Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Δεν ακυρώνεται ο διαγωνισμός για Μεγαλόπολη

Δεν ακυρώνεται ο διαγωνισμός για τη μονάδα της Μεγαλόπολης, αποφάσισε πριν από λίγο το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ. Επίσης, αναβλήθηκε η έγκριση της παραπομπής σε διαιτησία της διαφοράς με την Αλουμίνιον της Ελλάδος.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Δεν ακυρώνεται ο διαγωνισμός για Μεγαλόπολη
Δεν ακυρώνεται ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για τη μονάδα της Μεγαλόπολης, αποφάσισε πριν από λίγο το διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης. Θα συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία και σύντομα θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές των δύο κοινοπραξιών της short list, ήτοι των Μέτκα-ΕΤΕΔΕ Α.Ε. και Ansaldo Energia Spa-Damco.

Παράλληλα, το Δ.Σ. της ΔΕΗ ανέβαλε προς το παρόν την έγκριση της παραπομπής σε διαιτησία της διαφοράς με την Αλουμίνιον της Ελλάδος, δεδομένου ότι ο εκπρόσωπος των εργαζομένων ζήτησε αναβολή για να μελετηθεί εκ νέου το όλο θέμα.

Ουσιαστικά το Δ.Σ. της ΔΕΗ απέρριψε το αίτημα της πλευράς Κοπελούζου, που πρότεινε με επιστολή του να ακυρωθεί ο διαγωνισμός και να επαναπροκηρυχτεί, με το επιχείρημα ότι η υποβολή νέων προσφορών θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση του κόστους για τη ΔΕΗ.

Κατά της ακύρωσης του διαγωνισμού τάχθηκε και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, με το επιχείρημα ότι ήδη διακυβεύεται το επενδυτικό πρόγραμμα της Επιχείρησης, δεδομένου ότι ήδη έχει ακυρωθεί η εφεδρική μονάδα της Κομοτηνής, ο διαγωνισμός στη Φλώρινα κρίθηκε άγονος και ακόμη δεν έχει επαναπροκηρυχθεί, ενώ στο Αλιβέρι οι εργασίες σταμάτησαν με παρέμβαση της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Το Δ.Σ. της ΔΕΗ δεν θεώρησε πειστικό επιχείρημα το θέμα του κόστους του εξοπλισμού, από την άλλη, όμως, υπάρχει διάχυτος ο προβληματισμός για την εξασφάλιση φυσικού αερίου για τη μονάδα συνδυασμένου κύκλου στη Μεγαλόπολη, ισχύος 750 - 835 MW. Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πλέον σοβαρά και τη διοίκηση της ΔΕΗ.

Σε επιστολή του προς τη ΔΕΗ ο ΔΕΣΦΑ αναφέρει ότι ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου θα είναι έτοιμος στο πρώτο τρίμηνο του 2012, υπό προϋοθέσεις, δηλαδή αν δεν υπάρξουν σοβαρές καθυστερήσεις εξαιτίας κυρίως των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας.

Με αυτά τα δεδομένα η διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε σήμερα να συνεχιστεί κανονικά ο διαγωνισμός, να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές και να γίνει η ανάθεση του έργου. Έτσι κι αλλιώς, εκτιμάται ότι η μονάδα δεν μπορεί αν είναι έτοιμη πριν από το 2012, οπότε εκφράζεται η αισιοδοξία ότι έως τότε θα έχει προχωρήσει και ο αγωγός του φυσικού αερίου.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το συνυποσχετικό με την ΑτΕ για την από κοινού παραπομπή στη διαιτησία του θέματος της τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος που παίρνει η τελευταία, μάλλον θα σημειωθεί μικρή αναβολή. Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ζήτησε και έλαβε μικρή αναβολή για να επαναξιολογήσει όλα τα δεδομένα, οπότε θα ξανασυζητηθεί το όλο θέμα σε ένα από τα επόμενα Δ.Σ. της ΔΕΗ, προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση. Την παραπομπή σε διαιτησία έχει συμφωνήσει και ο όμιλος Μυτιληναίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v