Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Γιατί προτίμησε την BP και όχι τη Shell

Σταδιακά προβλέπεται να γίνει η απορρόφηση των επίγειων εξυπηρετήσεων της BP Hellas μετά την εξαγορά της από τα ΕΛΠΕ. Το σήμα της BP θα παραμείνει στα πρατήριά της τουλάχιστον έως τα τέλη του 2011.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΕΛΠΕ: Γιατί προτίμησε την BP και όχι τη Shell
Σταδιακά προβλέπεται να γίνει η απορρόφηση των επίγειων εξυπηρετήσεων της BP Hellas μετά την εξαγορά της από τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων. Πιο συγκεκριμένα, το σήμα της BP θα παραμείνει στα πρατήριά της τουλάχιστον έως τα τέλη του 2011.

Θα έχει προηγηθεί η απόσχιση των δραστηριοτήτων των λιπαντικών, των αεροπορικών και των ναυτιλιακών καυσίμων και του τομέα ηλιακής ενέργειας, ώστε η BP Hellas να περιλαμβάνει μόνο την επίγεια εξυπηρέτηση, δηλαδή τα πρατήρια και τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της, αυτά επομένως που εξαγόρασε ο όμιλος των ΕΛΠΕ και να γίνει η μεταβίβαση των μετοχών της στον τελευταίο.

Η διαδικασία αυτή, σύμφωνα με αρμόδιους κύκλους, έχει ξεκινήσει ήδη και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο. Μέχρι τα τέλη του έτους, ενδεχομένως και νωρίτερα, αναμένεται, εξάλλου, και η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την έγκριση της συμφωνίας.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν έχει αποφασιστεί αν η BP Hellas και η ΕΚΟ θα συγχωνευθούν σε μία εταιρία. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα εξεταστεί μετά τον Οκτώβριο, όπως και η πολιτική μάρκετινγκ που θα ακολουθείται.

H BP Hellas έχει επιλέξει να ακεί διαφορετική πολιτική σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, με τιμές που θεωρούνται ακριβές σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Αντίθετα, η ΕΚΟ έχει πιο ανταγωνιστικές τιμές. Δεν αποκλείεται αρχικά το μοντέλο των δύο εταιριών να παραμείνει ως έχει, δεδομένου ότι και τα πρατήρια της BP θα διατηρήσουν τη σημαία τους έως το 2011 και στη συνέχεια να επαναξιολογηθεί και να αποφασιστεί πιο συντονισμένη πολιτική.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη αν θα διατηρηθούν τα πρατήρια της BP και της ΕΚΟ που παρουσιάζουν γεωγραφική επικάλυψη. Κατ' αρχάς, το γεγονός ότι έτσι κι αλλιώς στην Ελλάδα καταγράφεται μεγάλος αριθμός πρατηρίων σε σχέση με την Ευρώπη, και μάλιστα πολύ κοντά το ένα με το άλλο, επιτρέπει τη διατήρηση πρατηρίων των δύο εταιριών ακόμη και στην περίπτωση της επικάλυψης. Ενδεχομένως, να αξιολογηθεί δευτερευόντως και αυτό το θέμα.

Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει και με τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις των δύο εταιριών που συνυπάρχουν σε αρκετές περιοχές. Αν διαπιστωθεί η ανάγκη οικονομιών κλίμακας ίσως κάποιες χρησιμοποιηθούν διαφορετικά.

Όλα αυτά τελούν υπό την αίρεση της συγχώνευσης της ΕΚΟ με την BP Hellas.

Η εξαγορά της BP Hellas από τον όμιλο των ΕΛΠΕ χαρακτηρίζεται επιθετική και ταυτόχρονα αμυντική κίνηση. Τέσσερις λόγοι συνετέλεσαν ώστε τα ΕΛΠΕ να προτιμήσουν την BP Hellas από τηνShell, την οποία διεκδίκησαν αρχικά:

Πρώτον, η ΕΚΟ και η Shell διατηρούν μεγάλα μερίδια στο υγραέριο και στα αεροπορικά καύσιμα, οπότε μία εξαγορά πιθανόν να σκόνταφτε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για μεγάλη συγκέντρωση.

Δεύτερον, το προσωπικό της Shell που έφτανε τα 480 άτομα έναντι των 240 της BP Hellas ήταν ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας. Πολύ περισσότερο γιατί διαπιστώθηκαν επικαλύψεις σε αρκετούς τομείς, όταν ήδη η ΕΚΟ θεωρείται ήδη υπεράριθμη.

Τρίτον, η BP Hellas διαθέτει αποθηκευτικές εγκαταστάσεις τις οποίες τα ΕΛΠΕ δεν θα ήθελαν να περάσουν σε ανταγωνιστή.

Και τέταρτον, η γενικότερη στρατηγική και η επιχειρηματική κουλτούρα της BP Hellas κρίθηκε ότι ήταν πολύ πιο κοντά σε αυτή του ομίλου των ΕΛΠΕ συγκριτικά με την αντίστοιχη της Shell.

Η συμφωνία εξαγοράς της BP Hellas από τα ΕΛΠΕ περιλαμβάνει δίκτυο 1.200 πρατηρίων, αποθηκευτικές εγκαταστάσεις 170.000 κ.μ. και τον τομέα εμπορικών και βιομηχανικών πελατών, με τίμημα 359 εκατ. ευρώ, καθώς και την ανάληψη καθαρού δανεισμού και άλλων υποχρεώσεων 40 εκατ. ευρώ.

Το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού προς την BP Hellas παραμένει στην ίδια και δεν "κληροδοτείται" στα ΕΛΠΕ. Άλλωστε, η BP έχει προσφύγει στα ελληνικά δικαστήρια για το θέμα αυτό και αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης στις αρχές του 2010.

Από το δίκτυο των 1.200 πρατηρίων της BP Hellas περίπου 30 είναι τα ιδιόκτητα, δηλαδή η γη ανήκει στην BP, τα 300 είναι νοικιασμένα και τα υπόλοιπα, ήτοι το 70%, είναι με συμβάσεις που έχουν συναφθεί με πρατηριούχους, συμβάσεις με διάρκεια από μηδέν έως πέντε χρόνια, το ανώτατο χρονικό διάστημα σύναψής τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v