Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Ομαλοποιούνται τα spreads

Τους τελευταίους δύο μήνες η κατάσταση στις αγορές έχει σταθεροποιηθεί και παρατηρείται ομαλοποίηση στα spreads τόνισαν στους αναλυτές τα υψηλόβαθμα στελέχη της Eurobank. Τι είπαν για υβριδικό, επισφάλειες.

  • της Αναστασίας Παπαϊωάννου
Eurobank: Ομαλοποιούνται τα spreads
Τους τελευταίους δύο μήνες η κατάσταση στις αγορές έχει σταθεροποιηθεί, έστω και οριακά και παρατηρείται ομαλοποίηση στα spreads, ενώ στις αγορές της νέας Ευρώπης οι κυβερνητικές παρεμβάσεις σε συνδυασμό με τη στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά. Αυτό το μήνυμα, μεταξύ άλλων, μετέφεραν στους αναλυτές τα υψηλόβαθμα στελέχη της Eurobank κ. Μπαλλής, Καραμούζης, Κολακίδης και η κα Χατζησωτηρίου, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου.

"Η αύξηση των χορηγήσεων στην Ελλάδα το 2009 θα ανέλθει στο 5% - 6% και το τελευταίο τρίμηνο του έτους αναμένεται θετικό", τόνισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Βύρων Μπαλλής.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία παραμένει "κλειστή" -λόγω του οποίου και οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης ήταν ηπιότερες- την πορεία της ανεργίας και του τουρισμού. Μάλιστα, για τον τουρισμό εκτίμησε ότι η πτώση θα διαμορφωθεί περίπου στο 10%.

"Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει υγιές κεφαλαιακά", πρόσθεσε. Όσο για τα επιτόκια καταθέσεων επισήμαναν ότι ήδη έχει αρχίσει η εξομάλυνσή τους και το β΄ εξάμηνο του 2009 τα spreads (στις καταθέσεις) θα είναι αρνητικά, συμβάλλοντας στην αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους.

Έκδοση υβριδικού κεφαλαίου 500 εκατ. 

"Η Eurobank εντός των επόμενων δύο ετών και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν θα απευθυνθεί στις διεθνείς αγορές με στόχο την έκδοση υβριδικού κεφαλαίου ύψους 500 εκατ. ευρώ", τόνισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Νίκος Καραμούζης, προσθέτοντας: "Επιδιώκουμε να απευθυνθούμε στις διεθνείς αγορές και να στείλουμε το μήνυμα ότι η Eurobank έχει την ικανότητα να καλύψει τις ανάγκες της χωρίς τη βοήθεια και τη στήριξη κανενός, αλλά με βάση τη θέση και τα μεγέθη της".

Τι είπε για επισφάλειες

Τους πρώτους μήνες του 2009 υπήρξε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα, ωστόσο "οι προβλέψεις αρκούν να καλύψουν τις επισφάλειες καθώς αναμένεται μεγαλύτερη αύξησή τους και το δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης", είπε ο γενικός διευθυντής risk management του ομίλου κ. Μιχάλης Κολακίδης.

Ερωτηθείς για την πορεία των θυγατρικών στη νέα Ευρώπη τόνισε ότι διαφέρει από χώρα σε χώρα. Η καλύτερη εικόνα εμφανίζεται στην Κύπρο, στην Πολωνία και στην Τουρκία ενώ τα μη εξυπηρετούμενα έχουν αυξητική πορεία στην Ουκρανία και στη Ρουμανία.


- Γενική συνέλευση στις 19/6 για ΜΟΔ έως 500 εκατ. ευρώ

Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό χθες οι μέτοχοι της Eurobank καλούνται να αποφασίσουν στις 19/6 την έκδοση εξαγοράσιμου μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου έως 500 εκατ. ευρώ με ιδιωτική τοποθέτηση και με την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων.

Στα θέματα θα συζητηθεί ακόμα, η διανομή μερίσματος υπό μορφή μετοχών, που θα προέλθουν από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση κερδών της χρήσης 2008 και τη διάθεση δωρεάν μετοχών στο χαμηλόβαθμο προσωπικό της τράπεζας, με ανώτατο όριο τις 250 μετοχές ανά άτομο, που θα προέλθουν από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση φορολογημένων κερδών προηγούμενων χρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v