Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετατέθηκε για το 2010 η νέα εθελούσια στον ΟΤΕ

"Μετάθεση" για το 2010 παίρνουν οι σχεδιασμοί της διοίκησης του ΟΤΕ για την υλοποίηση νέου προγράμματος μείωσης του προσωπικού του Οργανισμού.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Μετατέθηκε για το 2010 η νέα εθελούσια στον ΟΤΕ
"Μετάθεση" για το 2010 παίρνουν οι σχεδιασμοί της διοίκησης του ΟΤΕ για την υλοποίηση νέου προγράμματος μείωσης του προσωπικού του Οργανισμού. Παρότι στο παρελθόν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Παναγής Βουρλούμης είχε αναφερθεί στην ανάγκη μεγαλύτερης μείωσης του προσωπικού προκειμένου να μειωθεί το κόστος για τον ΟΤΕ, κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τους συνδικαλιστές του Οργανισμού έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν αναμένεται νέο πρόγραμμα, τουλάχιστον μέχρι το 2010.

Στη συνάντηση που είχε ο κ. Βουρλούμης με τη νέα ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα προβλήματα που προκαλεί η οικονομική κρίση, ο ανταγωνισμός στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών αλλά και η εχθρική στάση της ΕΕΤΤ εναντίον του ΟΤΕ. Ωστόσο, το κρίσιμο θέμα της πρώτης αυτής διερευνητικής επαφής ήταν το ενδεχόμενο νέου προγράμματος εθελούσιας εξόδου, το οποίο, σύμφωνα με την ομοσπονδία, διέψευσε κατηγορηματικά ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ.

Αναδίπλωση Βουρλούμη

Η αναδίπλωση του κ. Βουλμούμη, ο οποίος να θυμίσουμε ότι στις αρχές του χρόνου έκανε λόγο για νέο κύκλο εθελούσιας εξόδου με την παροχή κινήτρων στους εργαζομένους, προκάλεσε έκπληξη καθώς εδώ και καιρό αναμενόταν η εκλογή της νέας ηγεσίας της ΟΜΕ-ΟΤΕ προκειμένου να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση.

Πληροφορίες από το εσωτερικό του ΟΤΕ αποδίδουν την κίνηση αυτή στο γεγονός ότι το θέμα δεν είναι ακόμη ώριμο από την πλευρά του ίδιου του ΟΤΕ. Συγκεκριμένα οι υπηρεσίες που έχουν επιφορτιστεί με το συγκεκριμένο καθήκον δεν έχουν ολοκληρώσει τη σύνταξη των εκθέσεων για το κόστος και τις ειδικότητες εργαζομένων που θα υπαχθούν στο νέο πρόγραμμα.

Επιπλέον, φέρεται να υπάρχει και σκεπτικισμός για την χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα ενός νέου προγράμματος εθελούσιας εξόδου, σε συνδυασμό κυρίως με την οικονομική επιβάρυνση που θα σημάνει η εφαρμογή του για τον ΟΤΕ.

Τελευταίος παράγοντας που φαίνεται να επέδρασε στη μετάθεση του προγράμματος μείωσης του προσωπικού του ΟΤΕ για την επόμενη χρονιά είναι η οικονομική αλλά και η πολιτική συγκυρία, αφού η εφαρμογή του προγράμματος θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας από μία επιχείρηση που μπορεί να μην είναι πλέον κρατική με τη στενή έννοια του όρου, ωστόσο το Δημόσιο έχει βαρύνοντα ρόλο σε αυτήν.

Στο επόμενο τρίμηνο φεύγουν οι 630

Σε κάθε περίπτωση, το διάστημα από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου προβλέπεται να αποχωρήσουν από το ΟΤΕ τα 630 άτομα που αποτελούν εκκρεμότητα της προηγούμενης εθελουσίας εξόδου.

Επίσης, πολύ πιθανή θα πρέπει να θεωρείται η παροχή κινήτρων για την αποχώρηση από τον ΟΤΕ περίπου 200 γυναικών υπαλλήλων του, οι οποίες έχουν μεν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά δεν έχουν ακόμη εξαντλήσει τα μισθολογικά κλιμάκια.

Με την ολοκλήρωση των αποχωρήσεων αυτών είναι πιθανόν να προκύψει ανάγκη πρόσληψης αριθμού υπαλλήλων στον ΟΤΕ, ενώ αμέσως μετά αναμένεται ότι θα κινηθούν οι συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.

Για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία της ΟΜΕ-ΟΤΕ, καθώς απαιτούνται υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας και συμφωνία με το ΙΚΑ.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι με ενδιαφέρον, δεδομένων και των τελευταίων εξελίξεων, αναμένεται και η γενική συνέλευση του Οργανισμού στις 24 Ιουνίου, όπου εκτός των άλλων θα ξεκαθαρίσει και αν θα παραμείνει η όχι στη θέση του ο κ. Βουρλούμης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v