Ξιφίας: Εκκαθάριση εν όψει, νέα δικαστική αναβολή

Μία ακόμη παράταση πριν από την ολοκλήρωση του δράματος έλαβε η διοίκηση της Ξιφίας, όπως προκύπτει από επιστολή της προς το Χ.Α. στην οποία απαντά σε αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας ”Μέτοχος & Επενδύσεις” της προηγούμενης Παρασκευής με τίτλο ”Ξιφίας: Εκκαθάριση εν όψει”, την οποία ζητούν Alpha Bank, Πειραιώς, ΑΤΕ Γενική και Shell.

Ξιφίας: Εκκαθάριση εν όψει, νέα δικαστική αναβολή
Μία ακόμη παράταση πριν από την ολοκλήρωση του δράματος έλαβε η διοίκηση της εισηγμένης εταιρίας Ξιφίας, όπως προκύπτει από επιστολή της προς το Χ.Α. στην οποία απαντά σε αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας ”Μέτοχος & Επενδύσεις” της προηγούμενης Παρασκευής που υπογράφει η Αθηνά Καλαϊτζόγλου με τον εύγλωττο τίτλο ”Ξιφίας: Εκκαθάριση εν όψει”, την οποία ζητούν Alpha Bank, Πειραιώς, ΑΤΕ Γενική και Shell.

Σύμφωνα με την επιστολή, η εκδίκαση της υπόθεσης των 4 τραπεζών και του ενός προμηθευτή, με την οποία ζητούν την υπαγωγή της εταιρίας σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, έλαβε αναβολή για τις 8 Οκτωβρίου 2004, προσθέτοντας ότι μέχρι τότε ισχύει το ευεργετικό καθεστώς του Νόμου που απαγορεύει τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων και λοιπών νομικών ενεργειών κατά της εταιρίας.

Το δημοσίευμα του ”Μετόχου & Επενδύσεις” - (7 Μαΐου 2004)

Δραματική τροπή λαμβάνει πλέον η υπόθεση της εισηγμένης Ξιφίας, η οποία έχει αναστείλει ουσιαστικά τη δραστηριότητά της, κατά δήλωση της διοίκησής της.

Τέσσερις τράπεζες και ένας από τους προμηθευτές της υπέβαλαν στις 29 Απριλίου αίτηση στο Εφετείο Θράκης, στην Κομοτηνή, με την οποία ζητούν να υπαχθεί η εταιρεία σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, σύμφωνα με το άρθρο 46 του Ν. 1892/90. Η υπόθεση εκδικάζεται σήμερα, Παρασκευή 7/5, και η απόφαση αναμένεται το αμέσως προσεχές διάστημα.

Το ίδιο αίτημα, το οποίο εκδικάζεται επίσης σήμερα, έχει υποβάλει και η Ξιφίας, από τις αρχές Μαρτίου, στο οποίο αναφέρεται ότι τα συνολικά χρέη της ανέρχονται σε 44,5 εκατ. ευρώ, παραδέχεται ότι δεν μπορεί να τα εξοφλήσει, αποκαλύπτει ότι δεν έχει δυνατότητα αγοράς πρώτων υλών, με συνέπεια να έχει διακόψει τη λειτουργία της επιχείρησης και ως εκ τούτου ζητά να υπαχθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, να ρευστοποιηθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της με βάση τις διατάξεις του άρθρου 46 του Ν. 1892/90 και να ορισθεί εκκαθαρίστρια η δικηγόρος της Καβάλας κ. Μαρία Τζιτέλη.

Παρ’ όλα αυτά, η διοίκηση της Ξιφίας με επιστολή της προς το Χ.Α. στις 29 Απριλίου διαβεβαίωνε ότι στα μέσα Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την επιδιωκόμενη εισροή κεφαλαίων στην εταιρεία.

”Οι χειρισμοί της διοίκησης της εταιρείας όσο και των συνεργατών της σχετικά με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τον χρηματοδοτικό φορέα αναμένεται να έχουν αποτέλεσμα σε χρόνο συντομότερο από τα μέσα Ιουνίου”, ισχυριζόταν στη συγκεκριμένη επιστολή της η Ξιφίας, εξαπατώντας κατά τα φαινόμενα το Χ.Α.

Είχε προηγηθεί άλλη επιστολή της προς το Χ.Α. στις 31 Μαρτίου, στην οποία ανακοίνωνε ότι ”υποβλήθηκε στο Εφετείο Κομοτηνής αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 46 του Ν. 1892/90, με το ίδιο αιτιολογικό υπαγωγής στο άρθρο 45 του ιδίου νόμου, με στόχο να ισχύσει η παράγραφος 4, σύμφωνα με την οποία από την επόμενη ημέρα υποβολής της αίτησης απαγορεύεται ρητώς, όπως και στο άρθρο 45, η εκτέλεση ασφαλιστικών και άλλων μέτρων οποιασδήποτε μορφής και η κήρυξη πτώχευσης”. Πουθενά λέξη για την ταμπακιέρα.

* Η κίνηση των πέντε

Οι τράπεζες Πειραιώς, Alpha Bank, ΑΤΕ και Γενική, καθώς και η εταιρεία Shell, στις οποίες η Ξιφίας χρωστά αρκετά εκατομμύρια ευρώ, ζητούν να υπαχθεί η εταιρεία σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης και να τοποθετηθεί εκκαθαριστής.

Προφανώς, η αίτηση των τραπεζών έρχεται εκ των υστέρων σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν την τοποθέτηση εκκαθαριστή που θα ελέγχουν, ώστε να αποφευχθούν τυχόν εμπλοκές από την πλευρά της εισηγμένης. Είναι ενδεικτικό μάλιστα το γεγονός ότι πέτυχαν να εξασφαλίσουν δικάσιμο ουσιαστικά μέσα σε μια εβδομάδα.

Η Τράπεζα Πειραιώς ”κληρονόμησε” το πρόβλημα μετά την εξαγορά της ΕΤΒΑ και έχει προσημειώσεις στα πάγια της Ξιφίας ύψους 5,8 εκατ. ευρώ. Η Alpha Bank έχει επίσης προσημειώσεις ύψους 4,4 εκατ. ευρώ, ενώ η ΑΤΕ είναι η μοναδική τράπεζα που έχει υποθήκες στα ακίνητα της εταιρείας ύψους 4,35 εκατ. ευρώ.

Η Shell προμήθευε την Ξιφίας με καύσιμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Alpha Bank έχει προσημειώσεις και σε προσωπικά ακίνητα που ανήκουν στους μετόχους της εταιρείας, στην Καβάλα, και προχωράει σε πλειστηριασμούς, ενώ ανάλογες προσημειώσεις έχει και η Εθνική Τράπεζα που πράττει το ίδιο.

Επίσης, προσημειώσεις σε ακίνητα της Ξιφίας, ύψους 1 εκατ. ευρώ, έχει και η Societe Generale, η πρώτη τράπεζα που κινήθηκε δικαστικά κατά της εισηγμένης ζητώντας να κηρυχθεί σε πτώχευση.

Η αίτησή της απορρίφθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας, αλλά η τράπεζα άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, η υπόθεση εκδικάσθηκε στο Εφετείο Θράκης στις 19/9/2003 και έκτοτε αναμένεται η απόφαση. Προφανώς, η καθυστέρηση της έκδοσης της απόφασης σχετίζεται και με τη θεσμική θωράκιση που είχε πετύχει η Ξιφίας.

Η απάντηση της Ξιφίας στην επιστολή του Χ.Α.



Σε απάντηση επιστολής του Χ.Α. η οποία αναφέρεται σε πρόσφατο δημοσίευμα του οικονομικού Τύπου, σύμφωνα με το οποίο τέσσερις πιστώτριες τράπεζες και ένας εκ των προμηθευτών της εισηγμένης υπέβαλαν στις 29.4.2004 αίτηση, η εκδίκαση της οποίας ορίστηκε για τις 7.5.2004, με την οποία ζητούν την υπαγωγή της σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, σύμωνα με το άρθρο 46 του ν. 1892/90, η εταιρία Ξιφίας με επιστολή της στο Χ.Α., γνωστοποιεί τα εξής:

Η σημερινή συζήτηση της αίτησης του άρθρου 46 του ν. 1892/1990, έπειτα από αίτηση της εταιρίας μας και Τραπεζών, αναβλήθηκε για τις 8.10.2004. Μέχρι τότε ισχύει το ευεργετικό καθεστώς του Νόμου που απαγορεύει τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων και λοιπών νομικών ενεργειών κατά της εταιρίας.

Δεδομένου του ανωτέρω γεγονότος, οι ενέργειες της εταιρίας μας συντείνουν στην ολοκλήρωση των ανειλημμένων κινήσεων προς τον σκοπό της εισροής κεφαλαίων μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2004, όπως έχει γνωστοποιηθεί και τις οποίες προωθεί με εντατικούς ρυθμούς.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην επιδιωκόμενη χρηματοδότηση της εταιρίας μέσω τραπεζικού δανείου εξωτερικού, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε ότι έχει ολοκληρωθεί η εισήγηση του φακέλου και βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης.

Η μετακύλιση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης της συμμετοχής επενδυτικού σχήματος στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας μας οφείλεται στο ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα αποτελεί μία πολυσύνθετη περίπτωση, η οποία έχει να κάνει, πέρα από την ουσιαστικά περιορισμένη διαθεσιμότητα επενδυτικών κεφαλαίων στις κεφαλαιαγορές, και με σύνθετα, τεχνικής φύσεως θέματα όπως η υλοποίηση του άρθρου 44 του ν. 1892/1990, η οποία πρώτη φορά θα εφαρμοσθεί σε εισηγμένη εταιρία, καθώς και η εκταμίευση των επενδυτικών επιδοτήσεων από τα αρμόδια υπουργεία, οι οποίες οφείλονται στην εταιρία. Σε κάθε περίπτωση η εταιρία μας και οι συνεργάτες της έχουν αντιμετωπίσει κατά το δέον τα ανωτέρω θέματα.

Η επιδιωκόμενη εισροή των επενδυτικών κεφαλαίων θα υλοποιηθεί μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, η οποία θα έπεται της συμφωνίας μείωσης και ρύθμισης των υποχρεώσεών της δυνάμει του άρθρου 44 του ν. 1892/1990.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v