Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΥΑΘ: Πού θα προσφέρει ο στρατηγικός εταίρος

Η περίοδος 2009-11 αποτελεί νέα φάση ανάπτυξης για την ΕΥΑΘ, καθώς κατά την προηγούμενη 4ετία η κινητήριος δύναμη ήταν κυρίως η μείωση του κόστους. Πού θα προσφέρει ο στρατηγικός εταίρος. Δηλώσεις Γ. Σκόδρα.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
ΕΥΑΘ: Πού θα προσφέρει ο στρατηγικός εταίρος
Η περίοδος 2009 - 2011 αποτελεί νέα φάση ανάπτυξης για την ΕΥΑΘ, καθώς κατά την προηγούμενη τετραετία η κινητήριος δύναμη της αύξησης της κερδοφορίας της εισηγμένης ήταν κυρίως η μείωση του κόστους (επιπλέον συνέβαλε και αύξηση των τιμολογίων).

Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι το 2008 το κόστος πωληθέντων υποχώρησε κατά 0,6% και το κόστος διοίκησης - διάθεσης κατά 37,2%. Επίσης, ο αριθμός των εργαζομένων από 627 το 2002 μειώθηκε σταδιακά έως το 2008 στους 439, σήμερα βρίσκεται στους 420 και στο τέλος του 2011 υπολογίζεται ότι θα περιοριστεί στα 395 άτομα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Γεώργιος Σκόδρας στη χθεσινή παρουσίαση της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών δήλωσε: "Από τις περυσινές αποχωρήσεις, πολλές έγιναν προς το τέλος του έτους, άρα οι επιπτώσεις στα έξοδα θα φανούν κυρίως από φέτος. Ωστόσο, δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια μεγαλύτερης μείωσης του κόστους και η προσέλκυση στρατηγικού εταίρου θα μπορούσε να βοηθήσει με δύο τρόπους: Πρώτον, στην εμπέδωση μιας άλλης κουλτούρας και στην απόκτηση τεχνογνωσίας για την επέκταση της ΕΥΑΘ, είτε εντός είτε και εκτός Ελλάδος".

Σημειώνεται ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διαθέσει μέχρι το 23% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης, και αυτό θα γίνει μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Σήμερα στην ΕΥΑΘ συμμετέχει με ποσοστό 5% (επίσημα τουλάχιστον) ο γαλλικός όμιλος Suez, ο οποίος προβάλλεται ως ισχυρή υποψηφιότητα -είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με εγχώριους κατασκευαστικούς οίκους- για τη διεκδίκηση του ποσοστού αυτού.

Σε ό,τι αφορά το τίμημα της πώλησης, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΥΑΘ αυτό θα πρέπει να κινηθεί σε επίπεδα άνω των 55 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, αν και η διοίκηση της ΕΥΑΘ δεν πήρε θέση, κύκλοι πάντως της αγοράς αναμένουν ότι η έλευση του νέου εταίρου θα συμβάλει θετικά τόσο στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων από οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (γύρω στα 11 εκατ. ευρώ) όσο και στην πίεση προς το κράτος προκειμένου να υλοποιήσει το μέρος των επενδύσεων που θεσμικά είναι υποχρεωμένο να κάνει, αλλά για το οποίο μέχρι σήμερα κωλυσιεργεί.

Η ΕΥΑΘ επίσης αναφέρθηκε στο business plan της περιόδου 2009 - 2011, σύμφωνα με το οποίο ο κύκλος εργασιών θα αυξηθεί από τα 75,9 εκατ. του 2008 στα 94,7 εκατ. (κατά 50% λόγω αύξησης όγκου πωλήσεων και σε ποσοστό 50% λόγω ανόδου τιμών, χωρίς να συνεκτιμώνται έσοδα από τηλεπικοινωνίες) και τα καθαρά κέρδη θα διαμορφωθούν από τα 15,1 εκατ. πέρυσι στα 23,8 εκατ. το 2011.

Εκτός από τη βασική δραστηριότητα, η ΕΥΑΘ προωθεί την επέκτασή της στους τομείς της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών. Όσον αφορά στην ενέργεια, μέσω της θυγατρικής ΕΥΑΘ Υπηρεσίες έχει υποβάλει αίτηση για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου 2MW και το προσεχές διάστημα αναμένει την έκδοση άδειας παραγωγής από τη ΡΑΕ. Μάλιστα η διοίκηση της εταιρίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεργαστεί στον τομέα της παραγωγής ενέργειας με εξειδικευμένο οίκο.

Σημειώνεται ότι χθες η ΕΥΑΘ και η ΕΥΑΘ Υπηρεσίες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με την Cosmoline, με σκοπό τη στρατηγική τους συνεργασία για την κοινή τους παρουσία στην αγορά της εγκατάστασης δικτύου οπτικών ινών και παροχής ηλεκτρονικών επικοινωνιών μέσω του δικτύου αυτού. Το συγκεκριμένο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία του business plan που θα καθορίσει τους στόχους και τον τρόπο της συνεργασίας (μεταξύ αυτών και αν θα δημιουργηθεί ανεξάρτητη κοινή θυγατρική εταιρία).

Τι αλλάζει η κοινοτική οδηγία

Απαντώντας επίσης σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Σκόδρας υποστήριξε ότι ο επικείμενος στρατηγικός εταίρος δεν κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σε μια ενδεχόμενη πολιτική κρατικών τιμολογίων, λόγω του ότι από το 2010 θα πρέπει να ισχύσει η κοινοτική οδηγία 60 του έτους 2000, που ορίζει τα κριτήρια με τα οποία θα πρέπει οι οργανισμοί ύδρευσης να ορίζουν τα τιμολόγιά τους, σε αντίθεση με σήμερα όπου στην Ελλάδα τα τιμολόγια ορίζονται από συναπόφαση υπουργείων Οικονομίας και βορείου Ελλάδος, έπειτα από πρόταση της διοίκησης της ΕΥΑΘ.

Σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία, τα τιμολόγια θα ορίζονται με βάση μια σειρά παράγοντες όπως το λειτουργικό κόστος, οι επενδυτικές δαπάνες, το περιβαλλοντικό κόστος κ.λπ. Αναφερόμενος επί του θέματος, ο κ. Σκόδρας είπε: "Όπως έχουμε υπολογίσει, η ΕΥΑΘ με το νέο πλαίσιο δεν θα αυξήσει τα τιμολόγιά της πάνω από 6% το 2012, σε αντίθεση με άλλους οργανισμούς ύδρευσης της χώρας που θα μπορούσαν έως και να τα διπλασιάσουν".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v