Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Θεαματική αύξηση 64,5% σε καθαρά κέρδη

Εντυπωσιακή αύξηση κατά 64,5% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του ομίλου της Alpha Bank στο πρώτο τρίμηνο του 2004, ξεπερνώντας τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς που προέβλεπαν αύξηση 27,6%. Δείτε τις οικονομικές καταστάσεις.

Alpha Bank: Θεαματική αύξηση 64,5% σε καθαρά κέρδη
Θεαματική αύξηση 64,5% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του ομίλου της Alpha Bank στο πρώτο τρίμηνο του 2004, τα οποία ανήλθαν στα 99,6 εκατ. ευρώ, έναντι 60,6 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου τριμήνου του 2003.

Σημειώνεται πως οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς έκαναν λόγο για αύξηση καθαρών κερδών της τάξεως του 27,6%.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Alpha Bank η σημαντική αύξηση των καθαρών κερδών οφείλεται κυρίως στην ισχυρή ανάπτυξη των χορηγήσεων προς ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην αύξηση, αν και μικρή, των περιθωρίων επιτοκίου, στη νέα πολιτική τιμολογήσεως συναλλαγών και στις θετικές επιπτώσεις του προγράμματος περιορισμού των λειτουργικών δαπανών.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, εξαιρουμένων των εσόδων από χρηματοοικονομικές πράξεις, των λοιπών προβλέψεων και των εκτάκτων εσόδων, αυξήθηκαν κατά 84,3%.

Στο εξεταζόμενο διάστημα το καθαρό έσοδο τόκων αυξήθηκε κατά 17,3% διαμορφούμενο σε 246,5 εκατ. ευρώ έναντι 210,1 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2003.

Τα έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 32,4% καθώς ανήλθαν στα 85,6 εκατ. ευρώ συγκριτικά με 64,6 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδους, ενώ ο δείκτης λειτουργικών δαπανών προς έσοδα διαμορφώθηκε σε 47,8%.

Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 18,6% παρά τον υπερδιπλασιασμό των κεφαλαίων το 2003.

Το καθαρό περιθώριο τόκων (3,16%) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2003, αν και τα περιθώρια καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων συνέχισαν να βελτιώνονται, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Τα έσοδα από προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 32,4% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 85,6 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τη σχετικά ασθενική επίδοση των 64,6 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2003, λόγω της αρνητικής γεωπολιτικής συγκυρίας που επικρατούσε εκείνη την εποχή.

Από τον Ιανουάριο του 2004, η Τράπεζα συμπεριλαμβάνεται στο δείκτη των μεγαλυτέρων Ευρωπαϊκών εταιριών FTSE-Εurotop 300 σε θέση υψηλότερη από όλες τις άλλες ελληνικές εταιρίες που περιλαμβάνονται σε αυτόν, αντανακλώντας την ενίσχυση της χρηματιστηριακής αξίας και της κεφαλαιακής της θέσεως, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, Γιάννης Σ. Κωστόπουλος, δήλωσε σχετικά: ”Η δυναμική βελτιώσεως των αποτελεσμάτων μας που ξεκίνησε πέρυσι συνεχίζεται και κατά το 2004. Ενισχύονται έτσι οι προοπτικές διατηρήσεως της κερδοφορίας μας στο μέλλον και συνεπώς της αυξήσεως της αξίας της μετοχής μας, ανοίγοντας το δρόμο στην Alpha Bank να γίνει η πρώτη Τράπεζα στην Ελλάδα. Οι οικονομικές μας επιδόσεις αντικατοπτρίζουν την προσήλωσή μας στη συνεχή προσπάθεια εφαρμογής νέων μεθόδων και προσφοράς νέων προϊόντων, την υψηλή ποιότητα εξυπηρετήσεως της πελατείας μας και τη βελτίωση της παραγωγικότητάς μας. Οι επιλογές αυτές στηρίζουν την περαιτέρω διείσδυσή μας στις τραπεζικές εργασίες ιδιωτών και στην προσέλκυση αποταμιεύσεων και επενδυτικών κεφαλαίων πελατών. Παράλληλα, ενισχύουν την ηγετική μας θέση στην αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η Alpha Bank έχει ήδη καθιερωθεί ως το πλέον ευέλικτο και αποτελεσματικό τραπεζικό σχήμα με τη μεγαλύτερη απήχηση σε πελάτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στους επόμενους μήνες, θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά για να αξιοποιήσουμε τα βασικά επιχειρηματικά μας πλεονεκτήματα και να έχουμε ακόμη καλύτερες επιδόσεις εφέτος, το έτος των Ολυμπιακών Αγώνων.”





* Οι οικονομικές καταστάσεις πρώτου τριμήνου δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v