Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τον Ιούνιο ο πετρελαιαγωγός Σκόπια - Θεσσαλονίκη

Τον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του αγωγού πετρελαίου Σκόπια - Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με δηλώσεις του σκοπιανού πρωθυπουργού, L. Georgievski. Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, οι οποίοι, θεωρούν καταστροφική την πώληση του 23% στην κοινοπραξία LukOil - Λάτση και απειλούν με προσφυγές και απεργίες.

Τον Ιούνιο ο πετρελαιαγωγός Σκόπια - Θεσσαλονίκη
Τον Ιούνιο προβλέπεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του ο αγωγός πετρελαίου που θα συνδέει το διυλιστήριο των Σκοπίων (Okta AD Skopje) με τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με δηλώσεις του σκοπιανού πρωθυπουργού, L. Georgievski, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας και την Τετάρτη θα συναντήσει τον Κ. Σημίτη.

Επισημαίνεται, ότι στην Okta AD Skopje συμμετέχει με 69,5% η ΕΛΠΕΤ Βαλκανική, θυγατρική των ΕΛΠΕ κατά 63% - το υπόλοιπο 37% βρίσκεται στην κατοχή της ΑΕΓΕΚ - ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι η ελληνική εταιρία έχει επενδύσει στη γειτονική χώρα συνολικά κεφάλαια, ύψους 190 εκατ. δολαρίων.

Εν τω μεταξύ, σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των εργαζομένων για την πώληση του 23% των μετοχών της εταιρίας, καθώς έχουν γνωστοποιήσει, ότι είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν ακόμα και στην Ελληνική, όπως και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, στην περίπτωση, που ο διαγωνισμός κατακυρωθεί στην κατά περίσταση κοινοπραξία LukOil - Λάτσης. Μάλιστα, στα γενικότερα πλαίσια των αντιδράσεων, περιλαμβάνονται και 10 εικοσιτετράωρες απεργίες που θα ξεκινήσουν από τις 27 Απριλίου.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων, η προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού θα βασιστεί στο επιχείρημα, ότι με τη ιδιωτικοποίηση αυτή θα δημιουργηθεί ένα μονοπώλιο στην αγορά των καυσίμων που θα ελέγχει πάνω από το 70% στην παραγωγή και περισσότερο από 30% στην εμπορία.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, θεωρούν καταστροφικό για το μέλλον των ΕΛΠΕ την πώληση του 23% στη LukOil και στον όμιλο Λάτση και τάσσονται υπέρ ανεξάρτητων συνεργασιών και τη δημιουργία κοινοπραξιών με ομοειδείς επιχειρήσεις, για την επέκταση του ομίλου στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Επίσης, διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις για το αν πίσω από την κοινοπραξία Lukoil - Ομίλου Λάτση, είναι η Petrola ή κάποια άλλη ... off shore εταιρία του Ομίλου Λάτση. Σημειώνουν επίσης, ότι τα ΕΛΠΕ είναι εύρωστη οικονομικά επιχείρηση και το εξαγγελθέν επενδυτικό της πρόγραμμα μπορεί να το υλοποιήσει και από μόνη της.

Την Τρίτη, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη και τον υπουργό Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλο, όπου αμφότεροι ισχυρίστηκαν πως δεν ξέρουν τίποτα ακόμα για την προσφορά τις διεκδικήτριας κοινοπραξίας και απλώς αναμένουν την αξιολόγηση του συμβούλου, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι έτοιμη προς τα τέλη Απριλίου.

Στο μεταξύ και αφού οι εργαζόμενοι εξέφρασαν τις ανησυχίες για παρόμοια αντιμετώπιση των ΕΛΠΕ με αυτή της Petrotel της Ρουμανίας -που εξαγόρασε η LukOil και την έθεσε εκτός παραγωγικής δραστηριότητας - αποκάλυψαν, ότι στη σύγκλιση του Δ.Σ των ΕΛΠΕ την Τετάρτη (17/4), μεταξύ των θεμάτων που συμπεριλήφθησαν στη ημερήσια διάταξη, είναι και η πρόσληψη της Shell Global Solution για να διερευνήσει, κατά πόσο οι προτάσεις και δεσμεύσεις της LukOil για την παραχώρηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε διάφορες περιοχές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Για την πρόσληψη του εν λόγω συμβούλου έχει προβλεφθεί και κονδύλι ύψους 1,2 εκατ. δολαρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v