Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Frigoglass: Στο στόχαστρο οι κεφαλαιακές δαπάνες

H μείωση των κεφαλαιακών δαπανών στα 20 εκ. ευρώ και η μετατροπή μέρους του βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε μακροπρόθεσμο μέσω κοινοπρακτικού δανείου ύψους 75 εκ. είναι οι βασικοί στόχοι της Frigoglass το 2009.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Frigoglass: Στο στόχαστρο οι κεφαλαιακές δαπάνες
H μείωση των κεφαλαιακών της δαπανών στα 20 εκατ. ευρώ και η μετατροπή μέρους του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της σε μακροπρόθεσμο μέσω της σύναψης κοινοπρακτικού δανείου ύψους 75 εκατ. ευρώ είναι οι βασικοί στόχοι της Frigoglass για τη φετινή χρήση.
 
Την ίδια ώρα ο όμιλος εξακολουθεί να εξετάζει την επέκταση των δραστηριοτήτων του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, βολιδοσκοπεί τις ευκαιρίες που υπάρχουν για εξαγορά υπάρχουσας εταιρίας, όπως έκανε και στην περίπτωση της Τουρκίας μέσω της εξαγοράς της SFA, χωρίς ωστόσο να αποκλείει η επέκταση αυτή να γίνει και μέσω joint venture, με υπάρχοντα παίκτη ο οποίος δραστηριοποιείται ήδη σε αυτήν τη γεωγραφική περιοχή.

Σημειώνεται ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξεκίνησε το δεύτερο μισό του 2008 συνεχίζεται και τη φετινή χρονιά κι έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την εταιρία, τη μειωμένη ορατότητα πωλήσεων. Η αβεβαιότητα αυτή οδήγησε ορισμένους από τους πελάτες της κυρίως στην Ευρώπη να αναβάλουν τις παραγγελίες τους για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Επιπροσθέτως, η διοίκηση της επιχείρησης αναμένει γενικότερα οι τάσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς να συνεχιστούν και μέσα στο έτος, με τη συνεχιζόμενη μείωση της ζήτησης σε επαγγελματικά ψυγεία στις ανεπτυγμένες αγορές να εξισορροπείται μερικώς από την ισχυρή ζήτηση στις αναπτυσσόμενες της Ασίας, όπου η Κίνα συνεισφέρει για πρώτη φορά σημαντικά στις πωλήσεις.
 
Η Αφρική, η οποία είχε σημαντική άνοδο κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, αναμένεται να διατηρήσει την καλή της πορεία, ενώ ο κλάδος στη Νιγηρία πιστεύεται πως θα συνεχίσει τις θετικές αποδόσεις. Λόγω της αναμενόμενης αύξησης των πωλήσεων από τις αναπτυσσόμενες αγορές η εταιρία περιμένει μεγαλύτερη συμμετοχή μικρότερων ψυγείων προς τον συνολικό όγκο, ενώ η SFA υπολογίζεται ότι θα συμβάλει θετικά σε μια πιο ολοκληρωμένη προϊοντική γκάμα, συμπεριλαμβάνοντας οικονομικές λύσεις.

Οι πρώτες ύλες

Σε ό,τι αφορά τις πιέσεις από τις τιμές των πρώτων υλών, αυτές μετριάστηκαν στο δεύτερο εξάμηνο της περασμένης χρονιάς ιδιαίτερα στον σίδηρο. Επιπλέον, το μεταφορικό κόστος και οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν, ενώ αναμένεται η τάση αυτή να συνεχιστεί και στη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Για την τρέχουσα οικονομική χρήση η διοίκηση της εταιρίας στοχεύει σε θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές για το σύνολο του έτους και πιστεύει πως θα διατηρήσει τον δείκτη καθαρού χρέους προς κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων στο βέλτιστο επίπεδο. Επιπρόσθετα, στόχος είναι η μείωση των κεφαλαιακών δαπανών στα 20 εκατ. ευρώ, ενώ ο φορολογικός συντελεστής υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στο 25%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v