Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Οι αγορές δικαιωμάτων και το discount

Σε μαζικές αγορές δικαιωμάτων Εθνικής επιδόθηκαν χθες όσοι έχουν σορτάρει τη μετοχή πριν από την αποκοπή, με αποτέλεσμα να αλλάξουν χέρια πάνω από 15 εκατ. τίτλοι και να παραμείνει σε στενό εύρος το discount.

  • του Χρήστου Κίτσιου
ΕΤΕ: Οι αγορές δικαιωμάτων και το discount
Σε μαζικές αγορές δικαιωμάτων Εθνικής επιδόθηκαν χθες όσοι έχουν σορτάρει τη μετοχή πριν από την αποκοπή του δικαιώματος, με αποτέλεσμα αφενός να αλλάξουν χέρια πάνω από 15 εκατομμύρια τίτλοι και αφετέρου να παραμείνει σε στενό εύρος το discount του δικαιώματος έναντι της μετοχής.

Χθες ήταν η τελευταία ημέρα για να αγοράσουν και να αποδώσουν δικαιώματα στους δανειστές τους όσοι είχαν σορτάρει μετοχές της Εθνικής πριν από την αποκοπή του δικαιώματος. Ωστόσο, βάσει των στοιχείων της ΕΤΕΣΕΠ, υπήρχαν short θέσεις για περίπου 400.000 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας. Δεν ήταν όμως γνωστές οι short θέσεις που είχαν διενεργηθεί με swap (άτυπο omnibus account) στο εξωτερικό.

Οι παραπάνω "αναγκαστικές" αγορές κράτησαν την τιμή του δικαιώματος σε σφιχτό discount σε σχέση με την τιμή της μετοχής. Το discount δεν έχει φύγει προς το παρόν από τα όρια του 1% - 1,25%, με αποτέλεσμα το αρμπιτράζ να διενεργείται με χαμηλό spread. Χθες, όπως και στις προηγούμενες συνεδριάσεις, ξένοι brokers (σύμφωνα με πληροφορίες, η Goldman Sachs) πουλούσαν μετοχές και αγόραζαν δικαιώματα.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει γράψει ήδη το euro2day.gr, παράγοντες της αγοράς εξηγούν τον υψηλό δανεισμό μετοχών της Εθνικής σε αμυντική κίνηση ώστε να μειωθεί η προσφορά τίτλων προς δανεισμό, κίνηση που προς το παρόν αποδίδει καθώς οι μετοχές πωλούνται και αγοράζονται τα δικαιώματα σε σφικτό spread.

Οι ίδιοι (σ.σ.: παράγοντες) αναμένουν με ενδιαφέρον την πορεία της μετοχής και των δικαιωμάτων από σήμερα καθώς θα εκλείψουν οι αναγκαστικές αγορές των δικαιωμάτων. Ο όγκος συναλλαγών στα δικαιώματα αναμένεται να υποχωρήσει αισθητά. Και αυτό μένει να φανεί αν θα οδηγήσει και σε διολίσθηση την τιμή του δικαιώματος και αν μέσω αυτού θα επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες της αγοράς για άνοιγμα του discount σε επίπεδα τουλάχιστον του 1,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v