Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΥΑΘ: Σύγκρουση Λάτση - Μπόμπολα για το 23%

Οι Ελλάκτωρ-Suez και Lamda Development-Veolia θα είναι τα δύο ισχυρά σχήματα που θα συγκρουστούν για το ποσοστό του Δημοσίου στην ΕΥΑΘ (23%). Οι άλλοι ενδιαφερόμενοι, το τίμημα και η "καραμπόλα" για ΕΥΔΑΠ.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΕΥΑΘ: Σύγκρουση Λάτση - Μπόμπολα για το 23%
Ο όμιλος Ελλάκτωρ των οικογενειών Μπόμπολα - Καλλιτσάντση, σε συνεργασία με τον γαλλικό κολοσσό Suez, και ο όμιλος Λάτση μέσω της εισηγμένης Lamda Development, που πληροφορίες φέρουν να συμμαχεί με τον επίσης γαλλικών συμφερόντων οίκο Veolia, θα είναι τα δύο ισχυρά σχήματα που θα συγκρουστούν προκειμένου να αποκτήσουν το ποσοστό της ΕΥΑΘ που σχεδιάζει να πουλήσει το ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος Ελλάκτωρ έχει ήδη συνάψει συμφωνία με τον οίκο Suez για κοινή κάθοδο στον διαγωνισμό, ενώ το ίδιο συζητούν να πράξουν και οι όμιλοι Λάτση και Veolia. Ενδιαφέρον για το 23% της ΕΥΑΘ, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έχει εκδηλώσει η ισπανική Aqualia, καθώς επίσης και μεγάλη εταιρία διαχείρισης υδάτινων πόρων από τη Γερμανία.

Ο οίκος Suez συμμετέχει αυτή τη στιγμή με 5% (επισήμως) στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΑΘ, ενώ η συνεργασία με τον μεγαλύτερο ελληνικό κατασκευαστικό όμιλο -ο οποίος εδώ και καιρό έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του να εισέλθει στον χώρο της διαχείρισης υδάτων- εκτιμάται πως θα ενισχύσει περισσότερο τη θέση των Γάλλων εν όψει της μάχης για το 23% της θεσσαλονικιώτικης εταιρίας.

Απέναντί τους θα έχουν το σχήμα των Lamda Development - Veolia. Ο οίκος Veolia κατέχει ηγετική θέση σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της παροχής περιβαλλοντικών υπηρεσιών και ειδικά σε αυτόν της διαχείρισης υδάτων και αποβλήτων με κέρδη που υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ και παρουσία στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Ασία.

Η συνεργασία με τον οίκο Veolia δίνει την ευκαιρία στον όμιλο της Lamda Development να προωθήσει τα σχέδιά του για επέκταση των δραστηριοτήτων του στον τομέα των έργων περιβάλλοντος, τα οποία έχει μεν ανακοινώσει εδώ και δύο χρόνια, δεν έχει όμως πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής.

Και στο βάθος… ΕΥΔΑΠ

Αξίζει να σημειωθεί πως ο διαγωνισμός για την πώληση του 23% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ εκτιμάται πως θα γίνει εντός του έτους, ενώ -σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της εισηγμένης Γ. Σκόδρα- το τίμημα για την απόκτησή του θα ξεπεράσει τα 55 εκατ. ευρώ.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως απώτερος στόχος των διεκδικητών της ΕΥΑΘ φαίνεται να είναι η ΕΥΔΑΠ, για την οποία όμως -προς το παρόν τουλάχιστον- δεν υπάρχει πρόθεση από την πλευρά του ΥΠΕΧΩΔΕ να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίησή της. Ωστόσο, όταν τεθεί το θέμα της πώλησης της ΕΥΔΑΠ, πιστεύεται πως ο νέος βασικός μέτοχος της ΕΥΑΘ θα έχει σοβαρό προβάδισμα έναντι των υπόλοιπων διεκδικητών.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v