Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σχέδια των τραπεζών και η αντίδραση της Βωβός

Σχέδιο απεμπλοκής της Βωβός από τον Βοτανικό και εξασφάλισης των δανείων τους επεξεργάστηκαν η Alpha Bank και η Πειραιώς. Τα βασικά σημεία του σχεδίου και γιατί δεν συναινεί η Βωβός.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Τα σχέδια των τραπεζών και η αντίδραση της Βωβός
Την κάθετη αντίδραση του κ. Μπάμπη Βωβού, ιδρυτή και προέδρου της εταιρίας, συναντούν τα σχέδια της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς για το project του Βοτανικού και την αποφυγή από την πλευρά τους ενδεχόμενης υποχρέωσης να σχηματίσουν πρόβλεψη για μέρος των δανείων ύψους 125 εκατ. ευρώ που έχουν χορηγήσει.

Οι δύο τράπεζες επεξεργάστηκαν σχέδιο τα βασικά σημεία του οποίου προβλέπουν μεταβίβαση του οικοπέδου των 100 στρεμμάτων καθώς και του σκελετού του εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό σε εταιρία συμφερόντων της οικογένειας Βωβού έναντι τιμήματος 125 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο προβλέπει ότι το οικόπεδο και το μέχρι στιγμής κατασκευασμένο κτίριο θα μεταβιβαστούν σε εταιρία ειδικού σκοπού (spv) που θα συστήσει η οικογένεια Βωβός.

Μαζί τους θα μεταβιβαστεί και η απαίτηση αποζημίωσης εναντίον του Δήμου Αθηναίων και πιθανώς λοιπών εμπλεκόμενων φορέων, των οποίων τα λάθη και οι παραλείψεις μπλόκαραν το έργο ζημιώνοντας την Μπάμπης Βωβός και τον ενδεχόμενο διάδοχό της στο project του Βοτανικού.

Η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς προθυμοποιούνται να χρηματοδοτήσουν -μέσω μετατρέψιμου ή ανταλλάξιμου δανείου- με 125 εκατ. ευρώ την εταιρία ειδικού σκοπού ώστε να αγοράσει τον Βοτανικό.

Ουσιαστικά, όμως, πρόκειται για αναχρηματοδότηση καθώς τα λεφτά που θα μπουν στα ταμεία της Βωβός προβλέπεται, βάσει του σχεδίου που επεξεργάστηκαν οι δύο τράπεζες, να κατευθυνθούν για αποπληρωμή ισόποσων δανείων που χορήγησαν στην εισηγμένη για το έργο του Βοτανικού.

Η μεταβίβαση της απαίτησης είναι και το κλειδί στο σχέδιο των τραπεζών. Η απαίτηση θα αποτελέσει το ενέχυρο με το οποίο θα δανειστεί η εταιρία ειδικού σκοπού τα 125 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά του Βοτανικού.

Οι τράπεζες θα εξασφαλίσουν έτσι την είσπραξη του κοινοπρακτικού δανείου από τη Βωβός για το οποίο υπήρχε κίνδυνος να χρειαστεί να σχηματίσουν προβλέψεις και θα έχουν νέο δανεισμό με ενέχυρο αυτή τη φορά την απαίτηση αποζημίωσης, εξέλιξη που δεν τις υποχρεώνει να σχηματίσουν πρόβλεψη.

--- Κάτω από θυγατρική της Βωβός ο Βοτανικός

Το σχέδιο των δύο τραπεζών έχει απορριφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day, από τη διοίκηση της εισηγμένης, η οποία αντιλαμβάνεται ότι σε μια τέτοια περίπτωση απογυμνώνεται από το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή asset της και ζημιώνονται οι μέτοχοί της. Η εισηγμένη έχει αντιπροτείνει τη σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού από την ίδια, κάτω από την οποία θα περάσει ο Βοτανικός και η ενδεχόμενη δικαστική απαίτηση.

Η Βωβός, με ανακοίνωσή της, έχει αρχικά προσδιορίσει το ύψος της απαίτησης για το μπλόκο στον Βοτανικό στα 280 εκατ. ευρώ.

Αν η απαίτηση εκχωρηθεί σε τρίτη εταιρία απλώς για να αποπληρωθούν τα δάνεια των 125 εκατ. ευρώ για τον Βοτανικό, τότε η εισηγμένη θα επιβαρυνθεί από τις λοιπές δαπάνες του έργου και το κυριότερο θα μείνει χωρίς το ισχυρότερο χαρτί της.

Η διοίκηση της Μπάμπης Βωβός αναμένει τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ για το σχέδιο διπλής ανάπλασης, η οποία υπολογίζεται να γνωστοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου, προκειμένου να προχωρήσει στις επόμενες ενέργειές της.

Αν η απόφαση μπλοκάρει το project, το σημείο-κλειδί για τη Βωβός έγκειται στο τι συντελεστή δόμησης θα επιτρέπει και για ποιες χρήσεις.

Όλη η απαίτηση της εταιρίας, άλλωστε, στηρίζεται στο γεγονός ότι αγόρασε από την ΕΤΜΑ οικόπεδο έκτασης 100 στρεμμάτων επί του οποίου υπήρχαν βιομηχανικά κτίρια επιφάνειας 110 χιλ. στρεμμάτων, τα οποία κατεδαφίστηκαν προκειμένου να ελευθερωθεί ο χώρος για την κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ.

Το δε γήπεδο προβλέπεται να ανεγερθεί σε έκταση της οποίας τμήμα ανήκε στη Βωβός και παραχωρήθηκε δωρεάν για τον σκοπό αυτό στον Δήμο Αθηναίων. Η απαίτηση της Βωβός, επομένως, συμπυκνώνεται στο ισχυρό επιχείρημα ότι "χωρίς τη δωρεά και κατεδάφιση γήπεδο δεν μπορούσε να κατασκευαστεί στον Βοτανικό ελλείψει χώρου".

Γι' αυτό και θεωρεί ότι οι πολεοδομικές ρυθμίσεις της διπλής ανάπλασης που αφορούν τόσο στο γήπεδο του ΠΑΟ όσο και στο εμπορικό κέντρο είναι αλληλοεξαρτώμενες.

Το οικόπεδο αποκτήθηκε από την ΕΤΜΑ έναντι τιμήματος 57 εκατ. ευρώ. Το έργο του εμπορικού κέντρου (έχει ήδη κατασκευαστεί το 80% του οπλισμένου σκυροδέματος, ενώ έχει πραγματοποιηθεί και μεγάλο μέρος των εργασιών διαμόρφωσης των υπογείων) είναι αποτιμημένο από τη Βωβός στα βιβλία της στα 144,2 εκατ. ευρώ στις 31/3/2009, με το οικόπεδο να αποτιμάται 99 εκατ. ευρώ και το κτίσμα στα 65,2 εκατ. ευρώ. Η Βωβός σχημάτισε δηλαδή απομείωση αξίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v