Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΥΠΡΟ: Νέες επενδύσεις μετά από πτώση τιμών

Μόνο αν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εισοδήματος, που θέλουν να τα πουλήσουν, περιόριζαν τις οικονομικές τους απαιτήσεις η Eurobank Properties θα προχωρούσε σε ουσιαστική διαπραγμάτευση μαζί τους.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΕΥΠΡΟ: Νέες επενδύσεις μετά από πτώση τιμών
Μόνο αν οι ιδιοκτήτες ακινήτων εισοδήματος, που θέλουν να τα πουλήσουν, περιόριζαν τις οικονομικές τους απαιτήσεις η Eurobank Properties θα προχωρούσε σε ουσιαστική διαπραγμάτευση μαζί τους με στόχο την απόκτηση κάποιων από αυτά που την ενδιαφέρουν.

Μέχρι στιγμής και παρά την κρίση, οι κάτοχοι τέτοιου είδους ακινήτων δεν έχουν μειώσει τις τιμές που ζητούν, με αποτέλεσμα η θυγατρική του ομίλου Λάτση -αν και έχει προς διάθεση για νέες επενδύσεις περίπου 194 εκατ. ευρώ- να τηρεί στάση αναμονής και να μην προχωρά σε σχετικές συζητήσεις.

«Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα φαίνεται να μην έχουν αντιληφθεί ακόμη ότι πλέον οι αγοραστές είναι αυτοί που διαμορφώνουν σε σημαντικό βαθμό τα δεδομένα στην κτηματαγορά, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν παλαιότερα όπου το πάνω χέρι το είχαν οι πρώτοι», υποστηρίζει το ίδιο στέλεχος.

Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, εδώ και περίπου έναν χρόνο η Eurobank Properties δεν έχει προβεί σε σημαντικές νέες επενδύσεις στη χώρα μας, με εξαίρεση την απόκτηση στις αρχές του 2009 έναντι 4 εκατ. ευρώ ενός κτιρίου γραφείων 1.500 τ.μ. στην Αθήνα όπου στεγάζονται οι κεντρικές υπηρεσίες του ομίλου της ICAP.

Από την άλλη πλευρά, η εισηγμένη κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους προέβη στην πώληση δύο ακινήτων της (ενός κτιρίου μικτής χρήσης στην Καλλιθέα και ενός καταστήματος στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης) έναντι συνολικού ποσού 11 εκατ. ευρώ, που ενισχύει τα φετινά της έσοδα. Μάλιστα, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε πώληση και άλλων μικρών ακινήτων που αυτήν τη στιγμή έχει στο χαρτοφυλάκιό της.

Σε αντίθεση με τις επενδυτικές κινήσεις που εξελίσσονται με αργό ρυθμό λόγω των συνθηκών οι οποίες επικρατούν στην κτηματαγορά και στην οικονομία γενικότερα, οι ενέργειες στο επίπεδο της εσωτερικής αναδιοργάνωσής της που ξεκίνησαν το τελευταίο διάστημα προωθούνται ταχύτερα.

Στόχοι της αναδιάρθρωσης είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας και ταυτόχρονα η βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της όσον αφορά στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας της. Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της δομής και λειτουργίας της Eurobank Properties εντάσσεται και η μεταφορά της έδρας της από τη Νέα Ιωνία και το κτίριο όπου το 2004 στεγάστηκε το «αρχηγείο» των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας σε συγκρότημα γραφείων στο Μαρούσι (στη συμβολή της Λεωφόρου Κηφισίας με την οδό Αγίου Κωνσταντίνου).
 
Η μετακίνηση αυτή πρόκειται να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα (ακόμη και εντός του Ιουλίου), σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης της εισηγμένης.

* Αναδημοσίευση από το 588ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ& ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 26 - 30 Ιουνίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v