Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Coca Cola 3E: Πτώση 4% στα κέρδη εξαμήνου

Καθαρά κέρδη 201 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για το α΄ εξάμηνο η Coca Cola Hellenic, μειωμένα κατά 4% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Για το β΄ τρίμηνο τα καθαρά κέρδη εμφανίζονται αυξημένα 7% στα 194 εκατ. ευρώ.

Coca Cola 3E: Πτώση 4% στα κέρδη εξαμήνου
Συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 201 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για το α΄ εξάμηνο η Coca Cola Hellenic, μειωμένα κατά 4% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, τα συγκρίσιμα κέρδη ανά μετοχή (EPS) διαμορφώθηκαν σε 0,55 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 5% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους.

Οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες, συνυπολογιζομένης της επίδρασης των καθαρών κεφαλαιουχικών δαπανών, αυξήθηκαν κατά 172 εκατ. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009 σημειώθηκαν ταμειακές εισροές της τάξεως των 122 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με ταμειακές εκροές της τάξεως των 50 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2008.

Ο όγκος πωλήσεων διαμορφώθηκε σε 1.033 εκατ. κιβώτια, σημειώνοντας αύξηση 2% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2008 (986 εκατ. κιβώτια σε προσαρμοσμένη βάση ημερών πωλήσεων, 3% μείωση εν συγκρίσει με το πρώτο εξάμηνο του 2008). Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανήλθαν σε 3,266 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 1% σε σχέση με το 2008.

Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) διαμορφώθηκαν σε 310 εκατ., εμφανίζοντας πτώση της τάξεως του 1% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους.

Για το β΄ τρίμηνο τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη εμφανίζονται αυξημένα κατά 7% στα 194 εκατ. ευρώ, ενώ τα συγκρίσιμα κέρδη ανά μετοχή (EPS) διαμορφώθηκαν σε 0,53 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι τα κέρδη της Coca Cola το β΄ τρίμηνο θα εμφανίζουν πτώση 5,6% στα 171,4 εκατ. ευρώ.

Ο όγκος πωλήσεων διαμορφώθηκε σε 593 εκατ. κιβώτια, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 1% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2008 (εξαιρουμένης της Socib SpA, 576 εκατ. κιβώτια, ο όγκος πωλήσεων παρουσίασε πτώση 2% εν συγκρίσει με το δεύτερο τρίμηνο του 2008). Τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανήλθαν σε 1.891 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2008. 

Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) διαμορφώθηκαν σε 269 εκατ., εμφανίζοντας αύξηση 9% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους.

Ο κ. Δώρος Κωνσταντίνου, διευθύνων σύμβουλος της Coca Cola Τρία Έψιλον, δήλωσε:

"Οι προκλήσεις του παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος συνέχισαν να επηρεάζουν αρνητικά τις καταναλωτικές δαπάνες και κατά συνέπεια τις πωλήσεις μας.

Ωστόσο, κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς αυξήσαμε το μερίδιο αγοράς μας σε όγκο και αξία στην κατηγορία των μη αλκοολούχων έτοιμων προς κατανάλωση αναψυκτικών σε πολλές από τις σημαντικές αγορές μας. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι διαθέτουμε ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο προϊόντων και δυναμική παρουσία στην αγορά.

Παρά τις αρνητικές μεταβολές σε νομισματικές ισοτιμίες και το δυσμενές μίγμα των δικτύων διανομής, που επηρέασαν αρνητικά τα έσοδά μας, τα οφέλη από τις πρωτοβουλίες μας για εξοικονόμηση κόστους, σε συνδυασμό με το χαμηλότερο κόστος πρώτων υλών, συνεισέφεραν σε σημαντικά λειτουργικά κέρδη για το τρίμηνο καθώς και στην αύξηση του περιθωρίου συγκρίσιμων λειτουργικών κερδών. Σε αυτά τα θετικά αποτελέσματα συνέβαλε επίσης η επιτυχής ενσωμάτωση της εξαγοράς της Socib SpA στην Ιταλία.

Επιπλέον, επιτύχαμε τη υψηλές ταμειακές εισροές κατά τους πρώτους έξι μήνες, ως αποτέλεσμα σημαντικής βελτίωσης στη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης και χαμηλότερων κεφαλαιουχικών δαπανών.

Αναμένουμε παρόμοιες προκλήσεις στις εμπορικές συνθήκες και το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, αναμένουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για εξοικονόμηση κόστους, της τάξεως των 115 - 120 εκατ. συνολικά για το 2009, ενώ σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να αξιοποιούμε κορυφαία προγράμματα διαφήμισης και προώθησης και να διατηρήσουμε την επιτυχημένη μας παρουσία στα τελικά σημεία πώλησης".


* Αναλυτικά η ανακοίνωση της Coca Cola για τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου - β΄ τριμήνου δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v