Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Ανοίγουν αύριο οι προσφορές για Μεγαλόπολη

Ανοίγουν αύριο το πρωί οι οικονομικές προσφορές για την κατασκευή της μονάδας V της Μεγαλόπολης. Δεν απέσυρε τους όρους που έχει θέσει η ΔΕΗ για την εξαγορά της κρατικής εταιρίας ηλεκτρισμού του Μαυροβουνίου EPCG.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Ανοίγουν αύριο οι προσφορές για Μεγαλόπολη
Ανοίγουν αύριο το πρωί οι οικονομικές προσφορές για την κατασκευή της μονάδας V της Μεγαλόπολης. Δεν απέσυρε τους όρους που έχει θέσει η ΔΕΗ για την εξαγορά της κρατικής εταιρίας ηλεκτρισμού του Μαυροβουνίου EPCG.

Αναλυτικότερα, ανοίγουν αύριο το πρωί οι οικονομικές προσφορές για την κατασκευή της μονάδας V της Μεγαλόπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr η αποσφράγιση των προσφορών από την αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης θα γίνει παρουσία εκπροσώπων των δυο υποψήφιων αναδόχων της short list, ήτοι της Ansaldo Energia SPA – Damco και METKA-ΕΤΑΔΕ A.E.

----ΔΕΗ: Διαψεύδει για απόσυρση όρων για EPCG

Δεν απέσυρε τους όρους που έχει θέσει η ΔΕΗ για την εξαγορά της κρατικής εταιρίας ηλεκτρισμού του Μαυροβουνίου EPCG.

Υψηλόβαθμη πηγή της ΔΕΗ διαψεύδει το σχετικό τηλεγράφημα που μετέδωσε το Reuters από το Μαυροβούνιο, σύμφωνα με το οποίο, η Επιχείρηση υποχώρησε στις πιέσεις της τοπικής κυβέρνησης και συμφώνησε η προσφορά της να είναι άνευ όρων.

Από την πλευρά της ΔΕΗ υποστηρίζεται ότι χθες, στις 5 μ.μ., οπότε εξέπνεε η προθεσμία που είχε θέσει η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου στη ΔΕΗ για την απόσυρση όλων των όρων που είχε θέσει, προκειμένου να γίνει αποδεκτή η προσφορά της, στάλθηκε επιστολή στην οποία παρέχονται διευκρινίσεις πάνω στους όρους που έχουν τεθεί, δηλαδή, για την εξαγορά του μειοψηφικού ποσοστού που διαθέτει στην EPCG η ανταγωνίστρια ιταλική εταιρία στο διαγωνισμό Α2Α, καθώς και στο θέμα της τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος που επιδιώκει να ελέγχει η ΔΕΗ.

«Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά, γιατί οι όροι για την προσφορά είχαν εγκριθεί από το δ.σ. της ΔΕΗ, οπότε οποιαδήποτε αλλαγή προϋπέθεται σύγκλιση του δ.σ. και νέα απόφαση», είπε στο euro2day αρμόδια πηγή της Επιχείρησης.

Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΗ με την επιστολή της δήλωσε ότι επιθυμεί να αγοράσει το μειοψηφικό ποσοστό (15%) της Α2Α στην EPCG, εφόσον θέλει το ίδιο και η ιταλική εταιρία και επιμένει να καθορίζει ελεύθερα τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ΔΕΗ, καταθέτοντας υψηλότερη οικονομική προσφορά στο διαγωνισμό, δεν διεκδικεί μόνον την εξαγορά μετοχικού ποσοστού έως και 45% της EPCG, αλλά και την εξαγορά του λιγνιτωρυχείου Mauche, δίπλα στο Pljevlja, που είναι υπό κρατικό έλεγχο και δεν ανήκει στα περιουσιακά στοιχεία της EPCG, καθώς και άδεια παραγωγής για θερμικό σταθμό μέχρι 600 MW. Να σημειωθεί ότι το λιγνιτωρυχείο του Mauche διαθέτει λιγνίτες πολύ υψηλότερης ποιότητας από τους ελληνικούς.

Η επιτροπή του διαγωνισμού αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα για να αποφασίσει για την επιστολή της ΔΕΗ.

Πάντως, τα πράγματα για την ελληνική επιχείρηση δεν φαίνεται να είναι εύκολα. Η ανταγωνίστρια της ιταλική εταιρία είναι σαφές ότι διαθέτει το προνόμιο της πληροφόρησης καθώς ελέγχει έστω και μειοψηφικά την EPCG, ενώ είναι κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου «αλληθωρίζει» ιταλικά.

Προφανώς, η τελευταία δεν περίμενε ότι η ΔΕΗ θα έκανε μεγαλύτερη οικονομική προσφορά και φαίνεται ότι προσπαθεί να την μπλοκάρει με άλλοθι τους όρους που έθεσε η τελευταία. Σε κάθε περίπτωση σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το διαγωνισμό. Η ΔΕΗ, πάντως, φέρεται να είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα συμφέροντα της ακόμη και με έννομα μέσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v