ΟΛΠ: Στόχος η επέκταση σε Δραπετσώνα, Σκαραμαγκά

Την επέκταση του λιμένος προς τη Δραπετσώνα και τον Σκαραμαγκά διεκδικεί η διοίκηση του ΟΛΠ. "Είναι ένα δύσκολο σχέδιο" δήλωσε ο κ. Ν. Αναστασόπουλος.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΟΛΠ: Στόχος η επέκταση σε Δραπετσώνα, Σκαραμαγκά
Την επέκταση του λιμένος προς τη Δραπετσώνα και τον Σκαραμαγκά διεκδικεί η διοίκηση του ΟΛΠ.

Με τα μάτια πλέον στην επόμενη ημέρα, που προσδιορίζεται από την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ στην Cosco, η διοίκηση του οργανισμού θέτει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της την επέκταση του επιβατικού σταθμού στη Δραπετσώνα και την αποσυμφόρηση των φορτίων με πλοία RO-RO στον Σκαραμαγκά.

"Είναι ένα δύσκολο σχέδιο που απαιτεί συνδυασμένες παρεμβάσεις της Πολιτείας με όλα τα συναρμόδια υπουργεία" είπε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ κ. Νίκος Αναστασόπουλος, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων. "Λύσεις υπάρχουν. Απαιτείται τόλμη και αποφασιστικότητα".

"Στη Δραπετσώνα ο ΟΛΠ διαθέτει έκταση 90 στρεμμάτων, την οποία πρέπει να αξιοποιήσει", ήταν η απάντηση του κ. Γ. Βλάχου, γενικού γραμματέα λιμένων στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και εκπροσώπου του Δημοσίου στη γενική συνέλευση. Όσο για τον Σκαραμαγκά, ο κ. Βλάχος "πέταξε το μπαλάκι" στον ίδιο τον ΟΛΠ και πάλι, λέγοντας ότι "ανήκει στα Ναυπηγεία και ο ΟΛΠ είναι αυτός που πρέπει να συνεργαστεί με την εταιρία των ναυπηγείων για τα φορτία RO-RO".

Στη γενική συνέλευση που διεξήχθη σε ήπιους τόνους, καθώς οι εκπρόσωποι της ΟΜΥΛΕ και των λιμενεργατών άσκησαν ήπια κριτική στο κύριο θέμα αντιπαράθεσης, δηλαδή, την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ στην Cosco, ο κ. Αναστασόπουλος εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των μεγεθών της τρέχουσας χρήσης, συνεκτιμώντας το έσοδο από το εγγυημένο αντάλλαγμα της παραχώρησης, τη βελτιωμένη παραγωγικότητα του ΣΕΜΠΟ, και τις παρεμβάσεις της διοίκησης, με πάγωμα των τιμολογίων, με επιθετική πολιτική μάρκετινγκ και με υιοθέτηση κινήτρων προσέλκυσης φορτίων κυρίως στους σταθμούς οχημάτων που πλήττονται περισσότερο.

Στις τομές - μεταρρυθμίσεις στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η διοίκηση του ΟΛΠ συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή νέου κανονισμού λειτουργίας στον ΣΕΜΠΟ, η ευελιξία σε θέματα προσλήψεων, προμηθειών και έργων και η σύνδεση αμοιβής και παραγωγικότητας.

Ένα από τα ζητήματα που ταλαιπωρεί τον ΟΛΠ είναι η έλλειψη  δυνατότητας για έκδοση φορολογικής ενημερότητας για χρέη σε φορείς τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Για το θέμα αυτό έγινε γνωστό ότι ο δήμος Περάματος έχει προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια για τέλη καθαριότητας και φωτισμού που υποστηρίζει ότι οφείλει ο ΟΛΠ, δεσμεύοντας έτσι κεφάλαια του οργανισμού.

Ο ΟΛΠ έχει κερδίσει αρχικά, αλλά ο δήμος Περάματος συνεχίζει να καταθέτει προσφυγές, προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα στον οργανισμό.

Σε ό,τι αφορά το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο κ. Αναστασόπουλος υποστήριξε ότι απόφαση θα καταπέσει στο Διοικητικό Εφετείο όπου προσέφυγε ο ΟΛΠ, ενώ ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών ο ίδιος θα καταθέσει μήνυση και αγωγή αποζημίωσης για το θέμα που ανέδειξε το Ε΄ Τελωνείο για απώλεια εμπορευμάτων και επιπλέον ο ΟΛΠ θα ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα.

Ο κ. Αναστασόπουλος εξέφρασε τέλος την ανησυχία του για τη διακοπή των έργων του ΟΣΕ και της σιδηροδρομικής σύνδεσης με το λιμάνι, ενώ αποκάλυψε ότι το θέμα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης έχει μπει στο συρτάρι.

Στη γενική συνέλευση μίλησε ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ κ. Γ. Γεωργακόπουλος, ο οποίος υπενθύμισε ότι η σύμβαση παραχώρησης στην Cosco εξετάζεται ήδη από τον αρμόδιο επίτροπο της Ε.Ε., ανέφερε ότι η ομοσπονδία θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέτρα για να ανατρέψει την προοπτική αυτή και ανακοίνωσε ότι ήδη καταρτίζεται μία νέα στρατηγική αντίδρασης. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των λιμενεργατών κ. Κ. Νουχουτίδης ανέφερε ότι "θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ακόμη και όταν έρθει η Cosco, που θα μας βρει απέναντί της".

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του ΟΛΠ έχει υπογράψει νέα σύμβαση με την ΟΜΥΛΕ, ενώ εκκρεμεί ανάλογη σύμβαση και με τους λιμενεργάτες λόγω του ότι η ένωση επιμένει να ισχύσουν ίδια μέτρα και σταθμά και για τους νέους εργαζομένους. Σήμερα μάλιστα έχει προγραμματιστεί συνάντηση των δύο πλευρών για το θέμα αυτό.

Η γενική συνέλευση ανανέωσε για μία 5ετία τη θητεία του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ κ. Μπεχράκη και Αναστασόπουλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v