Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμες συναντήσεις Όμπερμαν με ΥΠΟΙΟ και ΥΜΕ

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένονται οι σημερινές συναντήσεις που θα έχει στην Αθήνα ο επικεφαλής της Deutsche Telekom κ. Ρενέ Όμπερμαν με τους υπουργούς κ. Παπαθανασίου και Στυλιανίδη.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Κρίσιμες συναντήσεις Όμπερμαν με ΥΠΟΙΟ και ΥΜΕ
Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένονται οι σημερινές συναντήσεις που θα έχει στην Αθήνα ο επικεφαλής της Deutsche Telekom κ. Ρενέ Όμπερμαν, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσει με την κυβέρνηση για την υλοποίηση της συμφωνίας που αφορά στην πώληση από το Δημόσιο στη γερμανική εταιρία ποσοστού 5% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ.

Ο επικεφαλής της D.T. θα έχει σήμερα ξεχωριστές συναντήσεις με τους συναρμόδιους για τον ΟΤΕ υπουργούς Οικονομίας και Μεταφορών, στις οποίες αναμένεται ότι θα τεθεί όχι μόνο το ζήτημα πώλησης του 5% αλλά και άλλα θέματα που αφορούν στον ΟΤΕ, όπως αυτά που σχετίζονται με τη ρυθμιστική αρχή (ΕΕΤΤ) αλλά και την ανάπτυξη υποδομών.

Το ενδεχόμενο πάντως να προχωρήσει το Δημόσιο στην πώληση του 5%, κίνηση που θα προκαλέσει ανισορροπία μεταξύ των δύο βασικών μετόχων του Οργανισμού, με τη γερμανική εταιρία να κατέχει το 30% και το ποσοστό του Δημοσίου θα περιορίζεται στο 20%, δημιουργεί ήδη σοβαρές αντιδράσεις και ο ΣΜΕΧΑ προσφεύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της συμφωνίας ΟΤΕ - D.T. με το σκεπτικό ότι σε αυτή δεν περιλαμβανόταν δημόσια πρόταση για όλους τους μετόχους του ΟΤΕ.

Το τίμημα του υπερτιμήματος

Στη συμφωνία που υπέγραψαν έναν χρόνο νωρίτερα οι δύο πλευρές προβλέπεται ότι για διάστημα ενός έτους το ελληνικό δημόσιο έχει το δικαίωμα να πουλήσει στη γερμανική εταιρία ποσοστό 5% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ στην προσυμφωνημένη τιμή των 27,50 ευρώ ανά μετοχή, στην οποία είχε γίνει και η πώληση του αρχικού ποσοστού.
 
Με την ενεργοποίηση της option αυτής το Δημόσιο θα εισπράξει σημαντικό υπερτίμημα έναντι της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής, που χθες έκλεισε στα 11,88 ευρώ, δηλαδή 15,5 ευρώ περίπου χαμηλότερα έναντι της προσυμφωνημένης.

Το οικονομικό δέλεαρ για το Δημόσιο είναι μεγάλο σε μία εποχή μάλιστα όπου τα κρατικά ταμεία βρίσκονται σε δυσχερή θέση.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν και προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία πληροφορίες φέρουν τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου της Deutsche Telekom να διεκδικεί δικαιότερη αντιμετώπιση του ΟΤΕ από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η οποία για διάφορους λόγους έχει επιβάλει στον ΟΤΕ πρόστιμα ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και επιδιώκει αλλαγές στην ψηφιακή στρατηγική που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών με στόχο ο ΟΤΕ να εξασφαλίσει κυρίαρχο ρόλο στον συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Και δεύτερη option για επιπλέον 10%

Να αναφέρουμε ότι στην αρχική συμφωνία Δημοσίου - D.T. για τον ΟΤΕ προβλέπεται και δεύτερη option η οποία δίνει στο Δημόσιο το δικαίωμα έως το 2011 να προχωρήσει σε πώληση επιπλέον 10% του ποσοστού μετοχών που κατέχει στον ΟΤΕ, διασφαλίζοντας και στην περίπτωση αυτή ένα ποσοστό υπερτιμήματος.

Βέβαια, ενώ για την πρώτη option το τίμημα είναι προσυμφωνημένο, για τη δεύτερη θα υπολογιστεί βάσει της μέσης σταθμισμένης χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής του Οργανισμού, σε προκαθορισμένο χρόνο, ενώ θα υπάρξει και premium το οποίο θα κυμαίνεται από 15% έως 20% ανάλογα με τον χρόνο άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης.

Το ελληνικό δημόσιο διατηρεί τα δικαιώματά του στη λήψη αποφάσεων στρατηγικής σημασίας έχοντας στην κατοχή του τουλάχιστον το 10% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ. Σε περίπτωση που το ποσοστό μειωθεί κάτω από το 10%, τότε χάνει σειρά δικαιωμάτων που προβλέπει η αρχική συμφωνία, ωστόσο για τη μείωση του ποσοστού κάτω από το 10% την απόφαση θα πρέπει να λάβει η Βουλή με νομοθετική ρύθμιση.

ΣΜΕΧΑ: αδιαφάνεια σε βάρος των μετόχων

Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι εναντίον της αρχικής συμφωνία στρέφεται με προσφυγή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) ο οποίος υπέβαλε καταγγελία στην Κομισιόν κατά της συμφωνίας ΟΤΕ - D.Τ., επειδή δεν προέβλεπε δημόσια πρόταση για όλους τους μετόχους του ΟΤΕ.

Ο ΣΜΕΧΑ σημειώνει ότι η διαδικασία πώλησης - διάθεσης του συγκεκριμένου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ προς την D.T. χαρακτηρίστηκε από αδιαφάνεια, από διακριτική μεταχείριση σε βάρος των υπόλοιπων μετόχων του ΟΤΕ, από ανισότητα και αδικαιολόγητους περιορισμούς στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών.

Επίσης τονίζει ότι η συμπεριφορά αυτή απασχολεί σχεδόν όλες τις διαδικασίες μετοχοποίησης και διάθεσης μετοχικών συμμετοχών του ελληνικού δημοσίου τα τελευταία χρόνια. Για την τύχη της συγκεκριμένης προσφυγής αναμένεται να αποφασίσει ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. κ. ΜακΚρίβι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v