Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Εντός 2009 η εφαρμογή διακριτών τιμολογίων

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται από τη ΔΕΗ η αναδιαμόρφωση των ανταγωνιστικών τμημάτων των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και πολύ σύντομα αναμένεται να κατατεθεί η σχετική πρόταση στη ΡΑΕ για γνωμοδότηση.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Εντός 2009 η εφαρμογή διακριτών τιμολογίων
Στο τελικό στάδιο βρίσκεται από τη ΔΕΗ η αναδιαμόρφωση των ανταγωνιστικών τμημάτων των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και πολύ σύντομα αναμένεται να κατατεθεί η σχετική πρόταση στη ΡΑΕ για γνωμοδότηση.

Είχε προηγηθεί η συνεργασία της ΔΕΗ και της ΡΑΕ για τις χρεώσεις των ΥΚΩ, του συστήματος και δικτύου και μετά τη γνωμοδότηση της ρυθμιστικής αρχής υπογράφηκαν και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, τα διακριτά τιμολόγια που θα προτείνει η Επιχείρηση θα περιλαμβάνουν τρεις κατηγορίες χρεώσεων για τους καταναλωτές:

Η πρώτη θα αφορά στο καθαρό κόστος της κατανάλωσης, δηλαδή στην αξία του ηλεκτρικού που θα δαπανάται, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει επακριβώς τι πληρώνει. Αυτό είναι το λεγόμενο ανταγωνιστικό κόστος, καθώς θα αποτυπώνονται οι χρεώσεις της ΔΕΗ και έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης με τις τιμές που δίνουν οι ιδιώτες προμηθευτές.

Το δεύτερο θα σχετίζεται με το κόστος των ΥΚΩ, τις χρεώσεις συστήματος και δικτύου και τα τέλη ΑΠΕ, τα οποία είναι υποχρεωμένοι πλέον να συμπεριλαμβάνουν στα τιμολόγιά τους και οι ιδιώτες προμηθευτές. Είναι το λεγόμενο μονοπωλιακό κόστος.

Και το τρίτο θα αφορά στις χρεώσεις τρίτων, ήτοι ΕΡΤ, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, δημοτικά τέλη κ.λπ., που επίσης θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν και οι ιδιώτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΔΕΗ, εκτιμάται ότι η εφαρμογή των νέων διακριτών τιμολογίων θα είναι δυνατή πριν από το τέλος του έτους. Ωστόσο, αυτό θα κριθεί εν πολλοίς από τον χρόνο υποβολής της σχετικής πρότασης από την Επιχείρηση στη ΡΑΕ.
 
Όπως έχει επισημάνει πρόσφατα σε σχετική ομιλία του ο β΄ αντιπρόεδρος της ΡΑΕ κ. Μιχ. Θωμαδάκης, τα υφιστάμενα τιμολόγια έχουν προ πολλού εξαντλήσει τον σχεδιασμό τους και δεν αντικατοπτρίζουν το υφιστάμενο κόστος σε αρκετές κατηγορίες καταναλωτών, ενώ παρουσιάζουν στρεβλώσεις και σταυροειδείς επιδοτήσεις μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών κατανάλωσης.

Ο κ. Θωμαδάκης εξέφρασε την άποψη ότι με την ολοκλήρωση και του ανασχεδιασμού των ανταγωνιστικών τμημάτων των τιμολογίων θα επιτευχθεί ο βασικός στόχος της αγοράς, δηλαδή η κάλυψη της ζήτησης σε τίμημα τουλάχιστον ίσο με το κόστος παραγωγής, μεταφοράς και διανομής και η δημιουργία συνθηκών για τη διατηρήσιμη λειτουργία του ανταγωνισμού στο επίπεδο τόσο της παραγωγής όσο και της προμήθειας.

Από τη ΔΕΗ, πάντως, διαμηνύεται ότι η εφαρμογή των νέων τιμολογίων, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του σημερινού αριθμού τους από τα 32 σε 10 περίπου, δεν θα συνεπάγεται και αύξησή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v