Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρου: Στα 63 εκατ. ευρώ τα κέρδη τριμήνου

Στα 63 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη τριμήνου της Τράπεζας Κύπρου, εμφανίζοντας υποχώρηση 46% σε ετήσια βάση. Στα 114 εκατ. ευρώ τα κέρδη προ προβλέψεων της τράπεζας. Στα 35 εκατ. οι προβλέψεις.  

Κύπρου: Στα 63 εκατ. ευρώ τα κέρδη τριμήνου
Στα 63 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη τριμήνου της Τράπεζας Κύπρου, εμφανίζοντας υποχώρηση 46% σε ετήσια βάση. Στα 114 εκατ. ευρώ τα κέρδη προ προβλέψεων της τράπεζας.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε €181 εκατ., σημειώνοντας συρρίκνωση 2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008.

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του Συγκροτήματος στην Κύπρο διαμορφώθηκε από 2,19% το α’ τρίμηνο 2008 σε 1,87% το α’ τρίμηνο 2009 (1,90% στο δ’ τρίμηνο 2008) και στην Ελλάδα διαμορφώθηκε από 2,58% το α’ τρίμηνο 2008 σε 1,54% το α’ τρίμηνο 2009 (2,13% στο δ’ τρίμηνο 2008).

Το Συγκρότημα αύξησε σημαντικά τη χρέωση για προβλέψεις το α’ τρίμηνο 2009 (ετήσια αύξηση 138%) λαμβάνοντας υπόψη τη χειροτέρευση του οικονομικού περιβάλλοντος και την αναμενόμενη μερική επιδείνωση του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Παρά την εν λόγω αύξηση, η χρέωση για προβλέψεις για απομείωση δανείων του Συγκροτήματος (€35 εκατ.) συγκρατήθηκε στο 0,6% (2008: 0,4%) των συνολικών δανείων (σε ετήσια βάση), αντικατοπτρίζοντας τόσο την υψηλή ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου του Συγκροτήματος, όσο και το πολύ ικανοποιητικό επίπεδο των σωρευμένων προβλέψεων, το οποίο περιλαμβάνει σωρευμένη πρόβλεψη για απομείωση σε συλλογική βάση της τάξης του 1% των συνολικών δανείων.

Η τράπεζα εκτιμά ότι το 2009 τα καθαρά κέρδη της θα διαμορφωθουν μεταξύ €300 εκατ. και €400 εκατ.

Ανάλυση των αποτελεσμάτων

Ειδικότερα, τα κέρδη μετά τη φορολογία για το α’ τρίμηνο 2009 ανήλθαν σε €63 εκατ. και η απόδοση ιδίων κεφαλαίων για το α’ τρίμηνο 2009 διαμορφώθηκε σε 12,4%.

Το Συγκρότημα διατήρησε την αποτελεσματικότητά του με το δείκτη κόστος προς έσοδα για το α’ τρίμηνο 2009 να διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα (57,7%) παρά τη δυναμική επέκταση του δικτύου στην Ελλάδα, Ρωσία, Ρουμανία και Ουκρανία που έγινε κατά τη διάρκεια του 2008. Συγκεκριμένα το Συγκρότημα έχει αυξήσει σημαντικά το δίκτυο καταστημάτων του από 305 στις 31 Μαρτίου 2008 σε 589 στις 31 Μαρτίου 2009.

Η πρωτοφανής κρίση στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα και η συνεχιζόμενη αστάθεια στις αγορές χρήματος βρίσκουν το Συγκρότημα να διατηρεί ισχυρή ρευστότητα (δείκτης δανείων προς καταθέσεις 90%) και χαμηλή εξάρτηση χρηματοδότησης μέσω της διατραπεζικής αγοράς και έκδοσης πιστωτικών τίτλων (ποσοστό διατραπεζικού δανεισμού και εκδόσεις πιστωτικών τίτλων προς συνολικό ενεργητικό 14%).

Παρόλο που οι δυσμενείς συνθήκες στο οικονομικό περιβάλλον είχαν μια αναμενόμενη αρνητική επίδραση στο δανειακό χαρτοφυλάκιο του Συγκροτήματος, η ποιότητα χαρτοφυλακίου δανείων παραμένει υγιής με το σχετικό δείκτη να βρίσκεται στο 4,3% στις 31 Μαρτίου 2009.

Όπως τόνισε ο Θεόδωρος Αριστοδήμου, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας: «Το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου, με ιστορία 110 χρόνων, στηρίζεται σε γερά θεμέλια ακολουθώντας συνετή πιστοδοτική πολιτική, μελετημένη στρατηγική επέκτασης, συστηματική κι αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων, και ως εκ τούτου επιτυγχάνει τη διατήρηση ισχυρής ρευστότητας και τη διασφάλιση της θωράκισής του από τις δυσμενείς συνέπειες της διεθνούς κρίσης.

Σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και αρνητικό περιβάλλον, τα επίπεδα κερδοφορίας του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, κρίνονται ικανοποιητικά και σε συνδυασμό με την ισχυρή ρευστότητα, το υγιές χαρτοφυλάκιο μας, και την ικανοποιητική απόδοση ιδίων κεφαλαίων μας επιτρέπουν να ατενίζουμε το μέλλον με σιγουριά και αισιοδοξία, στοχεύοντας πάντα στη δημιουργία πρόσθετου οφέλους για τους μετόχους, τους πελάτες μας, το προσωπικό μας και την κοινωνία».


Ο κ. Ανδρέας Ηλιάδης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής Συγκροτήματος σημείωσε: «Μέσα σε μία περίοδο όπου η διεθνής χρηματοοικονομική αγορά αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση στη σύγχρονη ιστορία της, η Τράπεζα Κύπρου λειτούργησε και συνεχίζει να λειτουργεί με μέτρο και σύνεση ακολουθώντας μία ορθολογιστική και ισορροπημένη πολιτική με ιδιαίτερη έμφαση στη σωστή διαχείριση κινδύνων. Ταυτόχρονα όμως συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία πετυχαίνοντας ικανοποιητική κερδοφορία στο α’ τρίμηνο του 2009. Διαθέτοντας ισχυρή ρευστότητα και υγιή δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας μπορεί να στηρίζει τους πελάτες της στις δύσκολες αυτές στιγμές που αντιμετωπίζει η οικονομία. Το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου αποδεικνύει ότι στέκεται σε γερά θεμέλια, συνεχίζοντας την πορεία του, και δίκαια χαρακτηρίζεται ως οργανισμός εμπιστοσύνης».

Προοπτικές

Το Συγκρότημα παρακολουθεί τις εξελίξεις τόσο στις διεθνείς πιστωτικές αγορές όσο και στο μακροοικονομικό περιβάλλον στην Κύπρο, την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή και λαμβάνει μέτρα για μετριασμό των επιπτώσεων και την περαιτέρω θωράκισή του.

Οι στρατηγικές προτεραιότητες του Συγκροτήματος έχουν ως κύριους άξονες τη διατήρηση της ισχυρής ρευστότητας, την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας και την αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων.

Το Συγκρότημα έχει ανακοινώσει την έκδοση μετατρέψιμων αξιόγραφων κεφαλαίου ύψους €645 εκατ. Η έκδοση θα ενισχύσει περαιτέρω τα πρωτοβάθμια κεφάλαια του Συγκροτήματος και ο δείκτης πρωτοβάθμιων κεφαλαίων στις 31 Δεκεμβρίου 2009 υπολογίζεται να ανέλθει σε 10%. Παράλληλα το Συγκρότημα έχει προχωρήσει σε τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα ύψους €1 δισ. η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω τους δείκτες ρευστότητάς του και θα επιτρέψει την απρόσκοπτη ανάπτυξη των εργασιών του.

Το Συγκρότημα προβαίνει σε ενέργειες για αντιστάθμιση των αρνητικών επιπτώσεων από τη συνεχιζόμενη πίεση στα περιθώρια κέρδους. Τέτοιες ενέργειες είναι η επανατιμολόγηση επιλεγμένων δανειακών και καταθετικών προϊόντων και προσφερομένων υπηρεσιών, η συνετή επέκταση των εργασιών του στις νέες αγορές όπου τα περιθώρια είναι υψηλότερα, η ενίσχυση των άλλων εσόδων και η συγκράτηση των εξόδων.

Με βάση τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2009 και τις επιδόσεις μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα τη βελτίωση της διαφοράς επιτοκίων μεταξύ δανείων και καταθέσεων κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, το Συγκρότημα εκτιμά ότι το έτος 2009 θα επιτύχει ικανοποιητική κερδοφορία στα πλαίσια των εκτιμήσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη του Συγκροτήματος μετά τη φορολογία για το 2009 αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ €300 εκατ. και €400 εκατ. Ειδικότερα για την κερδοφορία των νέων αγορών, το Συγκρότημα αναμένει θετική συνεισφορά από όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v