Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατασκευές: Επέκταση στο facility management

Στη διαχείριση και συντήρηση κτιριακών εγκαταστάσεων επιδιώκουν να επεκτείνουν και συνάμα να ενισχύσουν την παρουσία τους μεγάλοι εγχώριοι κατασκευαστικοί όμιλοι (Ελλάκτωρ, Αβαξ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ).

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Κατασκευές: Επέκταση στο facility management
Στη διαχείριση και συντήρηση κτιριακών εγκαταστάσεων επιδιώκουν να επεκτείνουν και συνάμα να ενισχύσουν την παρουσία τους οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, καθώς η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτελεί ουσιαστικά το κλειδί για την επικερδή υλοποίηση των συμβάσεων ΣΔΙΤ.

Με δεδομένο το ενδιαφέρον των κατασκευαστικών επιχειρήσεων γι' αυτού του είδους τα projects, η λειτουργία θυγατρικών που θα προσφέρουν υπηρεσίες facility management θεωρείται πλέον επιβεβλημένη και ήδη οι τρεις ισχυροί όμιλοι του κλάδου (Ελλάκτωρ, J&P Άβαξ και ΓΕΚ-Τέρνα) έχουν προβεί στις σχετικές κινήσεις.

Έτσι, οι δύο πρώτοι έθεσαν πέρυσι σε λειτουργία θυγατρικές εταιρίες διαχείρισης - συντήρησης κτιρίων, ενώ στην εξαγορά του 51% ανάλογης επιχείρησης προχώρησε προ ημερών και η ΓΕΚ Τέρνα ώστε να μην υστερεί έναντι των ανταγωνιστριών της.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο όμιλος Ελλάκτωρ επιχειρεί να ενισχύσει τη θυγατρική παροχής υπηρεσιών facility management Άκτωρ FM, παραχωρώντας το 35% του μετοχικού της κεφαλαίου στην Εθνική Τράπεζα.

Με τον τρόπο αυτόν ο κατασκευαστικός όμιλος έχει διπλό όφελος: από τη μία πλευρά εξασφαλίζει σημαντικό αντικείμενο έργων για την Άκτωρ FM αφού αυτή θα αναλάβει τη διαχείριση και συντήρηση των εκατοντάδων εμπορικών ακινήτων της ΕΤΕ, ενώ από την άλλη συσφίγγει περισσότερο τις σχέσεις του με το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας και αποκτά έναν ισχυρό σύμμαχο σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση έργων ΣΔΙΤ.

Υπενθυμίζεται πως οι όμιλοι Ελλάκτωρ και Εθνικής Τράπεζας διατηρούν άριστες σχέσεις, οι οποίες μάλιστα το έτος 2000 πήραν -για σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα- και μετοχική μορφή με την ανταλλαγή πακέτων μετοχών.

Με βάση τη συμφωνία του 2000, η μεν Εθνική Τράπεζα απέκτησε το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τεχνοδομικής (νυν Ελλάκτωρ), ενώ η κατασκευαστική εταιρία απέκτησε αντίστοιχο ποσοστό στην τότε εισηγμένη Εθνική Ακινήτων (πρώην Γενικών Αποθηκών) που αποτελούσε τον βασικό βραχίονα του τραπεζικού ιδρύματος στον χώρο των ακινήτων.

Ωστόσο, η συμφωνία δεν είχε συνέχεια και λίγο αργότερα τόσο η ΕΤΕ όσο και η Ελληνική Τεχνοδομική πούλησαν τις μετοχές που απέκτησαν εκατέρωθεν.

---Μια σύμβαση και μια εξαγορά

Εταιρία facility management διαθέτει από το 2008 και ο όμιλος της J&P Άβαξ. Μάλιστα, η θυγατρική J&P Task (η οποία αποτελεί μετεξέλιξη της εταιρίας 3Τ ΑΕ) έχει ήδη αναλάβει για διάστημα τεσσάρων ετών το έργο του καθαρισμού και της αποκομιδής απορριμμάτων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος".

Η εν λόγω σύμβαση είναι αξίας 17,5 εκατ. ευρώ. Η εταιρία έχει αναλάβει, επίσης, ανάλογο έργο στο κτίριο της Aegean Airlines στο αεροδρόμιο των Σπάτων, ενώ προφανώς θα προσφέρει τις υπηρεσίες του και στα κτίρια των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων Τρικάλων και Κορινθίας, έργο ΣΔΙΤ που κέρδισε ύστερα από σχετικό διαγωνισμό ο όμιλος της J&P Άβαξ.

Τα βήματα των εταιριών Ελλάκτωρ και J&P Άβαξ ακολούθησε εσχάτως και ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα, αποκτώντας το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εταιρίας Alpha Powertec. Σήμερα η Alpha Powertec προσφέρει υπηρεσίες facility management σε πέντε κτίρια του Πανεπιστημίου Πειραιά, καθώς και στο κτίριο της Notos Galleries Home στην Πλατεία Κοτζιά.

Αξίζει να σημειωθεί, δε, πως εκτός από υπηρεσίες διαχείρισης κτιρίων η νέα θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα έχει αναπτύξει δραστηριότητες και στον τομέα της ενέργειας, καθώς ασχολείται με τη συντήρηση πρατηρίων καυσίμων, με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών διαχείρισης ενέργειας και με την εκτέλεση ειδικών ενεργειακών έργων.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v