης σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία, επέβαλε η Νομαρχία Πειραιά στη ΔΕΗ ΑΕ για την αποθήκευση τεράστιων ποσοτήτων στερεών αποβλήτων αμιάντου στο παλαιό της εργοστάσιο στο Νέο Φάληρο (Ελ. Βενιζέλου και Φαληρέως).

Το πρόστιμο επιβλήθηκε καθώς η συνεχιζόμενη παραμονή των υλικών αμιάντου που έχουν προκύψει από την απαμιάντωση των παλαιών κτιρίων του εργοστασίου - υλικά που σημειωτέον σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Αποβλήτων χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα - γίνεται κατά παράβαση της χορηγηθείσας άδειας, χωρίς τις απαιτούμενες εγκρίσεις και περιβαλλοντικές άδειες, γεγονός που συνιστά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση είχε έλθει στο φως πριν από περίπου ένα μήνα μετά από καταγγελία του Δημάρχου Πειραιά και ελέγχους μικτού κλιμακίου της Νομαρχίας που έσπευσε άμεσα στην περιοχή. Κατά την επιτόπια αυτοψία του, το κλιμάκιο της Νομαρχίας είχε διαπιστώσει ότι στον υπαίθριο περιφραγμένο χώρο του παλαιού εργοστασίου της ΔΕΗ βρίσκονταν αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες στερεών αποβλήτων αμιάντου, που είχαν αποξηλωθεί από αυτό (περίπου 300 τόνοι), οι οποίοι ήταν συσκευασμένοι σε ειδικούς σάκους που έφεραν εξωτερικά την απαιτούμενη διεθνή σήμανση για τον αμίαντο.

Για την επιβολή του προστίμου η Νομαρχία Πειραιά ενημέρωσε μεταξύ άλλων την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, το ΥΠΕΧΩΔΕ, την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, τον Δήμο Πειραιά καθώς και το αρμόδιο ΑΤ της ΕΛΑΣ.

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας επεσήμανε ότι «Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά και πολύ φοβόμαστε δεν θα είναι και η τελευταία που το Κεντρικό Κράτος και οι υπηρεσίες του αντί να δίνουν το καλό παράδειγμα στους πολίτες δεν μεριμνούν για την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Τα πρόστιμα που έχουμε επιβάλλει στο πρόσφατο παρελθόν στο ΥΠΕΧΩΔΕ για το οδικό έργο του Κηφισού, παλαιότερα στην ΕΥΔΑΠ για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας και σήμερα στην ΔΕΗ επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη της έμπρακτης και όχι μόνο στα λόγια, απόδειξης των περιβαλλοντικών ευαισθησιών της Πολιτείας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v