Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΥΑΘ: Ενδιαφέρον από 3 mega - κοινοπραξίες

Τρεις κοινοπραξίες ελληνικών και διεθνών ομίλων εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση του 23% της ΕΥΑΘ. Πρόκειται για τις Ελλάκτωρ-Suez, ΓΕΚΤΕΡΝΑ-Aqualia και MIG -Veolia  με Ιόνιο ΑΤΕ.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΕΥΑΘ: Ενδιαφέρον από 3 mega - κοινοπραξίες
Μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες που ειδικεύονται στη διαχείριση υδάτων καθώς και ισχυροί ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του 23,02% της ΕΥΑΘ

Ο γαλλικός κολοσσός Suez  εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για συμμετοχή στον διαγωνισμό σε συνεργασία με τον όμιλο Ελλάκτωρ, ενώ ο ισπανικών συμφερόντων οίκος Aqualia (του ομίλου FCC) έπραξε το ίδιο από κοινού με τον όμιλο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Επίσης, πρόταση κατέθεσε κοινοπραξία αποτελούμενη από τη MIG, τη Veolia και την Ιόνιος ΑΤΕ, θυγατρική του ομίλου Μαρούλη (ΑΕΓΕΚ). Η σύνθεση της κοινοπραξίας είναι Veolia 51%, MIG 44% και Ιόνιος 5%.

Σημειώνεται ότι σήμερα λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αγοράς του 23,02% της ΕΥΑΘ .

Οι οικονομικές προσφορές θα υποβληθούν από τους ενδιαφερομένους στη γραμματεία αποκρατικοποιήσεων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σε χρόνο που θα καθοριστεί στη συνέχεια.

**** Η ανακοίνωση της MIG

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ)

Η Marfin Investment Group (MIG) ανακοινώνει ότι μαζί με τη Veolia Environnement και την κατασκευαστική εταιρία Ιόνιος συγκρότησαν κοινοπραξία η οποία εξέφρασε σήμερα ενδιαφέρον να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την επιλογή στρατηγικού μετόχου στην Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).

Η σύνθεση της κοινοπραξίας είναι Veolia 51%, MIG 44%, Ιόνιος 5%.

Veolia: Η Veolia Environnement είναι η μεγαλύτερη εταιρία υπηρεσιών περιβάλλοντος στον κόσμο. Έχει δραστηριότητες σε όλες τις ηπείρους, σε περισσότερες από 100 χώρες και απασχολεί πάνω από 336.000 υπαλλήλους. Παρέχει περισσότερα από 155 χρόνια υπηρεσίες και λύσεις σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και σε βιομηχανίες σε τέσσερις τομείς: ύδρευση και αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων, ενέργεια και μεταφορές. Η Veolia είναι εισηγμένη στα χρηματιστήρια Παρισίων και Νέας Υόρκης με χρηματιστηριακή αξία πάνω από 11,5 δισ. ευρώ. Το 2008 η εταιρία είχε έσοδα 36,2 δισ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη πάνω από 1,9 δισ. ευρώ. 

MIG: Η Marfin Investment Group είναι όμιλος εταιριών με έδρα την Αθήνα και με δραστηριότητες στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών με κεφαλαιοποίηση περίπου 2,3 δισ. ευρώ. Διαθέτει χαρτοφυλάκιο εταιριών στην ευρύτερη περιοχή, σε αμυντικούς κλάδους όπως τρόφιμα, μεταφορές, υγεία, χρηματοοικονομικός τομέας, πληροφορική. Οι εταιρίες του ομίλου πραγματοποιούν το 37% των πωλήσεών τους έξω από την Ελλάδα, έχουν παρουσία σε 40 χώρες και σε 22 κλάδους. Απασχολεί πάνω από 56.000 άτομα.

Ιόνιος: Κατασκευαστική εταιρία που έχει εκτελέσει ευρύ φάσμα δημοσίων έργων, όπως κατασκευή δρόμων, λιμανιών, φραγμάτων, δικτύων άρδευσης, αποχέτευσης κ.ά. Η εταιρία δραστηριοποιείται πάνω από 25 έτη και διαθέτει γενικό εργοληπτικό πτυχίο 6ης τάξης και προσωπικό 400 άτομα. Το 2008 η Ιόνιος είχε έσοδα 115 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη πάνω από 20 εκατ. ευρώ.

****Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας

Στo πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε. και σε συνέχεια της από 16/7/09 πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή σε δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή, στον οποίο θα διατεθούν μετοχές κυριότητας του Δημοσίου που αντιστοιχούν στο 23,02% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, ανταποκρίθηκαν τα ακόλουθα επενδυτικά σχήματα (κατ’ αλφαβητική σειρά):

1. AQUALIA (Ισπανία) - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (Ελλάδα)
2. SUEZ ENVIRONΝΕMENT (Γαλλία) - ΕΛΛΑΚΤΩΡ (Ελλάδα)
3. VEOLΙA EAU (Γαλλία) - MIG (Ελλάδα) - ΙΟΝΙΟΣ (Ελλάδα)

Οι σύμβουλοι του Δημοσίου, που ορίστηκαν από τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, θα αξιολογήσουν εάν οι ως άνω κοινοπραξίες πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής που τέθηκαν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ώστε να επιλεγούν τα επενδυτικά σχήματα που θα συμμετάσχουν στο επόμενο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v