Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημιουργία μουσείου από την Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα αποφάσισε να συντηρήσει και να αποκαταστήσει τους χώρους που στεγάζουν την κεντρική διοίκηση στο νεοκλασικό κτήριο της Τράπεζας, στην Πλατεία Κοτζιά. Στόχος είναι να μετατραπεί σε Μουσείο.

Δημιουργία μουσείου από την Εθνική Τράπεζα
ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Αθήνα, 1 Ιουνίου 2009

Η Εθνική Τράπεζα αποφάσισε να συντηρήσει και να αποκαταστήσει τους χώρους που στεγάζουν την κεντρική διοίκηση στο νεοκλασικό κτήριο της Τράπεζας, στην Πλατεία Κοτζιά.

Στόχος είναι να αποκατασταθεί το ιστορικό κτήριο στην αρχική του μορφή και να μετατραπεί σε Μουσείο της Εθνικής Τράπεζας, που θα είναι ανοικτό καθημερινά στο ευρύτερο κοινό και στους μελετητές.

Οι εργασίες αυτές αφορούν στους χώρους της αίθουσας του Διοικητικού Συμβουλίου, με τις προσωπογραφίες όλων των Διοικητών, των γραφείων διοικητού και υποδιοικητών, καθώς και σε όλες τις βοηθητικές αίθουσες της διοίκησης. Περιλαμβάνει την τεχνική συντήρηση του κτηρίου, όπως και την καλλιτεχνική συντήρηση και αποκατάσταση των εσωτερικών χώρων, με τον σπάνιο διάκοσμο και την παλαιά επίπλωσή τους.

Στους παραπάνω χώρους, μετά την αποκατάσταση, θα εκτίθενται, βάσει σχετικής μουσειολογικής μελέτης, ενότητες αρχείων από το πλούσιο υλικό του Ιστορικού Αρχείου της Τράπεζας, από τα αρχεία του Μορφωτικού Ιδρύματος της Τράπεζας και του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου, καθώς και σημαντικό μέρος της μεγάλης συλλογής έργων ελλήνων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα.

Τον συντονισμό του έργου αυτού αναλαμβάνει ο κ. Αριστοτέλης Καρυτινός, Γενικός Διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας, σε συνεργασία με τον Καθηγητή αρχιτέκτονα κ. Πάνο Τζώνο, την Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Μουσειολογίας κ. Ματούλα Σκαλτσά, τον Προϊστάμενο του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας κ. Γεράσιμο Νοταρά, τον Διευθυντή του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας κ. Διονύση Καψάλη και την Επιμελήτρια της Καλλιτεχνικής Συλλογής της Τράπεζας και Διευθύντρια Συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου.

Τα μέλη της διοίκησης που ακόμη εργάζονται στο προς ανακαίνιση κτήριο θα μεταφερθούν σε μόνιμη βάση στο Μέγαρο Καρατζά, που θα στεγάζει πλέον την ανώτερη και ανώτατη διοίκηση της Τράπεζας. Οι μελλοντικοί μουσειακοί χώροι θα παραμείνουν ανεξάρτητοι και η λειτουργία του κεντρικού καταστήματος δεν θα επηρεαστεί.

Όλες οι σχετικές μελέτες και τα έργα θα ξεκινήσουν άμεσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v