Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Ζητά κίνητρα για επενδύσεις

Δάνεια με ευνοϊκότερους από τους συνήθεις όρους για επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον προσφέρει η Πειραιώς σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ. Ζητά την κατάργηση εισφοράς στο 0,6% του Ν. 128/75 για τις συγκεκριμένες δράσεις.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Πειραιώς: Ζητά κίνητρα για επενδύσεις
Την ανάγκη για προώθηση πολλών επιμέρους επενδυτικών προγραμμάτων που να δημιουργούν συνθήκες φυγής προς τα εμπρός για την ελληνική οικονομία υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μ. Σάλλας.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της νέας συνεργασίας με το ΕΒΕΑ για τη χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων 1,2 δισ. ευρώ ο κ. Σάλλας δήλωσε ότι η συνεχής προσθήκη φόρων δημιουργεί αρνητικό κλίμα, όλοι όμως, φορείς και αγορά, κατανοούμε ότι απαιτούνται ταυτόχρονα και νέα αναπτυξιακά προγράμματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλος, δηλώνοντας ότι οι έκτακτες συνθήκες δημιουργούν ανάγκη για πρόσθετα μέτρα, απαιτείται όμως ταχεία προώθηση των επενδύσεων για έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση.

Η μηδενική ανάπτυξη που αναμένεται να εμφανίσει φέτος η οικονομία της χώρας έχει χαρακτηριστικά ύφεσης, σύμφωνα με τον κ. Σάλλα, και γι’ αυτό απαιτούνται ανοίγματα σε νέους τομείς και σε νέους κλάδους που θα ενισχύσουν μεσοπρόθεσμα την ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, η Πειραιώς ανακοίνωσε, σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ, την προσφορά δανείων με ευνοϊκότερους από τους συνήθεις όρους για επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση την κατάργηση εισφοράς στο 0,6% του Ν. 128/75 για τις συγκεκριμένες δράσεις.

Η Πειραιώς έχει ήδη εγκρίνει δάνεια 500 εκατ. ευρώ για επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον.

Βάσει προγράμματος, η Πειραιώς αναμένεται να διαθέσει επιπλέον 1,2 δισ. την επόμενη διετία για να χρηματοδοτήσει νέες επενδύσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών στον τομέα της οικονομίας που προστατεύει το περιβάλλον.

Τα νέου τύπου δάνεια αφορούν σε όλους τους κλάδους της πράσινης επιχειρηματικότητας, δηλαδή σε επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, σε εξοικονόμηση ενέργειας, σε πράσινες μεταφορές, σε διαχείριση αποβλήτων, σε βιολογική γεωργία και οικοτουρισμό και σε πράσινη χημεία.

Τα δάνεια θα έχουν επιτόκιο 2% περίπου χαμηλότερο από το προνομιακό επιτόκιο χορηγήσεων της Πειραιώς, καθώς και ευνοϊκότερους χρόνους έγκρισης και χορήγησης.

Οι εκταμιεύσεις της Πειραιώς στο α΄ εξάμηνο για τα προγράμματα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για άλλες δράσεις που ήδη έχει ανήλθαν σε 2 δισ. ευρώ.

Ερωτώμενος για την πιστωτική επέκταση και την πορεία των επισφαλειών, ο πρόεδρος της Πειραιώς δήλωσε ότι οι επισφάλειες για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι μικρότερης έντασης από αυτήν που αρχικά είχε εκτιμηθεί, ενώ προέβλεψε θετική πιστωτική επέκταση για το σύνολο του 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v