Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mevaco: Ζημιές έναντι κερδών στο τρίμηνο

Τα αποτελέσματα προ φόρων του Ομίλου Mevaco για το α' τρίμηνο, διαμορφώθηκαν σε ζημιές 336,6 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 1,21 εκατ. ευρώ και στην αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης.

Mevaco: Ζημιές έναντι κερδών στο τρίμηνο
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου Mevaco διαμορφώθηκε σε ευρώ 4,05 εκατ. έναντι ευρώ 7,56 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης περιόδου σημειώνοντας μείωση κατά 46,45%.

Κάμψη σημείωσαν τα μικτά κέρδη να διαμορφώνονται σε 191,87 χιλ. ευρώ έναντι 1,77 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο σημειώνοντας πτώση κατά 89,14%.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου διαμορφώθηκαν στο α' τρίμηνο του 2009 σε 58,33 χιλ. ευρώ έναντι 1,57 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο σημειώνοντας πτώση κατά 96,28%, ενώ τα κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε ζημιά 252,39 χιλ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα προ φόρων του Ομίλου, μειώθηκαν σημαντικά και διαμορφώθηκαν στην τρέχουσα περίοδο σε ζημιές 336,6 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 1,21 εκατ. ευρώ και στην αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης.

Τέλος, τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας για τον Όμιλο ανήλθαν σε ζημιές 259,84 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 864,44 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε σε ευρώ 3,37 εκατ. έναντι ευρώ 5,91 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης περιόδου σημειώνοντας μείωση κατά 42,96%. Κάμψη σημείωσαν τα μικτά κέρδη να διαμορφώνονται σε 314,17 χιλ. ευρώ έναντι 1,45 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο σημειώνοντας πτώση κατά 78,32%.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της εταιρείας διαμορφώθηκαν στο α τρίμηνο του 2009 σε 225,39 χιλ. ευρώ έναντι 1,32 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο σημειώνοντας πτώση κατά 82,89% ενώ τα κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) της Εταιρείας διαμορφώθηκαν σε ζημιά 35,99 χιλ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα προ φόρων της Εταιρείας, μειώθηκαν και διαμορφώθηκαν στην τρέχουσα περίοδο σε ζημιές 73,30 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 1,03 εκατ. ευρώ και στην αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης.

Κατά την χρονική στιγμή σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων, η παγκόσμια οικονομική κρίση επηρεάζει την δραστηριότητα του Ομίλου, ιδίως όσον αφορά την δραστηριότητα της θυγατρικής εταιρείας, καθώς ο συνδυασμός της συρρικνούμενης καταναλωτικής ζήτησης και της πιστωτικής ασφυξίας που χαρακτηρίζει ιδίως την εγχώρια αγορά επηρεάζει ουσιωδώς την εμπορική δραστηριότητα της θυγατρικής.
 
Λόγω της έντασης του φαινομένου και της διάρκειας αυτού, η διανυομένη χρήση 2009 χαρακτηρίζεται από εξαιρετικό βαθμό δυσκολίας.

Η μείωση του κύκλου εργασιών και των αποτελεσμάτων του Ομίλου και της Εταιρείας οφείλεται στην δραστική μείωση των παραγγελιών ορισμένων σημαντικών πελατών, λόγω επηρεασμού τους από την υπάρχουσα οικονομική κρίση, στην μείωση των τιμών πώλησης των παραγομένων προϊόντων λόγω της υψηλής ανταγωνιστικότητας που διέπει την αγορά την περίοδο αυτή καθώς και στην πολιτική της εταιρείας για διατήρηση των θέσεων εργασίας της ενόψει αναμενόμενης ανάκαμψης των συνθηκών αγοράς.

Η μικρή χρηματοοικονομική εξάρτηση του Ομίλου, η σημαντική ποιοτική διαφοροποίηση του και το εύρος των προϊόντων που προσφέρεται στο πελατολόγιό του, αποτελούν τα κύρια εφόδια που διαθέτει για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών από την οικονομική κρίση. Πλην όμως αν και το Α Τρίμηνο του 2009 δεν μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτικό είναι αναπόφευκτο ότι στην διανυόμενη χρήση θα επηρεασθούν αρνητικά τόσο τα έσοδα όσο και τα αποτελέσματα του Ομίλου.

Συμπερασματικά, ο Όμιλος παρ' όλες τις πρόσφατες αρνητικές οικονομικές εξελίξεις παραμένει σε ισχυρή οικονομική θέση, και έχει επαρκές κεφάλαιο και ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει τις λειτουργικές δραστηριότητες του και το δανεισμό του. Συνυπολογίζοντας το στοιχείο αυτό, η διοίκηση της εταιρείας επισημαίνει ότι με την ομαλοποίηση των οικονομικών συνθηκών, και παρά την συγκριτική μείωση που εμφανίζεται κατά το Α Τρίμηνο του 2009, υφίστανται προοπτικές που θα επιτρέψουν την σημαντική βελτίωση των οικονομικών στοιχείων της Εταιρείας και του Ομίλου.

Η διοίκηση της εταιρείας θεωρεί ότι η εμφανιζόμενη μείωση των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου σε σύγκριση με τα μεγέθη της αντίστοιχης προηγουμένης περιόδου, θα πρέπει να συνδυασθεί με πολιτικές διαχείρισης του κεφαλαίου που θα επιτρέπουν την περαιτέρω ενίσχυση και διατήρηση της ρευστότητας.

Στα πλαίσια αυτά, η διοίκηση αποφάσισε να προτείνει στην προσεχή Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της την μη διανομή μερίσματος για την χρήση 2008, αποσκοπώντας αφενός στην εξασφάλιση των όποιων χρηματοοικονομικών κινδύνων που μπορούν να επιβάλλουν μια επιδείνωση της οικονομικής κρίσης, και αφετέρου στην αξιοποίηση των όποιων επενδυτικών ευκαιριών πιθανόν εμφανισθούν στο προσεχές διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v