Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεύθερος σκοπευτής... σε ΝΑ Ευρώπη-Μεσόγειο

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη βρίσκεται ο όμιλος της Εθνικής, έτοιμος να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που θα... ανθήσουν στη ΝΑ. Ευρώπη και στη Μεσόγειο, αρχής γενομένης από το τελευταίο τρίμηνο του 2009.

  • της Αναστασίας Παπαϊωάννου
Ελεύθερος σκοπευτής... σε ΝΑ Ευρώπη-Μεσόγειο
Με το δάχτυλο στη σκανδάλη βρίσκεται ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας έτοιμος να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που θα... ανθήσουν στη νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Μεσόγειο, αρχής γενομένης από το τελευταίο τρίμηνο του 2009 και με αποκορύφωμα τους πρώτους μήνες του 2010.

Το στίγμα των εξελίξεων σε επίπεδο εξαγορών έδωσε ο πρόεδρος της Εθνικής κ. Τάκης Αράπογλου τόσο στην ανακοίνωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου όσο και στη συνέντευξη Τύπου. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η στρατηγική του ομίλου εστιάζει σε αγορές που έχουν παραδοσιακές σχέσεις με την Ελλάδα.

Σίγουρα σε αυτές περιλαμβάνονται οι αγορές της Σερβίας, της Ρουμανίας αλλά και η "παρθένα" ως προς την ανάπτυξή της τραπεζική αγορά της Αιγύπτου. Μάλιστα, η Εθνική προ της κρίσης είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση της Banque de Caire, προσφέροντας τότε 2 δισ. ευρώ. Ο οποιοσδήποτε αντιλαμβάνεται πλέον ότι οι αποτιμήσεις έχουν περιοριστεί δραματικά και οι ευκαιρίες θα αυξάνονται μέρα με τη μέρα...

Οι αδύναμοι κρίκοι

Στη συνέντευξη ο πρόεδρος της Εθνικής τόνισε με νόημα ότι "πολλές τράπεζες με ανοίγματα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης θα κληθούν να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους εν όψει των αυστηρών εποπτικών κανόνων που θα απαιτούν ισχυρά εποπτικά κεφάλαια".
 

Πηγή του ομίλου της ΕΤΕ, σε ερώτηση του euro2day για το ποιες ευρωπαϊκές τράπεζες αποτελούν τον αδύναμο κρίκο, όσον αφορά στην έξοδό τους από τις εν λόγω αγορές, απάντησε: "Όσες έχουν σημαντική έκθεση στα κρατικά πακέτα στήριξης, και σε αυτές πρώτες στη λίστα φιγουράρουν οι βρετανικές, ακολουθεί μία από τις αυστριακές, ορισμένες αμερικανικές, ενδεχομένως κάποια γερμανική και λιγότερο οι τράπεζες της νότιας Ευρώπης".

Αγορά είτε χαρτοφυλακίων είτε θυγατρικών

Οι αμερικανικές τράπεζες αλλά και οι βρετανικές έχουν παρουσία στην αγορά της Αιγύπτου αλλά και στα Βαλκάνια, χωρίς όμως να πρωταγωνιστούν στα τελευταία. Τι σημαίνει όμως ο περιορισμός της παρουσίας όσων τραπεζών αναγκαστούν να το πράξουν;

Θα προχωρήσουν σε πώληση είτε εξ ολοκλήρου των θυγατρικών τους είτε μέρους των χαρτοφυλακίων τους (στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά κ.ά.). Και στις δύο περιπτώσεις ο όμιλος της Εθνικής αναμένεται να πρωταγωνιστήσει με στόχο την αύξηση του μεριδίου του στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Προς το παρόν, όμως, προέχει από σήμερα η επαναγορά των υβριδικών τίτλων καθώς η επόμενη ημέρα της κρίσης απαιτεί από τις ισχυρές τράπεζες να παρουσιάζουν οριακή έκθεση στον δανεισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v