Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Τα χειρότερα έχουν περάσει

Τις προτεραιότητες του ομίλου της Eurobank ανέλυσε ο πρόεδρος του ομίλου, Ν. Νανόπουλος, στη γενική συνέλευση. "Η Eurobank είναι θωρακισμένη", τόνισε. Τι δήλωσε για ελληνική οικονομία, επισφάλειες. Μέρισμα και stock options.

  • της Αναστασίας Παπαϊωάννου
Eurobank: Τα χειρότερα έχουν περάσει
"Τα χειρότερα έχουν περάσει", τόνισε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων ο πρόεδρος της Eurobank, κ. Ξενοφών Νικήτας.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Νίκος Νανόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι συνεχίζονται οι έντονες διακυμάνσεις και η αστάθεια στη διεθνή οικονομία, ωστόσο διαφαίνεται σταδιακά τάση σταθεροποίησης και επιστροφή στην ανάκαμψη, αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ.

Ο κ. Νανόπουλος υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία επηρεάζεται μεν, διατηρεί δε αξιοσημείωτα αμυντικά χαρακτηριστικά, καθώς είναι σχετικά κλειστή οικονομία, βασισμένη περισσότερο σε υπηρεσίες και λιγότερο στη βιομηχανία και στις εξαγωγές.

Εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί σε οριακά θετικά επίπεδα το 2009 και η ενδεχόμενη ύφεση θα είναι 3 - 4 μονάδες ηπιότερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Στον αντίποδα, είπε ότι υπάρχουν χρόνιες αδυναμίες, όπως είναι τα δίδυμα ελλείμματα, που υποσκάπτουν την οικονομική σταθερότητα και κυρίως την επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

"Απαιτούνται ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ώστε να μπούμε σε έναν νέο κύκλο δυναμικής και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Για να γίνει αυτό πρέπει να στραφούμε σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που θα στηρίζεται στο δόγμα να σταματήσουμε να δαπανάμε περισσότερα απ’ όσα παράγουμε".

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank τόνισε με έμφαση πως πρέπει να στηρίξουμε τους εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός, η ενέργεια, η ναυτιλία και τα αγροτικά προϊόντα.

Για τις τράπεζες υπογράμμισε πως χρειάζεται να υποστηρίξουν το νέο αναπτυξιακό μοντέλο με αιχμή την εξωστρέφεια, να στηρίξουν τις παραγωγικές δυνάμεις, δίνοντας ώθηση στην οικονομία.

Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να προσαρμοστούν στις επιταγές της επόμενης ημέρας, η οποία θα χαρακτηρίζεται από αυστηρό εποπτικό πλαίσιο, που θα ευνοεί τις τράπεζες οι οποίες λειτουργούν με βάση τις παραδοσιακές εργασίες, ποιοτικό συστατικό που χαρακτηρίζει το σύνολο των ελληνικών τραπεζών.

Επανέλαβε για μία ακόμη φορά πως στη νέα εποχή που διαμορφώνεται μετά την κρίση δεν έχει τόση αξία η διεύρυνση των μεριδίων, αλλά η αποτελεσματικότητα στην κερδοφορία προ φόρων, στην ενίσχυση της ρευστότητας, στη διαχείριση των κινδύνων και στην ποιοτική σχέση με τον πελάτη.

Στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες στήριξαν με υπευθυνότητα το ελληνικό επιχειρηματικό κεφάλαιο, συνεισφέροντας στην εξωστρεφή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αντιμετωπίζοντας παράλληλα με επιτυχία τον διεθνή ανταγωνισμό ενώ κέρδισαν την εμπιστοσύνη και την αναγνώριση των τοπικών κοινωνιών. 

Ο  Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας αναφέρθηκε ακόμη στις προτεραιότητες του Ομίλου για το τρέχον έτος που είναι:

• Η ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας προ προβλέψεων.
• Ο αυστηρότερος έλεγχος των κινδύνων.
• Η περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου.
• Ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας σε όλα τα επίπεδα και βέβαια,
• Η έμφαση στην καλλιέργεια συνολικής σχέσης με τον πελάτη και στην καλύτερη εξυπηρέτησή του.

---Επισφάλειες

Η τάση αύξησης των επισφαλειών, σύμφωνα με τον κ. Νανόπουλο, αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2009. Η Eurobank, όπως είπε, είναι κατάλληλα θωρακισμένη και έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.

Στο μέτωπο της ρευστότητας, υποστήριξε πως η τράπεζα αντλεί κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές, ήδη έχει πάρει ένα μετατρέψιμο ομολογιακό ύψους 500 εκατ. ευρώ και σχεδιάζει την έκδοση υβριδικού τίτλου ισόποσης αξίας. "Εάν παραστεί ανάγκη, έχουμε τη δυνατότητα έκδοσης και άλλων τέτοιων τίτλων".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γενική συνέλευση δεν είχε την απαραίτητη απαρτία των 2/3 για το θέμα της έκδοσης του υβριδικού κεφαλαίου και ως εκ τούτου θα επαναληφθεί στις 30 Ιουνίου.

Σήμερα παρέστησαν μέτοχοι που εκπροσωπούσαν το 55,88% των μετοχών.

Την γενική συνέλευση της Eurobank τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της Εθνικής κ. Τάκης Αράπογλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank κ. Δημήτρης Μαντζούνης και άλλα στελέχη του κλάδου.

---Βασικός μέτοχος

Σύμφωνα με τον κ. Νανόπουλο, ο βασικός μέτοχος της τράπεζας κ. Σπύρος Λάτσης, την έχει στηρίξει σημαντικά, γεγονός που μετά το 2008 οδήγησε σε σημαντική αύξηση της συμμετοχής του στο μετοχικό της κεφάλαιο.

"Από τον Σεπτέμβριο του 2008 ο βασικός μέτοχος της τράπεζας έχει αυξήσει κατά 2,5% το ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο", τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας. Έτσι, σήμερα το ποσοστό του κ. Λάτση στη Eurobank ανέρχεται σε 44,5% από 42% που είχε πριν από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών, το ποσοστό τους έχει περιοριστεί χαμηλότερα του 20% και σύμφωνα με τον κ. Νανόπουλο η μείωση αυτή αντισταθμίζεται εν μέρει από την εύστοχη αύξηση της τοποθέτησης των Ελλήνων επενδυτών στη μετοχή.

---Η μετοχή

Απαντώντας στις ερωτήσεις των μετόχων, ο κ. Νανόπουλος υποστήριξε ότι όντως η μετοχή της Eurobank ταλαιπωρήθηκε από τις 12/9 2008 έως και τις 15/6 2009, λιγότερο όμως σε σχέση με τις υπόλοιπες των ιδιωτικών τραπεζών, δείχνοντας παρόμοια συμπεριφορά με εκείνη της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας.

--- Μέρισμα και stock option

Ο κ. Νανόπουλος χαρακτήρισε ικανοποιητικό το μέρισμα που δίνει η τράπεζα με τη μορφή μετοχών (2 νέες μετοχές για κάθε 98 παλαιές) και εξήγησε ότι η φορολογία που συνοδεύει τη διανομή μετοχών δεν είναι θέμα της τράπεζας αλλά απόφαση του υπουργείου Οικονομίας. Εξ ου, είπε, και δίνουμε μόλις δύο μετοχές προκειμένου η φορολόγηση να μην είναι υπερβολική.

Εκτιμάται ότι μετά την εξασφάλιση των απαραιτήτων αδειών το δικαίωμα για τη λήψη των νέων μετοχών θα αποκοπεί περί τα τέλη Ιουλίου και η διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο θα αρχίσει την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Την ίδια στιγμή η τράπεζα έχει αποφασίσει να διανείμει μετοχές με ανώτατο όριο τις 250 στους 4.500 εργαζομένους της.

---Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και προβλέψεις

Στις ερωτήσεις των μετόχων αν η τράπεζα θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Εθνικής και θα αποφασίσει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank απάντησε: "Έχουμε πει πως θα εκδώσουμε υβριδικό κεφάλαιο ύψους έως 500 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι η δική μας τοποθέτηση, ασχέτως του τι πράττει ο ανταγωνισμός. Έχουμε οργανική βελτίωση της κεφαλαιακής μας θέσης και δεν απαιτείται στη συγκυρία αυτή έκδοση νέων μετοχών".

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις που έχει σχηματίσει η τράπεζα για την αντιμετώπιση των επισφαλειών, ο κ. Νανόπουλος υπογράμμισε πως είναι λογικό σε μια δύσκολη συγκυρία οι προβλέψεις να αυξάνονται. Η Eurobank, είπε, έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει τις αυξημένες προβλέψεις, καθώς προσδοκά ότι τα προ προβλέψεων κέρδη του 2009 θα αυξηθούν έναντι εκείνων του 2008, ενώ διαθέτει και "μαξιλάρι" προβλέψεων ύψους 240 εκατ. ευρώ.

*** Η αναλυτική ανακοίνωση της Τράπεζας δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v