Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Συμφωνία με ΕΤΕπ για δάνεια 250 εκ. σε ΜΜΕ

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπέγραψε σήμερα με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος συμφωνία ύψους 250 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

ΕΤΕ: Συμφωνία με ΕΤΕπ για δάνεια 250 εκ. σε ΜΜΕ
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπέγραψε σήμερα με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος συμφωνία ύψους 250 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Οι σχετικές συμβάσεις, οι οποίες επισφραγίζουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο τραπεζών υπέρ των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υπεγράφησαν σήμερα στο πλαίσιο τελετής που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της ΕΤΕ στην Αθήνα. Τις συμβάσεις υπέγραψαν ο κ. Πλούταρχος Σακελλάρης, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, και ο κ. Τάκης Αράπογλου, Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Κατά την τελετή υπογραφής, ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, κ. Πλούταρχος Σακελλάρης, δήλωσε τα εξής: «Η ΕΤΕπ χορηγεί αυτή τη νέα χρηματοδοτική διευκόλυνση για τις μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, βάσει της ιδιότητάς της ως τράπεζας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στην ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία, αυξάνουμε σημαντικά τις χρηματοδοτήσεις μας και, μεταξύ άλλων, τα δάνειά μας για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αυτό αναδεικνύει ακόμη μια φορά την καίρια συμβολή της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η δραστηριότητα αυτή αποτελεί ζωτικό κρίκο στην αλυσίδα της καινοτομίας, δημιουργώντας θέσεις απασχόλησης και αυξάνοντας το επίπεδο της επαγγελματικής εξειδίκευσης. Χαιρόμαστε που έχουμε την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ως εταίρο μας στην προσπάθεια αυτή. Οι συνεργίες που θα προκύψουν από τη νέα αυτή συνεργασία θα ενισχύσουν τη δράση μας.»

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Τάκης Αράπογλου τόνισε ότι «η συνεργασία ύψους 250 εκατ. ευρώ με την ΕΤΕπ εντάσσεται στην στρατηγική επιλογή της Εθνικής Τράπεζας για τη στήριξη και την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στη χώρα μας, ως βασικός κρίκος στη σειρά πρωτοβουλιών που έχουμε λάβει τους τελευταίους μήνες για να στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα. Το συνολικό όφελος που διαχέεται στις ΜΜΕ για τη χρηματοδότηση των επενδύσεών τους με τη συμμετοχή της Τράπεζάς μας ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ και συνοδεύεται με ευνοϊκό χρηματοοικονομικό κόστος.»

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος - ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός όμιλος της χώρας - είναι ισχυρός και παλαιός εταίρος της ΕΤΕπ. Η ΕΤΕ έχει συνεργαστεί με την ΕΤΕπ, μεταξύ άλλων, για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κυρίως μέσω της πρώην θυγατρικής της, Εθνικής Τράπεζας Επενδύσεων και Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΕΒΑ), με την οποία η ΕΤΕπ συνήψε συνολικά 14 χρηματοδοτικές συμβάσεις κατά την περίοδο 1985-1992. Η ΕΤΕ έχει σημαντική παρουσία στο σύνολο της Ελλάδας και πέραν των ελληνικών συνόρων, κατέχοντας τα υψηλότερα μερίδια της αγοράς στους κύριους τομείς δραστηριότητάς της, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης επιχειρήσεων.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατέχουν σημαντική θέση στην ελληνική οικονομία και η νέα αυτή διευκόλυνση της ΕΤΕπ θα χρησιμοποιηθεί από την ΕΤΕ για τη χρηματοδότηση υλικών και άυλων επενδύσεων, καθώς και αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης, ελληνικών επιχειρήσεων που απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους, στους τομείς της βιομηχανίας, της αγροτοβιομηχανίας, των υπηρεσιών και του τουρισμού. Η δραστηριότητα της ΕΤΕπ υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στην Ελλάδα έχει ανέλθει πρόσφατα σε ύψος ρεκόρ, όσον αφορά τόσο τον αριθμό των τραπεζικών εταίρων όσο και τον όγκο των χορηγήσεων. Κατά τους τελευταίους οκτώ μήνες, και συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας αυτής συμφωνίας, η ΕΤΕπ έχει χορηγήσει στην Ελλάδα νέες χρηματοδοτικές διευκολύνσεις συνολικού ύψους άνω του 1,1 δισ. ευρώ και έχει αναπτύξει συνεργασία με οκτώ ελληνικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων μία συνεταιριστική τράπεζα.

Η ΕΤΕπ υποστηρίζει ανέκαθεν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ωστόσο, τώρα προσφέρει μία νέα μορφή χρηματοδοτήσεων, στο πλαίσιο του έκτακτου σχεδίου δράσης της υπέρ των ευρωπαϊκών ΜΜΕ, για την αντιμετώπιση της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης. Για να διευκολύνει την πρόσβαση των ΜΜΕ σε πιστώσεις, η ΕΤΕπ εφαρμόζει σήμερα πιο ευέλικτες και απλοποιημένες διαδικασίες. Σε αντάλλαγμα, απαιτεί από τις ενδιάμεσες τράπεζες να ενεργούν με μεγαλύτερη διαφάνεια και να ενημερώνουν με σαφήνεια τους πελάτες τους σχετικά με το πώς η συμμετοχή της ΕΤΕπ συμβάλλει στη βελτίωση των όρων χρηματοδότησής τους – ήτοι προσφέροντας τη δυνατότητα λήψης δανείων μεγαλύτερης διάρκειας, με πιο ευέλικτους όρους εκταμίευσης και με χαμηλότερα επιτόκια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v