Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική ΑΕΕΑΠ: Ξεκινά με ακίνητα 1 δισ. ευρώ

Με το μεγαλύτερο σε αξία και σε αριθμό ακινήτων χαρτοφυλάκιο έναντι των ανταγωνιστριών της θα εισέλθει στον χώρο των ΑΕΕΑΠ η εταιρεία ακίνητης περιουσίας που ετοιμάζει ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Εθνική ΑΕΕΑΠ: Ξεκινά με ακίνητα 1 δισ. ευρώ
Με το μεγαλύτερο σε αξία και σε αριθμό ακινήτων χαρτοφυλάκιο έναντι των ανταγωνιστριών της θα εισέλθει στον χώρο των ΑΕΕΑΠ η εταιρεία ακίνητης περιουσίας που ετοιμάζει ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρχικό χαρτοφυλάκιο της νέας θυγατρικής του τραπεζικού ομίλου θα αποτελείται από περισσότερα από 200 ακίνητα (δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και τα 300) των οποίων η συνολική αξία θα προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Θα πρόκειται για ακίνητα-φιλέτα που σήμερα χρησιμοποιεί η ΕΤΕ είτε ως γραφεία είτε ως υποκαταστήματα ανά την Ελλάδα και τα οποία θα εισφερθούν στη νέα εταιρεία ταυτόχρονα με την έναρξη της λειτουργίας της, η οποία τοποθετείται χρονικά εντός του φθινοπώρου.

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί πως οι τρεις ΑΕΕΑΠ που ήδη λειτουργούν στη ελληνική αγορά αυτήν τη στιγμή έχουν πολύ μικρότερο χαρτοφυλάκιο: η Eurobank Properties είναι ιδιοκτήτρια 54 ακινήτων αξίας 587 εκατ. ευρώ, η Trastor (πρώην Πειραιώς ΑΕΕΑΠ) κατέχει 26 ακίνητα με αξία 96 εκατ. ευρώ και η MIG Real Estate που εισήλθε προ ημερών στο Χ.Α. διαθέτει χαρτοφυλάκιο 32 ακινήτων των οποίων η συνολική αξία αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ.

Το προσεχές διάστημα, πιθανότατα εντός του Αυγούστου, η Εθνική Τράπεζα θα υποβάλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την αίτηση για τη σύσταση και λειτουργία της ΑΕΕΑΠ, η οποία θα της ανήκει κατά 100%.

Σημειώνεται πως η διεύθυνση ακίνητης περιουσίας υπό τον κ. Αριστοτέλη Καρυτινό, που πριν από περίπου έναν χρόνο ανέλαβε να προωθήσει την υπόθεση δημιουργίας επενδυτικής εταιρείας και αξιοποίησης των ακινήτων του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ομίλου της χώρας, αφού προηγουμένως εξέταζε ενδελεχώς όλα τα πιθανά σενάρια συνεργασίας με άλλους φορείς-ιδιοκτήτες, αποφάσισε πως στην παρούσα φάση είναι προτιμότερο η ΕΤΕ να προχωρήσει μόνη της στη λειτουργία της ΑΕΕΑΠ.

Όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, η ΑΕΕΑΠ της Εθνικής έχει περιθώριο ενός έτους από την έναρξη της λειτουργίας της προκειμένου να εισαγάγει τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό, ανάλογα φυσικά με τις συνθήκες που θα επικρατούν στη χρηματαγορά, η εισαγωγή στο Χ.Α. να γίνει πολύ νωρίτερα από την εκπνοή αυτής της προθεσμίας. Μάλιστα, η νέα εταιρεία ίσως εισαχθεί στο χρηματιστήριο με πολύ πιο ενισχυμένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων από αυτό που θα λάβει ως αρχική «προίκα» από την Εθνική Τράπεζα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στελέχη της ΕΤΕ εξετάζουν ήδη περιπτώσεις ακινήτων τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν επενδυτικούς στόχους και ευκαιρίες για τη νέα ΑΕΕΑΠ και δεν αποκλείεται να υπάρξουν καταρχήν εμπιστευτικές συμφωνίες για ορισμένα από αυτά.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι όποιες κινήσεις προς την κατεύθυνση της αγοράς ακινήτων εκ μέρους της ΑΕΕΑΠ της Εθνικής Τράπεζας θα γίνουν μετά την έναρξη της λειτουργίας της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v