Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Οι 3 επιλογές για Endessa Hellas

"Δεν έχουμε κανέναν λόγο να βιαζόμαστε για να βρούμε λύση στο θέμα της Endessa Hellas, γιατί σε κάθε περίπτωση η αυριανή μέρα θα είναι καλύτερη από τη σημερινή" δήλωσε ο κ. Ευάγγ. Μυτιληναίος.

Μυτιληναίος: Οι 3 επιλογές για Endessa Hellas
"Δεν έχουμε κανέναν λόγο να βιαζόμαστε για να βρούμε λύση στο θέμα της Endessa Hellas, γιατί σε κάθε περίπτωση η αυριανή μέρα θα είναι καλύτερη από τη σημερινή" δήλωσε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του ομώνυμου ομίλου κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εταιρίας του στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, υπάρχουν για τον όμιλο τρεις επιλογές: πρώτον, να δεχτεί το δικαίωμα πρώτης επιλογής που έχουν για να αποκτήσει το ποσοστό της Endessa, δεύτερον να διαπραγματευτεί την είσοδο μιας άλλης διαχειρίστριας εταιρίας (utility) και τρίτον να αποκτήσει ένα συνεταίρο-χρηματοδότη (financial partner, επενδυτικό fund).

Δεν ανησυχούμε γιατί σήμερα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με το στάδιο ίδρυσης της εταιρίας και το χαρτοφυλάκιό της πολύ πιο αξιόλογο, δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος, επισημαίνοντας ότι η μονάδα στον Άγιο Νικόλαο τότε δεν λειτουργούσε, ενώ τίθεται σε λειτουργία τον προσεχή Ιούλιο, το χαρτοφυλάκιο των αιολικών πάρκων έχει αυξηθεί από τότε, ενώ επίσης τότε δεν υπήρχε και το project με τη Motor Oil.

Τέλος, στο β΄ φετινό εξάμηνο ξεκινά τη λειτουργία της και η μονάδα συμπαραγωγής της ΑτΕ.

Πέρα αυτού όμως, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι πράγματι σε τέτοιες εταιρίες χρειάζεται ένας διαχειριστής που να έχει τη νοοτροπία του utility, ωστόσο αυτό μπορεί να καθυστερήσει κάποια χρόνια, καθώς το κύριο βάρος τώρα των εταιριών ενέργειας στην Ελλάδα βρίσκεται στην κατασκευή των μονάδων και όχι στη διαχείριση. "Ένας ξένος δεν μπορεί να μας βοηθήσει για να λύσουμε τα προβλήματα που έχουμε με έναν δήμο" δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της εισηγμένης, ενώ επίσης σημείωσε ότι ούτε από χρηματοδοτική άποψη ο όμιλος έχει ανάγκη την ξένη συμμετοχή.

Λάρκο, Αλουμίνιο, Μέτκα και ενέργεια 

Αναφορικά με την πρόθεση του ομίλου να διεκδικήσει τη Λάρκο, η Euroxx Securities στο πρωινό της report αναφέρει πως στο Δημόσιο ανήκει το 36% της επιχείρησης, ενώ τα υπόλοιπα 29% και 35% ανήκουν στη ΔΕΗ και στην Εθνική Τράπεζα αντίστοιχα. Η Λάρκο, συνεχίζει η Euroxx, ανακοίνωσε για το 2008 ζημίες 116,3 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 23 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, ενώ επικαλούμενη δημοσιεύματα αναφέρει πως η εταιρία θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την Αλουμίνιον της Ελλάδος, η διοίκηση αναφέρθηκε στη συμφωνία με τη ΔΕΗ για την προσφυγή σε διαιτησία (αναμένεται η έγκριση από το Δ.Σ. της ΔΕΗ αυτήν την εβδομάδα), αναφέρει η Marfin Analysis στο πρωινό της report, ενώ τονίζει πως ανακοινώθηκε η εφαρμογή εκτεταμένου προγράμματος περικοπής κόστους 20 εκατ. ευρώ ετησίως. Παρά τις πιέσεις στις τιμές του αλουμινίου στις αρχές του 2009, η εταιρία αναμένει ισχυρή κερδοφορία φέτος λόγω της πολιτικής της hedging και των μέτρων περικοπής του κόστους.

Για τη Μέτκα, όπως ειπώθηκε, οι επόμενες εβδομάδες είναι πολύ σημαντικές καθώς η διοίκηση αναμένει τα αποτελέσματα από τη συμμετοχή της σε διαγωνισμούς για αρκετά μεγάλα ενεργειακά έργα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό (Τουρκία, Γερμανία).

Τέλος σε ό,τι αφορά τον κλάδο της ενέργειας, σύμφωνα με τη Marfin Analysis, το εργοστάσιο συμπαραγωγής θα τεθεί σε πλήρη εμπορική λειτουργία από την 1η Ιουλίου, ενώ το κοινό project με τη Motor Oil προχωρά γρήγορα και η διοίκηση είναι αισιόδοξη λόγω της "εξαιρετικής τοποθεσίας της μονάδας".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v