Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Προς νέο διαγωνισμό για Μεγαλόπολη

Προς ματαίωση οδηγείται ο διαγωνισμός για τη μονάδα της Μεγαλόπολης V, καθώς ο Τ. Αθανασόπουλος θα προτείνει στο αυριανό δ.σ. της ΔΕΗ τη ματαίωση του διαγωνισμού και την επαναπροκήρυξη του με τίμημα 500 εκατ.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Προς νέο διαγωνισμό για Μεγαλόπολη
Προς ματαίωση οδηγείται ο διαγωνισμός για τη μονάδα της Μεγαλόπολης V. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος θα προτείνει στο αυριανό διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ τη ματαίωση του διαγωνισμού και την επαναπροκήρυξη του με τίμημα 500 εκατ. ευρώ έναντι των 570 εκατ. ευρώ του τρέχοντος διαγωνισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, στην εισήγηση του ο κ. Αθανασόπουλος θα επικαλείται τρεις λόγους για τη ματαίωση του διαγωνισμού.

Πρώτον, την καθυστέρηση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου, δεύτερον, με την τρέχουσα συγκυρία επιτυγχάνεται μείωση του κόστους του εξοπλισμού κατά 70 εκατ. Ευρώ και τρίτον, δεν έχουν προχωρήσει τα έργα για τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 500 KV, εξαιτίας περιβαλλοντικών λόγων και εντοπισμού αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος διαγωνισμός θα προβλέπει ιδιαίτερη διαδικασία αδειοδότησης, προκειμένου να αποφύγει η ΔΕΗ οικονομικές επιβαρύνσεις, όπως συνέβη στο Αλιβέρι.

Ερωτήματα, πάντως, δημιουργεί, τι μπορεί να μεσολάβησε από τις 18 Ιουνίου, οπότε το ίδιο δ.σ. της ΔΕΗ είχε απορρίψει την πρόταση Κοπελούζου για τη ματαίωση του διαγωνισμού και είχε ταχθεί υπέρ της συνέχισης του με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών. Μάλιστα, ο κ. Αθανασόπουλος είχε υπογραμμίσει την ίδια απόφαση και στη γενική συνέλευση των μετόχων της Επιχείρησης στις 25 Ιουνίου.

Για τη ματαίωση του διαγωνισμού αντιδρά η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες οργανώνει αύριο το πρωί έξω από κτίριο της Χαλκοκονδύλη εκδήλωση διαμαρτυρίας στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ευρύτερης περιοχής της Μεγαλόπολης, ζητώντας την άμεση υλοποίηση του έργου.Υπέρ της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού, εξάλλου, έχει ταχθεί και η Μέτκα, μία από τις δύο εταιρίες της Short list που έχουν υποβάλει οικονομική προσφορά.

Έντονη η αντίδραση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Εντονα αντιδρά η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ στις πληροφορίες που κάνουν λόγο για ματαίωση του διαγωνισμού για τη Μεγαλόπολη στο αυριανό Δ.Σ. της ΔΕΗ

"Οσοι ενεργήσουν, συνεργήσουν ή συναινέσουν στην ακύρωση του διαγωνισμού για το έργο της Μεγαλόπολης είναι συνειδητοί υπονομευτές των συμφερόντων της Δημόσιας Επιχείρησης και υπόλογοι απέναντι στους εργαζόμενους, τον ελληνικό λαό και την ελληνική δικαιοσύνη", ανεφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ειδικότερα, αναφέρει μεταξύ άλλων η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ: "Σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες με εντολή του κ. Αθανασόπουλου οδεύει εισήγηση προς το Δ.Σ/ ΔΕΗ, ΔΜΚΘ γ.α 63/23.7.2009 για ακύρωση του Διαγωνισμού για το Έργο 800MW με φυσικό αέριο στη Μεγαλόπολη.

Η Εισήγηση αυτή αν τελικά εγκριθεί από το Δ.Σ, θα σηματοδοτήσει την άτακτη υποχώρηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού στον χώρο της Παραγωγής και την άνευ όρων παράδοσή της και της παραγωγικής βάσης της χώρας στα ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς το παραμικρό ίχνος ανταγωνισμού".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v