Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ΟΤΕ πήρε τ’ όπλο του κατά των εναλλακτικών

Νέο επεισόδιο προκαλεί η χθεσινή κίνηση του ΟΤΕ να προχωρήσει στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Forthnet ζητώντας την απόσυρση δελτίου Τύπου της εταιρίας το οποίο χαρακτηρίζει αναληθές και δυσφημιστικό.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Ο ΟΤΕ πήρε τ’ όπλο του κατά των εναλλακτικών
Νέο επεισόδιο, στην έτσι κι αλλιώς έντονη σχέση του ΟΤΕ με τους εναλλακτικούς παρόχους σταθερής τηλεφωνίας, προκαλεί η χθεσινή κίνηση του Οργανισμού να προχωρήσει στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Forthnet ζητώντας την απόσυρση δελτίου Τύπου της εταιρίας, το οποίο χαρακτηρίζει αναληθές και δυσφημιστικό.

Την οργή από την πλευρά του ΟΤΕ προκάλεσε το δελτίο Τύπου της Forthnet με ημερομηνία 27 Μαΐου στο οποίο η Forthnet μεταξύ άλλων ανέφερε ότι "από την 1η Ιουνίου ανταλλάσσει το μηνιαίο πάγιο ΟΤΕ των 14,75 ευρώ με υπηρεσία σταθερής τηλεφωνίας ή broadband ADSL".

Αναλυτικότερα, η Forthnet σημείωνε ότι με το κόστος των 14,75 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο μηναίο πάγιο του ΟΤΕ, οι συνδρομητές της από την 1η Ιουνίου έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν είτε 200 λεπτά δωρεάν προς σταθερά σε όλη την Ελλάδα για πάντα είτε απεριόριστο broadband ADSL έως 24 Mbps για διάστημα 6 μηνών.

Από την πλευρά του ΟΤΕ χθες γινόταν λόγος για κακώς νοούμενο ανταγωνισμό, στο πλαίσιο του οποίου χρησιμοποιούνται παράνομα και δυσφημίζονται το όνομα και οι υπηρεσίες του ΟΤΕ, ενώ τονιζόταν και ότι ο Οργανισμός σκοπεύει να αντιδράσει σε τέτοιες ενέργειες.

Forthnet: η αλήθεια ενοχλεί

Εντελώς διαφορετική η τοποθέτηση της Forthnet, πηγές της οποίας ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι από την αντίδραση του ΟΤΕ είναι προφανές πως η παράθεση στοιχείων που αποδεικνύουν την αλήθεια ενοχλεί. Από την πλευρά της εταιρίας τονιζόταν με έμφαση ότι στο επίμαχο δελτίο Τύπου γινόταν μόνο πραγματική απεικόνιση των στοιχείων για την ενημέρωση των καταναλωτών.

Πάντως, χθες το απόγευμα, η Forthnet προχώρησε σε φραστική διαφοροποίηση του περιεχόμενου του δελτίου Τύπου, το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της www.forthnet.gr και στο οποίο μεταξύ άλλων σημειώνεται: "Αν λοιπόν, σας φαίνεται περίεργο να πληρώνετε 14,75 ευρώ/μήνα για το τίποτα, το ιδιόκτητο δίκτυο της Forthnet είναι στη διάθεσή σας.

Τώρα, δώστε στα χρήματά σας πραγματική αξία και συνδυάστε την οικονομία με την ποιότητα, την αξιοπιστία και την εξυπηρέτηση που προσφέρει η Forthnet". Επίσης έχουν απαλειφθεί αναφορές στον ΟΤΕ. Η διαφοροποίηση του κειμένου ήταν απαραίτητη έως ότου εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα, σημείωναν πηγές της εταιρίας, ωστόσο στην αναλυτική παρουσίαση της καλοκαιρινής προσφοράς της εταιρίας ο καταναλωτής πληροφορείται ότι αυτές τις υπηρεσίες μπορεί να τις αγοράσει με 14,75 ευρώ "δηλαδή με όσα χρήματα πληρώνετε σήμερα μόνο για το πάγιο του ΟΤΕ".

Τέλος στο "χωρίς πάγιο ΟΤΕ" θέλει να βάλει ο… ΟΤΕ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο ΟΤΕ, που έχει χάσει σημαντικό μερίδιο στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας τα τελευταία χρόνια λόγω της δραστηριοποίησης των εναλλακτικών παρόχων, καταβάλλει συντονισμένη προσπάθεια προκειμένου οι εναλλακτικοί πάροχοι να μη χρησιμοποιούν στη διαφημιστική τους καμπάνια τη διατύπωση "χωρίς πάγιο ΟΤΕ".

Μάλιστα τον περασμένο Απρίλιο από την πλευρά του Οργανισμού χαρακτηριζόνταν σταθμός η απόφαση του Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας (ΣΕΕ) στην οποία αναφερόταν ότι η διατύπωση "χωρίς πάγιο ΟΤΕ" αποτελεί μέτρο δυσμενούς σύγκρισης εις βάρος του Οργανισμού, γιατί εύλογα δημιουργείται -τουλάχιστον σε μερίδα του κοινού- η εσφαλμένη εντύπωση ότι τα προϊόντα των εναλλακτικών παρόχων τηλεφωνίας συνήθως δεν βαρύνονται με τέτοιου είδους πάγιες χρεώσεις

Να σημειωθεί βέβαια ότι η συγκεκριμένη απόφαση έχει περισσότερο χαρακτήρα σύστασης καθώς το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας είναι όργανο αυτοδέσμευσης και τήρησης της δεοντολογίας στη διαφήμιση, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι διαφημιστικών εταιριών, διαφημιζομένων και ΜΜΕ, χωρίς να έχει τη δυνατότητα επιβολής μιας απόφασης.

Πάντως, στελέχη των εναλλακτικών παρόχων, επιχειρώντας να δικαιολογήσουν τη χρήση της διατύπωσης "χωρίς πάγιο ΟΤΕ" στις διαφημιστικές καμπάνιες τους, αναφέρουν ότι παρά τα τεράστια ποσά που έχουν επενδύσει οι εναλλακτικοί πάροχοι για την επικοινωνία των προϊόντων τους σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών δεν έχει γίνει ακόμη σαφές ότι μπορούν να έχουν ένα προϊόν από κάποιον εναλλακτικό πάροχο χωρίς να χρειάζεται να καταβάλλουν και πάγιο στον ΟΤΕ.

Στη Γ.Σ. ξεκαθαρίζει για Βουρλούμη

Εν τω μεταξύ, στις 24 Ιουνίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η τακτική γενική συνέλευση του ΟΤΕ, αναμένεται να ξεκαθαρίσει εάν ο κ. Παναγής Βουρλούμης θα παραμείνει στο τιμόνι του Οργανισμού.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ έχει δηλώσει κατ' επανάληψη την επιθυμία του να παραμείνει στη θέση του μέχρι τη Γ.Σ. προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά ηη μετάβαση στο νέο σχήμα με την Deutsche Telekom. Ο ίδιος όμως παράλληλα έχει τονίσει ότι η παραμονή του είναι ένα θέμα που εξαρτάται επίσης από τη βούληση των μετόχων αλλά και από το ενδεχόμενο αλλαγής κυβέρνησης. Σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της D.T. στη Φρανκφούρτη πριν από λίγους μήνες, ο κ. Βουρλούμης απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των Γερμανών.

Πάντως, σε περίπτωση που ο κ. Βουρλούμης αποχωρήσει από τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου που κατέχει στον ΟΤΕ, τότε, όπως ορίζει η συμφωνία των δύο βασικών μετόχων, τη θέση του προέδρου θα καλύψει πρόσωπο της επιλογής του ελληνικού δημοσίου, ενώ τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου θα καλύψει πρόσωπο της επιλογής της D.T.

Προς νέα "ειδικά" προγράμματα εθελουσίας εξόδου

Η διοίκηση του ΟΤΕ, μεταξύ άλλων, το επόμενο διάστημα θα πρέπει να χειριστεί το ζήτημα της μείωσης του προσωπικού της, πρόθεση την οποία έχει κάνει ήδη γνωστή τους προηγούμενους μήνες ο κ. Βουρλούμης.

Κατ' αρχάς και πέραν των 600 ατόμων που αποχωρούν άμεσα, ως δικαιούχοι του προηγούμενου προγράμματος εθελούσιας εξόδου που εφαρμόστηκε το 2005, εξετάζεται η αποχώρηση 200 γυναικών υπαλλήλων του Οργανισμού που έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Παράλληλα όμως, η διοίκηση επιθυμεί να ξεκινήσει η συζήτηση για μεγαλύτερη μείωση του προσωπικού με εθελούσια έξοδο έως και 3.000 ατόμων οι οποίοι θα μπορούν να αποχωρήσουν κάνοντας χρήση οικονομικών κινήτρων, αφού το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αφορά σε υπαλλήλους ειδικοτήτων που δεν θεωρούνται απαραίτητες για τη λειτουργία του Οργανισμού.
 
Δεν θα πρόκειται δηλαδή για γενικευμένο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου όπως την προηγούμενη φορά με βάση ηλικιακά κριτήρια, αλλά θα είναι ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Η συζήτηση για τη μείωση του προσωπικού θα γίνει με το νέο προεδρείο της ΟΜΕ-ΟΤΕ το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα μετά τις τελευταίες αρχαιρεσίες, με τον κ. Παναγιώτη Κούτρα να παραμένει στη θέση του προέδρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v